Как Германия и Франция договориха приемането на спорния чл. 13 от Директивата за авторското право на Единния дигитален пазар

Как Германия и Франция договориха приемането на спорния чл. 13 от Директивата за авторското право на Единния дигитален пазар

Във вторник Европейският парламент прие нова Директива за авторското право на Единния дигитален пазар. Това стана на фона на множеството протести в различни европейски градове и въпреки отправените петиции това да не се случва. 
 
Защо евродепутатите решиха така и какви ще са последиците от тяхното гласуване?
 
Евродепутатите гласуваха два пъти. Първото гласуване беше относно искането на активистите от движението "Да спасим Интернет" за внасяне на изменения на Директивата (това предложение не бе прието с разлика от 5 гласа – "за" 312 и "против" 317). Второто гласуване, беше за приемане на самата Директива във вида, с който се налага тотален контрол в Мрежата. Тя беше приета с голямо мнозинство (348 "за", 274 "против").
 
Разочароващ за голяма част от активистите по темата бе фактът, че се отхвърли именно възможността за внасяне на промени. От гледна точка на демократичния процес, възможността да се направят промени в спорната Директива, преди нейното приемане, изглеждаше правилна и обоснованa. Голяма група от евродепутатите дори подкрепиха идеята за премахване на чл. 13 и приемането на Директивата без този текст, но мнозинството бяха "против".
 
За съжаление и повечето български евродепутати гласуваха "за" приемането на Директивата, заедно със спорния чл. 13. "Против" него се обявиха следните наши представители - Илхан Кючюк от ДПС, Ангел Джамбазки от ВМРО, Момчил Неков от БСП, Николай Бареков от "България без цензура" и Светослав Малинов от ДСБ. Към настоящия момент нито един от българските представители в Европейския парламент не е дал официално изявление, в което да обоснове позицията си в подкрепа на чл.13, който голяма част от обществото приема като предвестник на цензурата в Интернет.
 
Множество немскоезични издания коментират, че подкрепата на Директивата е била цената, която  Франция е поискала от Германия за подкрепа на изграждането на газопровода "Северен поток" 2. Това поставя цялото разискване по Директивата за авторското право на единния дигитален пазар в напълно нова светлина. Влизайки зад кулисите на политическите разговори между европейските лидери, можем да си дадем сметка, че решаващо за приемането на Директивата за авторските права онлайн не са били дискусиите по повод на правата на потребителите или обективното заплащане на носителите на авторски права, а предимно икономически интереси, свързани с газовите доставки от Русия за Германия, коментират немските медии.
 
До този извод немскоезичните журналисти стигат, след като наблюдават поведението на представителите на Германия в Европарламента. Немските представители в ЕП като цяло били "против" чл. 13, а именно срещу приетият краен вариант, който не прави разлика между  "големи" и "малки" компании, допускащ възможността да бъдат вменени непосилни и непропорционални задължения и на малки представители на дигиталния бизнес. Въпреки това, след известни преговори, евродепутатите от Германия приемат аргументите на колегите си от Франция. Важната подробност в случая е, че това става непосредствено след като Франция оттегля възраженията си за газопровода, по повод на който САЩ вече обявиха, че са готови да наложат санкции. 
 
Според медиите в Германия, отдавна е имало съмнения за подобни договорки между Франция и Германия, а именно немските евродепутати да отстъпят за свободния Интернет, а в замяна страната да получи френската подкрепа за достъп до евтин руски газ. Сега обаче са намерени и документи потвърждаващи тази теза. От тях е видно, че немският министър на икономиката Петер Алтмайер е обещал на старт-ъп компаниите в Германия, че ще поддържа искането за изключения от чл. 13 на компаниите, които генерират по-малко от 20 милиона евро годишно. Още на другия ден обещанието е било нарушено. След тази задкулисна сделка, новата Директива е факт. 
 
Важно е да се знае, че за момента се предвижда задължението за въвеждане на филтри на съдържанието да не се осъществява, ако са налични следните кумулативни условия: при сайтове, които са създадени в последните по-малко от три години; генерират по-малко от 10 млн. евро оборот на година; имат по-малко от 5 млн. уникални потребители на месец.
 

Още по темата

7 години затвор за тийнейджър, пребил с приятел бездомник до смърт

Предишна новина

Пропуснатата новина*

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    RRR | нерегистриран
    0
    0

    Естествено, че всичко е договорки.Целия ЕС е една договорка в полза на двамата големи.Да не сте паднали всички от луната се чудя.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.