Кандидат за шеф на ВАС изкупува чрез дългове земи край морето


Георги Чолаков - кандидат за председател на Върховния административен съд (ВАС) и съдия в него, търгува със задължения край Балчик. Това показва справка на "Сега" в Имотния регистър и Сметната палата. Чолаков е фаворитът на мнозинството във Висшия съдебен съвет за председателския пост. Конкурира го колежката му Соня Янкулова.

В Имотния регистър през март 2012 г. е вписано, че Чолаков е купил дълговете на няколко души към Илиян Петков. Те са ипотекирали нивите си срещу заеми. Петков е в съвета на директорите на "Лонг ман холдинг" АД, в чийто предмет на дейност са вятърни паркове и други възобновяеми енергийни източници.

Преди да стане съдия във ВАС, Чолаков 3 г. е нотариус в Балчик. В декларацията, подадена при встъпването му в длъжност като върховен съдия, той е написал, че през 2011 г. е придобил по предварителен договор 10 ниви в балчишките села Ляхово, Гурково и Стражица. Общата площ на нивите е 76 дка, а цената на цесията е 53 600 лв. Десетте ниви ги няма в графата за притежавано имущество в декларацията на Чолаков, подадена като кандидат за шеф на ВАС. Той не е декларирал и вземания, но и не е длъжен да го прави за такива под 5000 лв.

Имотната декларация на съдията, подадена пред ВСС, показва, че той и семейството му притежават 13 имота и 20 земеделски земи. На негово име се водят апартаменти в София, Сливен, Несебър и Слънчев бряг, дворно място в котелското с. Медвен и дворно място със сгради в с. Пчелин, Костенец. Освен това има и лозя в новозагорските села Каменово и Кортен. Чолаков е декларирал 3 ипотечни кредита - за 74 хил. лв,. за 104 хил. лв. и за 58 900 евро.

"Сега" потърси съдията за коментар, но той не отговаряше на мобилния си телефон.

ИНТРИГА

Изборът на Чолаков изглеждаше много вероятен до вчера, когато в сайтове, близки до властта, изтече информация за имотните му сделки. След това обаче дописките бяха скрити. Въпреки това според съдии има вероятност никой от кандидатите да не събере 17 гласа в понеделник и изборът да бъде провален. Тогава следва нова процедура при новия ВСС.

19-годишен наркодилър се отърва с условна присъда от 16 месеца и 3000 лв. глоба

Предишна новина

Холандски съд задължи правителството незабавно да засили мерките за по-чист въздух

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.