Кабинетът затяга режима за бизнесмени от страни извън ЕС

Кабинетът затяга режима за бизнесмени от страни извън ЕС

Правителството ще ограничи възможността граждани на страни извън ЕС да получават лесно визи за дългосрочно пребиваване в България чрез откриване на търговско представителство или осъществяване на търговска дейност, съобщава в. "Сега". От тази опция в Закона за чужденците досега се възползваха най-вече граждани на Русия и страните от ОНД, които купуват имоти в България. Има засечени случаи, в които някои представители предлагат срещу заплащане регистрация на желаещите да емигрират в България, става ясно от мотивите. Затова кабинетът предлага с промени в закона да бъдат отсети истинските предприемачи от фиктивните.

Според действащия закон разрешение за дългосрочно пребиваване могат да получат чужденци, които имат бизнес у нас и благодарение на него са разкрити най-малко 10 работни места за българи за срока на пребиваването. Кабинетът предлага да се въведе изискване работните места да са на пълно работно време, а освен това фирмата да е платила поне 250 000 лв. данъци през предходната календарна година.

Сходни, по-строги изисквания се въвеждат и за хората, които кандидатстват за виза за дългосрочно пребиваване като представители на чуждестранни търговски дружества. Съгласно сегашните текстове те получават виза, ако са регистрирани в Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Този текст се променя и се въвежда изискването да се извърши "международно проучване на дейността, произхода на капиталите, доброто име и оборота на чуждестранното дружество". Записва се, че членовете на семействата на чуждите представители са длъжни да доказват с документи, че имат родствени отношения, за да получават визи.

В сайта за обществено обсъждане strategy.bg, където е публикуван проектът, руснаци, живеещи в България, зоват той да не се приема. "Напълно е възможно измененията да доведат до масов отлив от страната. Ние се боим именно от това, свързали сме живота си с тази страна, а изведнъж всичко внезапно се променя. Молим ви, не правете от нас нелегално пребиваващи", гласи един от коментарите, написан от "представител на рускоговорещите, които живеят в България на основание "търговски представител", за които България вече е станала дом и те няма къде да се върнат, тъй като много от тях нямат никаква собственост в родината си".

Според коментарите въвеждането на допълнителни изисквания ще създаде много трудности, тъй като получаването на различните документи в Русия минава през тежка бюрокрация. Освен това то е свързано с допълнителни полети и разходи, тъй като документите не могат да бъдат получени от чужбина.

От БТПП също имат забележки. За тях неприемлив е текстът, който се отнася за проверката на чуждестранните търговски представителства. Според БТПП се смесват "критерии, отнасящи се до фирми, и критерии, касаещи физически лица", освен това били твърде общи и неясни. Понятия като "международно проучване на дейността" и "добро име" са неопределени и субективни и при преценката им ще се създадат условия за корупционни практики, смятат от палатата. По отношение на оборота и произхода на капитала следва конкретно да се посочи с какъв документ ще се удостоверяват тези факти и кой е органът, който издава документа. Посочва се, че предвиденото проучване на оборота на дружествата противоречи на принципа да не се създават законови и административни бариери за малките фирми.

От БТПП не успяха да кажат колко са регистрираните в България чуждестранни търговски представителства, въпреки че документи за откриване на офис се подават и в палатата.

Сайтът на ЦИК отново е подложен на хакерска атака

Предишна новина

Русенка осъди банка да ѝ върне 9734 лв. по заем

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  До 3,4 и 5 | нерегистриран
  1
  -1

  Момчета парите цвят и мирис нямат. За справка Англия и Америка + цял западен свят ,-)

 2. 6
  Началството на нареди на ББ | нерегистриран
  2
  -2

  Вече ако не знаете како стана с милата Родина, вече и за не посветените и просветените е ясно - агентурката на ЦРУ в лицето на управляващата банда/хунта от бивши членове на БКП, реши да драпа пред просото! Т.е. да фалшифицира изборите. За да пази властта, понеже международното положение е много напечено и може да го отнесат разни малки и дребни фигурки.  По-голям бандит от ББ в историята на BG не е имало. Срещу %, ЦРУ го държи на каишката. % от трансфера на бял прах, с който пере Цветелина Бориславова.

 3. 5
  Лох Долбоебов | нерегистриран
  4
  -2

  Законопроектът е точно на време. Има какво да се подобри по него, но идеята е правилна. Руснаците се мислят за всемогъщи и непобедими и се държат така, все едно всички са им задължени. Ако искат да купуват имоти и да развиват дейност в БГ - да заповядат, но да спазват законите. А те се опитват да се установят тук като влизат с туристически визи и регистрират представителства в БТПП. Тези представителства ПО ЗАКОН нямат право на стопанска дейност! Повечето от тях са абсолютно фиктивни, само за да вземат визи. Руснаците са агресивни и нахални, само създават проблеми. Дори в Азия страните, които ги допускат да се установят, вече съжаляват за това и въвеждат по-рестриктивни мерки. Така е в Тайланд, Виетнам, Камбоджа, Индонезия и др. Ние техните грешки ли ще повтаряме? Време е да спрем руската инвазия веднъж завинаги.

 4. 4
  Rhapsody of fire | нерегистриран
  4
  -2
  До коментар #3 от "Rhapsody of fire | нерегистриран":
  Мерки срещу ограничването на руската изнвазия трябва да има, но така описаните предложения ми звучат много съмнителни.  Написал съм глупост. Имам предвид че трябва да се предприемат мерки срещу руската изнвазия.

 5. 3
  Rhapsody of fire | нерегистриран
  4
  -2

  Мерки срещу ограничването на руската изнвазия трябва да има, но така описаните предложения ми звучат много съмнителни.

 6. 2
  | нерегистриран
  4
  -2

  В България добре дошли само на монополите, другите да го .....

 7. 1
  Принцип | нерегистриран
  4
  -2

  Да изгоним дружно всички инвеститори -))

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.