Как съдийка, командирована от Лозан Панов от Пещера в София, реши дело в негова полза

Как съдийка, командирована от Лозан Панов от Пещера в София, реши дело в негова полза
Лозан Панов търси отговори на въпросите за порочното командироване на съдии, снимка: архив

От години командироването на съдии се ползва като инструмент за неформален контрол на цели съдилища, а и за скрито влияние върху магистратите при взимането на "очаквани" решения. Порочната практика бе повод за недоволство на част от съдиите от Софийския градски съд към ръководството на съда преди три години и бе една от причините за край на кариерата на Владимира Янева. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов бе един от членовете на Висшия съдебен съвет, които остро критикуваха практиката на командироване на съдии, заради която под съмнения бяха поставени редица съдийски решения.

Какво обаче би се случило, ако тази практика е продължена, с единствената разлика, че вече се прилага от същите, които се обявиха за борци срещу нея. Какви трябва да са последиците, ако командироването е осъществено лично от председателя на ВКС, а след това преместеният от малкия провинциален съд в Софийския районен съд (СРС) магистрат трябва да решава дело, по което ответник се явява именно Лозан Панов? Магистратът би могъл да си направи отвод по делото, за да избегне и най-малкото съмнение в своята обективност, но не го прави. Вместо това се произнася в полза на благодетеля си. Кой сега трябва да реши има ли конфликт на интереси, кой трябва да се сезира и да поиска извършването на проверка? Съдийската колегия на ВСС? Инспекторатът? А защо не и Лозан Панов? Дали ще поиска проверка на собствените си действия и на съдии, решили дело в негов интерес.

И докато очакваме институциите да проявят самоинициатива, ето фактите, които трябва да проверят:

Със заповед № 624 на председателя на ВКС от 15 април 2016 г., от Районен съд-Пещера в Софийския районен съд е командирована съдия Лилия Терзиева-Владимирова. Срокът на командироването е 16-месечен, а мотивът - СРС "не е в състояние да функционира нормално при непопълнен щатен състав".

В началото на 2017 г. във ВКС избухва скандал, свързан с уволнението на голям брой служители от администрацията, които пишат и до Висшия съдебен съвет (ВСС). Уволнените 12 души обвиняват Панов, че действията му са неправомерни. Председателят на ВКС се опитва да неглижира случая, като обяснява, че е предприел съкращения, с цел оптимизация на работата на съда. Това не се потвърждава, защото на мястото на освободените биват назначени нови кадри, но очевидно близки до Лозан Панов.

Един от уволнените служители е Мартина Динева, която атакува по съдебен път заповед № 441/24.02.2017 г. Динева, която е на работа във ВКС от 2008 г., настоява уволнението й да бъде отменено и да бъде възстановена на длъжност "експерт - протокол и международна дейност", като и да й бъдат изплатени обезщетения в размер на 12 058, 92 лв. за периода от края на февруари до края на август 2017 г. Като основен аргумент за незаконосъобразността на заповедта си за уволнение Динева посочва нарушение на разпоредбите на чл. 341, ал. 2 и чл. 30, ал. 5, т. 8 от Закона за съдебната власт, според които единствено Съдийската колегия на ВСС разполага с правомощието да определя броя на съдебните служители, да съкращава и открива нови щатове в органите на съдебната власт, а в конкретния случай решение от този орган не било взето. В жалбата си Динева твърди, че одобреното от административния ръководител на ВКС ново щатно разписание не е годно основание за освобождаването й от длъжност, тъй като не било съгласувано с кадровия орган на съдебната власт.

Делото на уволнения служител срещу административния ръководител на ВКС пред СРС е разпределено на съдия Лилия Терзиева-Владимирова. Съгласно чл. 9.1 от Кодекса за етично поведение на българските магистрати: "Магистратът не допуска участието си в производства при наличие на конфликт на интереси. При съмнение за подобен конфликт е длъжен да обяви фактите и при необходимост да се оттегли". Нещо, което не е сторено от съдия Терзиева, която решава делото в полза на Панов, на чиято заповед дължи командироването си от Пещера в София. Така Мартина Динева не само, че не е възстановена на работа във ВКС, а е осъдена да заплати и 1611,19 лв., представляващи разноските по делото.

В случая не коментираме съдебния акт по същество. Той подлежи на съдебен контрол, но поставяме въпроса от моралната и етичната гледна точка на казуса, който се отнася до случващото се във Върховния касационен съд. Защото решението на командированата съдийка може да бъде отнесено и към председателя на ВКС, с оглед посоченото в чл. 8.6 от споменатия вече Етичен кодекс на съдебната власт, а именно: "Магистратът на ръководна длъжност е основен гарант при утвърждаване на независимостта на магистратите при вземането на решения и при спазване принципа на случайното разпределение на преписките и делата".

С оглед на посочените факти, изглежда повече от смущаващо, че командироването като възможност за влияние над съдиите, особено върху тези, които правораздават в столичните съдилища, става все по-голям приоритет за председателя на ВКС. Само преди три години Панов атакуваше Владимира Янева със същите аргументи.

В края на ноември в интервю за "Правен свят" председателят на СРС Александър Ангелов призова за скорошно стартиране на конкурси за нови съдии и увеличаване на щатовете в най-натоварения съд.

Този кадрови дефицит много бързо бе използван от председателя на ВКС, който вместо да ангажира вниманието на Съдийската колегия на ВСС с взимането на стратегически решения по разрушаването на хроничния проблем на СРС, обяви собствени критерии, на база на които ще командирова съдии. Така, на 15 декември 2017 г., Панов издава заповед, с която представя собствените си критерии, макар с две решения на ВСС от 2013 г. да са утвърдени нарочни Правила за командироване на съдии, прокурори и следователи. Месец по-късно, със съобщение до медиите от ВКС обявиха, че Панов вече е издал заповед за преместването на шестима магистрати от страната в СРС. Сред критериите за подбор, председателят на ВКС е пропуснал да включи определения от ВСС с приоритет по важност фактор – натовареност на органа, от който се командирова магистрат, натовареността на оставащите да работят в него магистрати, както и какъв ефект ще последва от преместването. Ако Лозан Панов беше съобразил това изискване, едва ли би възникнал нов казус, поставящ под въпрос съществуването на Районен съд-Златоград.

Сред шестимата съдии, командировани през януари в СРС, е и съдия Веселина Димчева от Районен съд-Златоград. За нея Съдийската колегия на ВСС на 29 ноември 2016 г. е препоръчала да бъде изпратена да работи като редови магистрат в съда в Златоград, тъй като там, към онзи момент, е правораздавал само един съдия. С преместването на съдия Димчева в София ситуацията в Златоград се връща на изходно положение. Там остава да правораздава единствено съдия Динко Хаджиев, който, от своя страна, е командирован от съда в Мадан, за да изпълнява функциите на липсващия поради пенсиониране председател на съда в Златоград.

В същото време, на 17 октомври 2017 г., кадровиците не позволиха на Сунай Осман – административен ръководител на Районен съд-Ардино, възможността да участва в избора на председател на съда в Златоград. Аргументът – съдия Осман е избиран за втори пореден мандат като административен ръководител на РС-Ардино, което пречи на избирането му за председател на съда в Златоград.

Към днешна дата, казусът с липсата на титуляр на съда в Златоград може да намери своето благоприятно решение. Това стана възможно след произнасянето на Конституционния съд отпреди три седмици по питането на главния прокурор, с което на административни ръководители, заемали длъжността два мандата в една съдебна инстанция, се позволява да участват и в процедура по избор на председател на друг орган от съдебната власт и за трети мандат.

Решаването на делото срещу председателя на ВКС в негова полза от командирован от него магистрат, както и субективните критерии, определени еднолично от Лозан Панов по командироване на магистрати, с което един проблем се решава частично, но се задълбочава друг, са достатъчно основание на Съдийската колегия на ВСС да преразгледа своето решение от 17 октомври 2017 г. по отношение на РС-Златоград, но най-вече да обърне далеч по-голямо внимание на контрола при прилагането на Правилата за командироване на съдии, прокурори и следователи - такива, каквито самият кадрови орган на съдебната власт е определил. Остава да разберем и дали ще бъде извършена проверка по решение № 222962 от 26.09.2017 г. на 144-ти състав на СРС

"Правен свят" се обърна към кабинета на председателя на ВКС, за да потърси отговор на въпросите, които публикацията повдига по отношение на действията на Лозан Панов. Редакцията не е получила становището от съдия Панов, а ако такова все пак бъде изпратено, "Правен свят" ще го представи на вниманието на своята аудитория.

Още по темата

Доживотен затвор за шестима турски журналисти

Предишна новина

Арестуван е управителят на централната банка на Латвия

Следваща новина

Коментари

37 Коментара

 1. 40
  ********** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 39
  | нерегистриран
  12
  -3
  До коментар #27 от "Според мен щеше да е съмнително, | нерегистриран":
  ако беше решила делото във вреда на Л.П. и не си беше направила отвод. Не смятам, че да те командироват в тръстиката е някаква привилегия, за която трябва да се отблагодаряваш.  зависи, тя е на нов състав, така, че не е на тръстиката.

 3. 38
  | нерегистриран
  15
  -3

  Очевидна административна безпомощност на Председателя. Но пък агонията ще е дълга

 4. 37
  | нерегистриран
  17
  -3
  До коментар #18 от " | нерегистриран":
  Как тези уволнени служители да водят дела срещу Л.Панов,та те нямат никакъв шанс срещу тази машина наречена "Панов".

  Членове на ВСС,тук трябва да се намесиете Вие,да защитите тези хора,защото това което виждаме всички тези хорица нямат никакъв шанс. Уволнява 12 човека,назначава 40,и къде е според Вас оптимизацията и икономията която е направил,и това може да се провери много лесно,членове на ВСС.

  Тези уволнени служители са назначени от г-н Влахов, а не от г-н Панов и това е най-голямата им вина. Другият им грях е, че не са активисти на Дай, България! Тогава щяха да са проспериращи и да имат реализацията на младата надежда от Пещера, пуснала корени в СРС.

 5. 35
  татар пазарджик | нерегистриран
  21
  -5

  Въпросната съдийка макар да е най-слабо подготвената в цялата пазарджишка околия, се оказва най-желаната от г-н Панов за СРС. Защо ?!

  Елементарно, Уотсън! Съпругът-бакалин е активист на "Дай, България" - партията-транплин за ценни на председателя на ВКС кадри. Услуга за услуга! Какво тук значи право и морал ?!

 6. 34
  DINKO | нерегистриран
  11
  -6
  До коментар #33 от "Един Магистрат | нерегистриран":
  Чрез приятели в Смолянско проучих нещата.Колегите са за оплакване наистина.

  Преди около година районния съд в Смолян е бил със 6 съдии.Това е позволявало почти непрекъснато някой да бъде командирован в Мадан, Златоград или Чепеларе.Да обаче колегата им Стою Згуров е преместен по реда на 194 със щата в СРС и съдиите в РС Смолян остават 5 човека.Същевременно нуждата командировки не спира.

  В Златоград по щат има 2 съдии, и.ф предеседателя Хаджиев е командирован от Мадан, където също има 2 съдии по щат.Като е командирован в Златоград втория съдия от Мадан, там е оголено второто място и в Мадан до скоро е била командирована съдийка от Чепеларе.Тъй като и там има 2 щата, колежката е продължила да си работи в Чепеларе и едновременно с това командирована в Мадан!!!Пътя Чепеларе-Мадан е от естество да ти докара целодневен световъртеж, как е правораздавала след тези 80-90км/м тежък планински път, през зимата тя си знае.

  Сега в момента има в Мадан командирован съдия от Окръжния съд в Смолян.На мястото на Димчева в Златоград има още някой командирован, май пак от Окръжния съд в Смолян.Това е малък окръжен съд, наскоро когато зам.председателя Игнат Колчев стана председател на административния съд също им взеха един щат.Как в момента образувеат състави незнам, а когато дойде съдебната ваканция ще бъде истинско шоу.

  Така че това командироване в София наистина е нецелесъобразно, това си е чиста подигравка със съдебния район Смолян.Да бяха това лято колежката мл.съдия Димчева поне я назначили за редови съдия в София и това място в Златоград да го пуснат на конкурс.Сега тя 3 години не може да участва в конкурс за СРС заради великата уседналост.Тази командировка 3 години ли ще продължи?Нямам думи.

  В съдебния район Смолян трябва да се закрие РС-Мадан, където не е необходимо да има съд, защото е на 20 км. от Смолян, пътя не е тежък, пътува се за 30 мин с автомобил, а щатовете на съдиите там да се прехвърлят към РС-Смолян. Районен съд-Ардино следва да се закрие, там не е нужно да има съд. Той се намира на 15 км. от Златоград, пътува се за 20-25 мин. Щатовете на РС-Ардино се прехвърлят на РС-Златоград, а ВСС следва да промени границата между съдебните райони на ОС -Смолян и ОС-Кърджали, като Ардино премине към Златоград, респ.Смолянския район. Горното се отнася и до други райони. Това е истината, но за целта във ВСС трябва да има мислещи, компетентни личности, които да вземат такива решения, а не лица, които спорят на всяко заседание от кога следва да се пенсионира магистратът. Съдебната власт е оставена от ВСС на автопилот. Кадрови орган няма.

 7. 33
  Един Магистрат | нерегистриран
  30
  -1

  Чрез приятели в Смолянско проучих нещата.Колегите са за оплакване наистина.

  Преди около година районния съд в Смолян е бил със 6 съдии.Това е позволявало почти непрекъснато някой да бъде командирован в Мадан, Златоград или Чепеларе.Да обаче колегата им Стою Згуров е преместен по реда на 194 със щата в СРС и съдиите в РС Смолян остават 5 човека.Същевременно нуждата командировки не спира.

  В Златоград по щат има 2 съдии, и.ф предеседателя Хаджиев е командирован от Мадан, където също има 2 съдии по щат.Като е командирован в Златоград втория съдия от Мадан, там е оголено второто място и в Мадан до скоро е била командирована съдийка от Чепеларе.Тъй като и там има 2 щата, колежката е продължила да си работи в Чепеларе и едновременно с това командирована в Мадан!!!Пътя Чепеларе-Мадан е от естество да ти докара целодневен световъртеж, как е правораздавала след тези 80-90км/м тежък планински път, през зимата тя си знае.

  Сега в момента има в Мадан командирован съдия от Окръжния съд в Смолян.На мястото на Димчева в Златоград има още някой командирован, май пак от Окръжния съд в Смолян.Това е малък окръжен съд, наскоро когато зам.председателя Игнат Колчев стана председател на административния съд също им взеха един щат.Как в момента образувеат състави незнам, а когато дойде съдебната ваканция ще бъде истинско шоу.

  Така че това командироване в София наистина е нецелесъобразно, това си е чиста подигравка със съдебния район Смолян.Да бяха това лято колежката мл.съдия Димчева поне я назначили за редови съдия в София и това място в Златоград да го пуснат на конкурс.Сега тя 3 години не може да участва в конкурс за СРС заради великата уседналост.Тази командировка 3 години ли ще продължи?Нямам думи.

 8. 32
  Така е правилно | нерегистриран
  13
  -1

  Как мислиш се командироват съдии от големите градове в СРС ,на тръстиката де ? Ти хабер си нямаш връзкарите какъв вой ще нададат кой чрез министър ,кой чрез депутат ,кой чрез вуйчо владика,пък ако щеш и чрез главен прокурор ! В малките градове все е така те с по един двама съдии ,в Златоград положението е кофти от много години ,явно там са най беззъбите съдии и го отнасят ,не се очаква някоя "коронована"особа да се застъпи !

 9. 31
  до 29 | нерегистриран
  12
  -2

  Как ще е сгафил, като е нарочно. Тази от Пещера също беше единствен съдия.

 10. 30
  промяната | нерегистриран
  12
  -5

  Порочно..Порочно...Що за председател на ВКС?Докога ще търпим тези които се стремят към властта за лични облаги?!Порочно,Много Порочно!!Този господин незабавно вън от системата на ВКС.ЕС трябва да знае какъв човек е управлявал ВКС и явно повечето дела са се уреждали по тази схема.Жалко за няколкото честно работещи съдии във ВКС.Но като Левски трябва да се борим за честно и справедливо правораздаване за всеки български гражданин. Сега граждани трябва да защитим правата си и направим така ,че българският съд да работи ,защитавайки правата ни дадени ни в Конституцията на Р.България глава шеста съдебна власт чл.117,ал.2.

 11. 29
  | нерегистриран
  12
  -5

  лозан се оправдава мазно днес на заседанието на СК за залтоградския казус Един път не призна че е сгафил и че е сбъркал. Ожени се за черния лебед и пропадна

 12. 28
  | нерегистриран
  15
  -3
  До коментар #1 от "Марко | нерегистриран":
  Много едностранчиво и предубедено се говори...  Бат Лозан,че не ми е най-симпатичен е друга тема,но той има такива правомощия да командирова магистрати и ги е използвал,но не за тяхното кариерно израстване ,а за да подпомогнат временно дейността на СРС където хората изнемогват.

  Сега ,че си е сложил свои критерии за командироването е добре ,за да се вижда и знае въз основа на какво се командироват магистрати,за разлика от някои други преди него.  Относно правната възможност командирован магистрат да разгледа дело по което страна е командироващия го,въпреки възможността от самоотвод е оставено на личната преценка на магистрата дали реално има основание за това или няма...  Изглежда смущаващо и притеснително командирован магистрат да разглежда дело по което страна е командировалия го ,но ако това командироване е на база на определени критерии и реално този магистрат е отговарял на същите без да е в близки отношения с командироващия го не е 100%-во основание за "задължителен самоотвод". Инстанционният контрол няма да допусне неправилен и незаконосъобразен съдебен акт,ако има съмнение за такъв.  Освен това е редно да се даде думата и на засегнатите в статията,според мен вкл.бат Лозан и т.н. :)

  И защо мислиш, че в Златоград не изнемогват като няма съдия, а се налага да се командирова от Мадан? Или в провинцията хората са втора ръка и нямат нужда от съд? Може би няма други съдилища от страната, които да задоволят "глада" в СРС, та се налага да се вземе единствения съдия от Златоград? И как точно Панов се убеди в качествата които притежава Димчева, та да командирова точно нея- може би лично? Стига глупости!

 13. 27
  Според мен щеше да е съмнително, | нерегистриран
  12
  -11

  ако беше решила делото във вреда на Л.П. и не си беше направила отвод. Не смятам, че да те командироват в тръстиката е някаква привилегия, за която трябва да се отблагодаряваш.

 14. 26
  Сивия кардинал | нерегистриран
  18
  -7

  В Пловдив,Пазарджик,Асеновград,Първомай и Карлово има пълна симбиоза , уреждат се дела и се уговарят решения и присъди само с едно телефонно обаждане,рядко се намесва и куриер парламентьор ! Цялото това разбирателство цари заради председатели ,заместници и рядко съдебни администратори !

  Браво на спецотряда на главния !

 15. 25
  | нерегистриран
  13
  -11

  "Председателят на ВКС се опитва да неглижира случая, като обяснява, че е предприел съкращения, с цел оптимизация на работата на съда. Това не се потвърждава, защото на мястото на освободените биват назначени нови кадри, но очевидно близки до Лозан Панов."

  Закриването и разкриването на щат е правомощие на ВКС, а не на председателя на ВКС. Превишаването на власт в своя изгода е проблем с Наказателния, а не с Етичния кодекс!

  Втори е въпросът кой ще осъди Лозан, щом той си назначава съдийките, които да решават делата, по които той е страна!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.