Калин Калпакчиев и жена му се прицелиха в повишения във ВКС едновременно

Калин Калпакчиев и жена му се прицелиха в повишения във ВКС едновременно
Калин Калпакчиев, снимка:БГНЕС/архив

Печално известният съдия от Софийския апелативен съд (САС) Калин Калпчакчиев, който пусна повече от 6 години по-рано от затвора убиеца Джок Полфрийман, се прицели в повишение в Наказателна колегия на Върховния касационен съд (ВКС). Това става ясно от списъците на допуснатите кандидати в конкурса за повишаване в длъжност в Наказателната и Гражданската колегии на съда, обявен от ВСС през 2020 г. (виж пълните списъци в прикачените файлове). Свободните места в първата са две, а във втората – три.

Позорното освобождаване на австралиеца повече от 6 години преди да изтърпи наложеното му наказание, станало на 19 септември 2019 г., с любезното съдействие на състав с председател Калин Калпкачиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, предизвика вълна от обществени реакции, в това число и протест с искане за преразглеждане на решението на въззивния съд. Това наложи намесата на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, който изпрати случая във ВКС и поиска възобновяване на делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман и разглеждането му от друг състав на съда. Основният му аргумент бяха публично известните контакти между председателя на съдебния състав и ръководител на политизирания Съюз на съдиите в България Калин Калпакчиев и съдията – докладчик Весислава Иванова с Българския хелзинкски комитет (БХК). Вторият аргумент на бившия главен прокурор да поиска възобновяване на делото беше твърдението, че актът, с който съставът на Калпакчиев е трябвало да се произнесе, е трябвало да бъде не „определение“, а „решение“. Повече от 8 месеца след искането на Цацаров, който вече дори не е в съдебната система, върховните съдии Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова обаче се произнесоха, че безспорно актът, постановен от състава на САС, е трябвало да бъде определение. Именно това става и единствен повод съставът на ВКС да остави без разглеждане искането на бившия главен прокурор и да прекрати делото по него.

Оказва се обаче, че освен съдията пуснал Полфрийман и съпругата му - Елизабет Петрова-Калпакчиева, която към момента също работи в САС заедно с него – е кандидатствала за повишение във ВКС, само че в Гражданска колегия. Явно семейство Калпакчиеви не приемат алтернативата да работят в два различни органа на съдебната власт, дори те да се помещават в една и съща сграда, а стриктно следват идеята да са бюро до бюро на всяка цена. Нещо повече, в конкурса освен Калпакчиев и жена му, се е включила и Весислава Иванова. В списъците на допуснатите до конкурса за повишаване в двете колегии на ВКС прави впечатление още и, че реално процедурата е превзета от бивши и настоящи членове на политизираната организация - Съюз на съдиите в България (ССБ). Освен Калпакчиев, който е председател на въпросната организация, и Иванова – бивш неин изпълнителен секретар, и бившият й ръководител Атанас Атанасов също се опитва да стане върховен съдия, въпреки че в момента правораздава на окръжно ниво в Софийския градски съд (СГС).

Сред допуснатите кандидати има и други интересни имена. Такова е например това на Соня Найденова, бивш член на Висшия съдебен съвет (ВСС), която заедно с Калин Калпакчиев беше сред най-силните опоненти на мнозинството и работеше системно за прокарването на идеологиите, проповядвани от политически маргинализирани личности като Христо Иванов и други неуспешни активисти.

В процедурата са допуснати и други бивши членове на кадровия орган. Такива са Камен Иванов и Магдалена Лазарова. Популярни са и имената на съдиите Владимир Астарджиев, Вера Чочкова, Величка Цанова, бившият и.ф. председател на СРС Стефан Милев, Даниела Врачева от Апелативния специализиран наказателен съд, както и Милен Василев от САС.

В конкурса участват и съдии, които вече веднъж не са били допуснати до повишение във ВКС, като Даниел Луков от Военния съд в Пловдив, както и бившият член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия Бонка Янкова.

Още по темата

Столичната адвокатура отпуска финансови помощи за заболели от COVID-19 адвокати от САК

Предишна новина

ГЕРБ си поправи проекта, вече не иска само Прокурорската колегия да номинира разследващ „обвинител №1“

Следваща новина

Коментари

12 Коментара

 1. 12
  | нерегистриран
  7
  -5

  Със сигурност можеше и да е по- зле:) например Калпака да е в комисията на жена му... Що пък не всъщност ... Но и без това тези процедури са досадна формалност и местата отдавна са разпределени по заслуги.

 2. 11
  | нерегистриран
  9
  -6
  До коментар #5 от "Смешници | нерегистриран":
  Значи четирима-петима "бивши и настоящи" членове на ССБ "наводнили" конкурси, в които участват 76 кандидати. Четете ли глупостите, които произвеждате?

  То бивш член на ССБ няма - все едно бивш комунист, ром, джендър... и там каквото се сетите дискриминирано

 3. 10
  | нерегистриран
  9
  -6
  До коментар #2 от " | нерегистриран":
  Смешен свят, вече ставате само за забавление. Дано и той и жена му спечелят, че да се сварите в собствената си злоба. Ще кандидатстват където си искат

  Явно сте се събрали ССБЕЙЦИ и роднини по почина роднина, милицонер, роднина, милиционер, да блъскате плюсове.Няма какво да се коментира, ССБ никога не е била организация с тежест в обществения живот, дори при властта на своите. Защо е така, ще си отговорите сами.Просто нямате капацитета да израстете до такава структура.За съжаление няма нито една съдийска организация, колкото и да се пънат и гербаджийските подложки на тая тема, която да представи и представлява достойно гилдията....ама то вероятно е така, защото самата гилдия е едното чудо.

 4. 9
  Джок Полфрийман | нерегистриран
  7
  -13

  Приятелю Калпакчиев! Май френ,любими!
  Добре дошъл си ми в Австрия!
  Истински и неподкупен съдия!
  Образец за морал, честност и почтеност!)

 5. 8
  Детска градина | нерегистриран
  11
  -13

  Какво само им вдигате акциите на тия? Със сигурност има и много друго, достатъчно достойни.Лесно се прави кариера чрез казионна организация.Дълги години ССБ беше точно такава.Сега дори не може да влезе в амплоа на дисидентски сбор, защото е с трагично жалък образ.Ами истина е, факт е, че функционерите на ССБ спечелиха всички конкурси в силните години на организацията. Здраве да е, като ги гледам някои колко прокопсаха житейски, "мерси ви кариерата".....

 6. 7
  | нерегистриран
  3
  -1
  До коментар #4 от "Anonim | нерегистриран":
  За Сантиров нищо не казвате.

  Тихоооо...!!!

 7. 6
  | нерегистриран
  12
  -8

  Това отдавна не е върховен съд,а сбирщина по интереси.С малко изключения.

 8. 5
  Смешници | нерегистриран
  30
  -4

  Значи четирима-петима "бивши и настоящи" членове на ССБ "наводнили" конкурси, в които участват 76 кандидати. Четете ли глупостите, които произвеждате?

 9. 4
  Anonim | нерегистриран
  15
  -1

  За Сантиров нищо не казвате.

 10. 3
  | нерегистриран
  31
  -6

  Цацаров бил атакувал и се аргументирал. И ВКС му обясни да се върне в първи курс и да научи основите на наказателното право и процес

 11. 2
  | нерегистриран
  37
  -13

  Смешен свят, вече ставате само за забавление. Дано и той и жена му спечелят, че да се сварите в собствената си злоба. Ще кандидатстват където си искат

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.