Какво се крие зад новата директива и има ли опасност от цензуриране на съдържание?*

Какво се крие зад новата директива и има ли опасност от цензуриране на съдържание?*
снимка: bTV

Европейският парламент предприе фундаментална реформа в областта на авторското право в интернет. Днес правната комисия на Европарламента одобри директива, която предвижда по-рестриктивен контрол върху това, което се качва и споделя в големите интернет платформи. Експерти обаче предупреждават, че може да се стигне до цензуриране на съдържание.

Реформата засяга близо 20% от активното в интернет 500-милионно население на Европейския съюз или близо 100 милиона потребители, които активно публикуват, споделят, цитират и генерират съдържание към социалните мрежи и платформите за видео споделяне. Това е всеки пети европеец.

Член 11 – 20 – авторски права върху публикации в интернет

Проектодирективата на реформа за авторското право в интернет цели да изравни стандартите в общността, но ще промени първо начина, по който цитираме и се позоваваме като вмъкваме текстове от статии със заглавие и подзаглавие.

Член 13 – филтриране

Филтрирането на съдържание е спорно. Така пародийни произведения например дори няма да бъдат качвани в интернет, а машини ще преценяват дали да качат в интернет ваше произведение и ще решават дали не сте засегнали, разказват застъпниците на неутралния интернет.

В България също настроенията срещу документа набират скорост 

Адвокат Емил Георгиев, който е застъпник на свободния интернет, е категоричен – "Готвеното законодателство е сходно със споразумението АКТА, ако бъдат приети текстовете, ще окажат въздействие върху нашето потребление, онлайн ползване на мрежи и качване на собствено съдържание, или когато искаме да направим лайв видео компютърни програми ще преценяват дали това е допустимо и ще прави цялостното ни изживяване по-трудно като ни лиши от основните ни цифрови права. Ние сме в XXI век, а предлаганото законодателство е като за IXX".  Георгиев смята, че авторите на съдържание напразно се надяват да получават отчисления от интернет гигантите. "Тези, които искат данък върху линковете и онези, които искат налагане на филтри, които да контролират предварително една снимка дали да се появи, те не воюват помежду си, а воюват с потребителите за нашите права, те няма да получат това, което очакват – пари от "Фейсбук", но аз не мога да си представя, че "Фейсбук" ще се остави да бъде шантажиран", мотивира се Георгиев.

Особен казус е използването на изображения и музика за нужди на критиката или с пародийна цел – това е правен и етичен въпрос, който машините и алгоритмите не могат да разрешат, смятат експертите поддържащи каузата за неутрален интернет. Според тях алгоритмите ще забавят и стрийминга от събития, защото отново изкуствен интелект би следвало да преценява трябва ли съдържанието да се излъчва в мрежата.

Ясен Танев от дигитално читалище Safer обяснява механизма на филтрирането на съдържание в интернет: "Неутралността е едно от най-добрите свойства на интернет – с промяната между европейския гражданин и интернет сайтовете ще останат роботи, които ще решават какво да пускат и да оставят отвън. Когато едно съдържание тръгне към интернет, то трябва да мине през машини, които ще сравняват с база данни дигиталните му отпечатъци и, ако ги има, ще бъде спряно. Например, ако вашето дете изпълнява популярна песен обект на авторско право машината няма душа и морал и ще го спре. Има и един въпрос може ли машината да бърка случайно и нарочно?"

Другият аргумент срещу реформата на авторското право в интернет е свързан с фалшивите новини. Споделяйки линк без заглавие, снимка и подзаглавие от изданието, както се предлага в проектодокумента, има шанс да попаднете на линк към фалшиви новини или зловреден сайт, предупреждават експертите по киберсигурност. Докладчикът по темата, обаче, смята, че трябва интересът на авторите и изпълнителите да бъде защитен с директивата.

Докладчикът от ЕНП в Европейския парламент е Аксел Вос от Германия: "Ние подкрепяме сродните права и да се затвори пропастта за възнаграждаване по справедлив начин, подкрепяме творците и изпълнителите."

Ангел Джамбазки от групата на европейските консерватори и реформисти е един от двамата българи в правната комисия. Той е гласувал срещу тези текстове в комисията, а депутатът от ЕНП Емил Радев е бил в България и не е присъствал на заседанието. Джамбазки обясни пред bTV, че потребителите не следва да се тревожат,защото спорните текстове в реформата не ги засягат. "Не става дума за цензура – някой да бъде възпрепятстван, или следен, или цензуриран да качи свое съдържание. Няма да подкрепим подобни текстове. Тези текстове засягат само търговските платформи, които създават съдържание и имат спорове с авторите на съдържание. Текстовете не засягат потребителите. И досега не е законно да се разпространява чуждо съдържание за своя сметка. Няма да подкрепим машини да преглеждат съдържанието какво може и не може да се качи", категоричен е заместник-председателят на ВМРО.

*Материалът препечатваме от bTV Новините.

Още по темата

След като Европа спря АСТА, ще спре и Директивата за следене и филтриране в интернет

Предишна новина

70 лева такса за касационна жалба във ВАС за граждани и ЕТ

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  6
  0

  Това е истинската цел на проекта!

  "с предлаганите методи за следене на потребителите, проактивно филтриране и евентуалното налагане на цензура"  Тя ще позволи:

  1. Пълен контрол на информационното и в частност медийното пространство от няколко много богати семейства. Гледайте българските медии и си представяйте бъдеща Европа!

  2. Следене на ползвателите на интернет, събиране на всякакви техни лични данни, вкл. моментно местонахождение, използвано техническо устройство и намиращото се в него съдържание и др. под. Така шепа хора ще получат легален достъп до данни на милиарди, докато въпросните милиарди ще идат в затвора, ако се опитат да получат същите данни на хората от шепата.  Най-общо казано - това е същността на проекта. Другото е обширна и скучна, а ней-вече неразбираема за повечето хора техническа информация.

 2. 2
  Да бе да | нерегистриран
  3
  0
  До коментар #1 от "Think Positive | нерегистриран":
  Никой не може да те цензурира или санкционира, ако си е анонимен в мрежата. Въпрос на личен избор на всеки е дали да предоставя личните си данни на т.н. соц. мрежи и от това евентуално да претърпи вреди.

  Никой не е анонимен.

 3. 1
  Think Positive | нерегистриран
  2
  -3

  Никой не може да те цензурира или санкционира, ако си е анонимен в мрежата. Въпрос на личен избор на всеки е дали да предоставя личните си данни на т.н. соц. мрежи и от това евентуално да претърпи вреди.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.