Карлово се вдигна на протест в защита на генерал Шивиков


Стотици карловци се събраха на централния площад в града, за да изразят подкрепата си към бригаден генерал Димитър Шивиков, командир на 61-ва Стрямска бригада. Той подаде оставка след като му бе отнет допуска до класифицирана информация. Прокуратурата пък го обвини в злоупотреба със служебно положение заради това, че използвал труда на четирима войници за ремонт на апартамента си. Всичко това се случи дни преди висшият военен да замине за щаб квартирата на НАТО в Белгия.

"Подавам твърдо оставка, обратен път няма. Няма да чакам разрешение, за да се изказвам", каза в емоционална реч с насълзени очи командирът от трибуната на централния площад. Той обясни, че е взел решението веднага след срещата му с военния министър Николай Ненчев и началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов. Ген.Шивиков поиска прошка от хората за това, че е сгрешил и символично падна на колене пред събралото се множество. То му отвърна с аплодисменти и викове "не".

Да подкрепят генерала дойдоха военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада, от 68-ма бригада в Пловдив, от Съюза на запасните офицери, от духовенството и много граждани. На площада беше и кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Той защити генерала и го покани да се включи в екипа му.

Военнослужещ прочете отворено писмо до президента Росен Плевнелиев, министър-председателя Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и министъра на отбраната Николай Ненчев в подкрепа на ген. Шивачев.

Генералът: Някои са готови да минат през трупове, за да постигнат целите си

"Благодаря на всички вас, честните хора за подкрепата. За съжаление живеем в свят, в който при някои хора завистта, злобата и омразата взимат превес. Тези хора са готови да минат дори през трупове, за да постигнат мръсните си цели", каза Шивиков. Посочи, че явно не се вмества в рамките наложени у нас. Поема отговорността за грешката си и понеже не е съгласен военнослужещите от неговата бригада да търпят унижения - той си отива. Обеща да се бори и обяви, че остава лоялен към Българската армия.

На няколко пъти в изказването си той се обръщаше към анонимните и недостойни хора, които по думите му служат за "подлоги".

Докато говореше, очите на генерала се насълзиха, а гласът му затрепери.

Хората: Не на оставката, генерале, не си отивайте

При обявяването на решението много хора също се разплакаха. В продължение на 10 минути приятелите на Шивиков скандираха: "Не на оставката, генерале, не си отивайте".

В знак на солидарност към ген. Шивиков, още един военнослужещ от бригадата подаде оставка.

Кметът: Писна ни от подлизурковци без морал

От трибуната подкрепата си за генерала изрази и кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

"Никой не може да ни убеди нас карловци, че генералът е направил нещо нередно. Тази схема, която наблюдаваме сега, е схема, която се прилага, когато трябва да отстраниш някой, защото не се подчинява на партийна върхушка", каза Кабаиванов.

По думите му схемата, която се прилага за отстраняване на достойните е като напишеш донос, след който следват измислени проверки.

"На всички беше ясно, че ген. Шивиков трябваше да представлява Българската армия в щаб квартирата на НАТО. И като се върне след няколко години, той става много сериозен конкурент за военното командване на армията. Да си казваме истината. Стига са ни плашили разни репресивни органи", каза Кабаиванов. Той допълни, че вече е започнала репресия и към някои кметове, които не се подчиняват на "партийни върхушки".

"Аз ще им кажа, че в Карлово ще става това, което кажат карловци, а не това, което решат в столицата. Писна ни от подлизурковци без морал", каза Кабаиванов и покани ген. Шивиков да работят заедно за Карлово.

Военният министър: Не съм се отказал от генерала

След заседанието на правителството военният министър Николай Ненчев заяви, че ще има среща с военнослужещите от 61-ва Стрямска бригада, за да се ориентира по-добре в обстановката.

Той допълни, че не сваля доверието си от ген.Шивиков и не се е отказал от плановете си да бъде изпратен за военен представител на България в командването на НАТО в Монс. Това обаче на практика е невъзможно да се случи, след като беше отнет допуска до класифицирана информация на генерала.

Министри в Полша хвърлиха оставки след скандал с подслушвания

Предишна новина

Турският полицай, обгазил "жената в червено", е осъден да сади дървета

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.