Катерицата затворен във виетнамска клетка


Сако не е Рамбо, че да се въоръжи до зъби и да освободи авера си Катерицата от виетнамски затвор. 40-годишният Милен Даврански гние там от 7 месеца. Не го топят в кал и пиявици като Слай, но пък и условията не са като в шведска килия.

Катерицата е дясната ръка на Стефан Бонев - Сако, сочен от МВР за наркобос. Във Виетнам го задържат с още 7 българи по подозрение за точене на пари от банкомати с фалшиви карти. Двама са осъдени със завидна бързина - на 9 и 3 г. затвор. Другите още са следствени, става ясно от писмо, получено в спецсъда в София. Присъдите не са окончателни.

Митарствата на Катерицата в азиатската държава излизат наяве, след като на 2 пъти той не се явява у нас на наркодело срещу него, Сако и още 17 души.

Призовкари

напразно го

дебнели из София

Ходили в апартамент в кв. "Хаджи Димитър", където живее със семейството си, и в "Младост" - при майка му. Търсили са го по арести, затвори и болници, но без резултат.

Катерицата е женен и има син. По данни на виетнамска агенция е задържан в столицата Хошимин. Близките му разбират за това след телефонно обаждане от чужбина. Лошата новина им съобщава виетнамец, който поназнайва български от студенските години, прекарани у нас. Кратки съобщения се появяват и в медиите, в някои обаче името на Даврански е сбъркано.

Преди да хванат Катерицата, властите във виетнамската столица залавят друг българин на 40 години

да точи пари

от банкомат

У В.Д. са намерени 20 банкови карти, вероятно фалшиви, 80 млн. донги (около 3700 долара) и валута. Каква е връзката му с Катерицата, засега не е ясно. Една от причините да не се знаят подробности за обвинението е, че във Виетнам е забранено делата да се коментират по време на свиждания дори с дипломати.

Приятелите на Катерицата не знаят и къде точно е задържан. Чудят се дали килията му е като в затвора за американски военнопленници Ха Ло, сега превърнат в туристическа атракция.

Преди да замине в чужбина, Катерицата опознава българските арести. Той е задържан на 9 февруари 2012 г. по наркоделото "Сако II". (Срещу Стефан Бонев има и друго разследване за търговия с наркотици, в което навремето бе намесен единият от братя Маргини. По отношение на него то приключи с фиаско за прокуратурата, но продължи срещу другите. (Виж карето на 15-а стр.)

В деня на задържането на Катерицата полицаи претърсват жилището и аудито му.

Прибират 4 листчета

с ръкописен текст

и 10 000 евро

На другия ден е задържан и Сако. Въз основа на оперативна информация, свидетелски показания и признания двамата са обвинени, че са направлявали мрежа за разпространение на дрога в София.

Катерицата остава в ареста до август 2012 г., когато Софийският градски съд го пуска срещу 10 хил. лв. гаранция. На 17 октомври 2013 г., тази мярка е отменена,

пада и забраната

да пътува зад

граница

Причината е, че е изтекъл законовият срок за внасяне на делото с обвинителен акт в съда. То се проточва по различни причини. Едната е, че в него са обединени 5 дела. Отначало обвиняемите са 14, после стигат до 18. Делото се прехвърля от един прокурор на друг. Започнато е в Софийската градска прокуратура, а е приключено в специализираната.

След 18 месеца ограничителните мерки са отменени и за трима от аверите за Катерицата. Само той обаче не се явява в спецсъда на 12 август на първото заседание по "Сако II". Призовкарите уточняват, че 2 пъти са връчвали депеши на съседите му. Втория път комшията Юли З. обяснил, че в апартамента в "Младост" живее само 68-годишната майка на Милен.

Адвокатът Иво Найденов обявява в съда, че клиентът му е задържан в чужбина и затова са уведомени министерствата на външните работи и правосъдието.

Проверка на Гранична полиция показва, че

Катерицата има

13 излизания в

чужбина през

аерогара София,

последното - на 26 януари 2015 г. Информация за сухопътните граници няма.

Според писмо от външно министерство до съда от 4 септември 2015 г. във Виетнам са задържани 8 българи за престъпления с фалшиви карти за банкомати. Срещу 6-има - Милен Катерицата, Витко Д., Милко М., Петко Н., Симеон М., Венцислав С., още се води разследване.

На 10 юни Юлиян С. е осъден на 9 г. затвор. 40 дни по-късно (на 21 юли) присъда от 3 г. затвор отнася и Иван Р.

Наркоделото у нас се отлага, за да се установи как би могло Катерицата да бъде доведен в България, възможен ли е трансфер или временно предаване по друго дело. Оказва се, че България има договор за правна помощ с Виетнам от 1987 г., който позволява да се иска екстрадиция.

"Ако Даврански не бъде доведен и делото за дрога тръгне в негово отсъствие, правото му на защита ще бъде нарушено", предупреждава адвокат Найденов. На 28 октомври съдът издава заповед за арест на Катерицата. Копие от нея,

снимката му и картон с пръстови

отпечатъци ще бъдат пратени

във Виетнам,

за да се задвижи процедурата по екстрадиция. В повечето държави тя отнема години, но според запознати социалистическата власт във Виетнам действа по-бързо.

През юли по повод националния празник на страната - 2 септември, президентът Чон Тан Шан е подписал указ за помилване на затворници, които изтърпяват присъди. Българите обаче не отговаряли на условията и не могли да се възползват. Служебен виетнамски адвокат на един от тях уточнява, че указът е само за "особени случаи" на осъдени доживот.

Наркодело "Сако II" не е замразено. Отложено е за средата на януари, когато се очаква актуална инфорция от Виетнам за Катерицата. Дотогова другите подсъдими ще са на свобода срещу парични гаранции и подписки.

Разследването срещу част от тях започва през 2011 г. по оперативна информация на СДВР за група, разпространявала кокаин и марихуана в София. Образувани са няколко паралелни дела.

Според обвинителния акт, изготвен от спецпрокурора Цветан Вергов, групата е събрана от Сако. Той и Катерицата се познават отдавна. Сако предложил на Катерицата заедно да я ръководят, защото само така могат да наложат контрол върху пазара на наркотици в София. Останалите 16 подсъдими са обвинени като участници в сдружението за търговия с наркотици. Едни разпределяли дрогата, други контролирали дилърите по квартали, осигурявали охрана и следели за конкуренти.

Катерицата ръководил доставката, съхранението и разпределението на наркотици чрез Весо Черния и Ицо. За тях работели няколко зареждачи, които вземали дрога и я давали на кварталните дилъри. После

събирали парите

и ги отчитали

на Катерицата,

твърди прокуратурата. Зареждането ставало с коли, които се сменяли, а дрогата се пазела в квартири и депа в София и близките села. Едно от тях било в ТЕЦ в София.

При залавяне всеки бил инструктиран да казва, че не познава останалите или че работи за друга групировка. Така не само се затруднява събирането на доказателства, но разследващите се насочват към други наркобосове.

Съдебната практика показва, че в повечето дела ключовите свидетели са пласьори от конкурентни групировки или издайници на своите. (Виж карето долу.) Техните показания допълват специалните разузнавателни средства - подслушване, следене и по-рядко филмиране на престъплението.

Със сигурност изходът от делото ще дойде много след приключването на разследванията във Виетнам. Там за точене на банкомати законът е строг, но няма смъртни присъди както за наркотрафик и корупция. Ако е заловен на място с пари и фалшива карта,

съдът дава на крадеца

от 9 до 20 г. затвор

Ако доказателствата са косвени, има смекчаващи обстоятелства или подсъдимият върне парите, наказанието може да падне до 5 г., казват запознати с правната система във Виетнам.

През последните години имало българи, които съдействали на разследващите и връщали взетото. Един от тях полежал 2-3 г. и бил прехвърлен у нас.

-------

Христо Ширев, свидетел по делата срещу Сако:

Чувал съм, че превозвали пари

със сакове, но не съм ги виждал

Трима полицаи, мъж със защитена самоличност под номер едно в списъка на прокуратурата и бившият спортист Христо Ширев са сред основните свидетели по делото срещу Катерицата. Двама от тях са разпитани пред съдия още през октомври 2011 г.

Ширев казва, че не познава лично Катерицата, а само е чувал за него. Той е ключов свидетел и по първото дело срещу Сако и още 13 души. На 30 г. е, но вече е осъждан. Месеци наред спецсъдът го търси на 8 адреса, за да го разпита. Едва тази пролет Ширев се появява, придружен от 2-ма полицаи от СДВР. Заявява, че това, което е разказал в полицията за Сако и аверите му, го е чувал "по слухове от приятели" или в спортните среди от познати. Отказва да посочи имената им с обяснението, че се страхува за себе си и за тях. По това дело Ширев обяснява, че дясната ръка на Сако е не Катерицата, а Иво Турчина. Под него бил Стефан Боксьора, който отговарял за пласмента на дрогата и за наказателна бригада, събрана от момчета от провинцията, установили се в столичния кв. "Красна поляна". Тя джиткала из София с 2 коли - форд и опел астра.

"Чувал съм, че са превозвани пари със сакове, но аз не съм ги виждал", казва Ширев. Твърди, че миналото лято бил заплашван да оттегли показанията си. Не отрича, че е осъждан като лидер на наркогрупа. "По обвинението аз съм я ръководил и съм си поел отговорността", казва Ширев. Изправят го на очна ставка със Стефан Боксьора, който отрича да е го е заплашвал в съда или пред магазин "Фантастико" в "Младост".

Адвокати на подсъдимите настояват да се изиска справка за делата и арестите му. След спорове в залата съдът приема.

"Оказа се, че Ширев е разпитван, докато е бил в столичния арест", каза пред "24 часа" адвокат, запознат с документа. По настояване на защитата съдът отново търси Ширев, за да го разпита втори път като свидетел. Ако го намери, ще го препитва през декември. На последното заседание след дълги перипетии магистратите успяват да разпитат с видеоконферетна връзка друг ключов свидетел Иван Тодоринов, който бил във Франция.

На 7 декември 2009 г. той е завлечен в горичка до футболното игрище на столичния стадион "Академик". Там е пребит от наказателна бригада от 4-ма души и е ранен с нож в ребрата и шията. Преди да го оставят с бушонирано ляво око, разкъсана устна и синини по челото и носа, нападателите събличат якето му, пребъркват го и задигат 1370 лв. и симкарта. Тодоринов отрича да е продавал наркотици. Твърди, че е богат наследник и може да го докаже. (24часа)

Весо Кубинеца натопил авери

Bече трета година 13 от подсъдимите по делото мълчат при разпитите. Обяснения дават само петима. Сред тях е и Весо Кубинеца. Твърди се, че той подробно е разказал какви са структурата и дейността на групата, за да облекчи положението си. До споразумение обаче така и не се стигнало.

При претърсвания през 2011 и 2012 г. в жилища и коли на неколцина от задържаните е намерена дрога. Свивки с кокаин са открити в бельото на един от арестуваните, на вратата на хладилник и в кожен портфейл в кухненско чекмедже. Наркотиците не са много, но водят до тежки обвинения. При акцията, получила името "Чук", са иззети патрони, 5 джиесема, симкарти и други вещи. Намерена е и валута. Прокуратурата праща запитвания до банки за парите, които обвинените притежават. Целта е сметките им да бъдат блокирани и да са на разположение на правосъдието, ако се стигне до осъдителни присъди.
 

Протестиращи искат оставка на Цацаров и съдебна реформа

Предишна новина

Освободиха единия брат Абделслам поради липса на доказателства

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.