Камарата алармира: Използват се имената на действащи ЧСИ за фишинг – атаки

Камарата алармира: Използват се имената на действащи ЧСИ за фишинг – атаки

През последните дни в Камарата на частните съдебни изпълнители са се получили множество сигнали от граждани за получени фалшиви имейли от името на частни съдебни изпълнители. Като податели са посочени действащи частни съдебни изпълнители. Това обаче се оказва  злоупотреба с техните имена. Заглавието на фишинг - имейла е „Покана за доброволно изпълнение“, алармират от Камарата на ЧСИ на официалния си сайт.

„В тази връзка, категорично и за пореден път предупреждаваме гражданите да не отварят такива имейли и прикачени към тях файлове, тъй като те са изключително опасни за потребителите“, пишат от Камарата.

От органа припомнят, че частните съдебни изпълнители привеждат в сила съдебни актове и въз основа на съдебно решение се образува изпълнително производство. То започва с покана за доброволно изпълнение. Съгласно разпоредбите на ГПК поканата се връчва чрез призовкар на място или се изпраща по пощата с обратна разписка и никога по имейл.  Използването на електронна поща при изпълнителните дела е изключение, и то само при изрична уговорка с частния съдебен изпълнител.

„Съветваме гражданите при получаване на такива имейли да не отварят прикачените файлове, да проверят първо дали има частен съдебен изпълнител с такова име и веднага да се свържат по имейл или телефон с кантората му, за да получат необходимата информация“, казват ЧСИ-тата.

Най-актуалните данни за действащите частни съдебни изпълнители могат да бъдат намерени на интернет-страницата на Камарата на частните съдебни изпълнители на следния линк: https://www.bcpea.org/bg/register

Още по темата

Първи стъпки към края на третата COVID вълна у нас

Предишна новина

Борисов не иска депутатско място и имунитет от наказателно преследване

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.