Журналисти на протест пред прокуратурата


Журналисти излизат на протест пред сградата на прокуратурата в четвъртък заради действията на държавното обвинение и Столичната дирекция на вътрешните работи срещу управляващия редактор на "Капитал" Алексей Лазаров и редактора на вестника Николай Стоянов.

Срещу двамата е образувана проверка по сигнал на изпълнителния директор на фирма "Водстрой 98" заради публикация, с която, според него, са извършени престъпления срещу републиката и обществения ред и спокойствието на гражданите. Тя е публикувана в края на юни, две седмици след началото на банковата криза, а името на компанията се посочва заедно с още няколко като пример за големи компании, близки до Делян Пеевски, които са преместили сметките си от КТБ в Първа инвестиционна банка след раздора между бившия депутат от ДПС и банкера Цветан Василев.

Журналистите са били извикани да дават обяснения в СДВР, на която Софийската районна прокуратура е възложила проверката по случая. След получаването на сигнала, Софийска градска прокуратура преценила, че няма данни за престъпление срещу републиката и е изпратила преписката по компетентност при Районната прокуратура.

Заради това неправителствената организация "Център за развитие на медиите" организира протест "Подстрой" в четвъртък, "в 9 и 8".

"Днес прокуратурата за пореден път оказа натиск на български журналисти, привиквайки Алексей Лазаров и Николай Стоянов от "Капитал" на разпит по очевидно несъстоятелен сигнал за "престъпления срещу републиката и обществения ред". Считаме това за много лош сигнал и заплаха за свободата на словото у нас. Считаме, че с действията си прокуратурата подхранва съмненията, че български институции работят като под строй по волята на фирмите на няКОЙ, срещу което протестираха българските граждани повече от година", се казва в призива на организаторите във Фейсбук.

Прокуратурата под ръководството на Сотир Цацаров не за първи път предприема действия срещу журналисти – в началото на април 2013 г. на разпит беше привикан журналистът на Mediapool Борис Митов, който беше заплашен от обвинение за "разгласяване" на публикувани от прокуратурата документи. И тогава гилдията излезе на протест в защита на свободата на словото.

Адвокати със сигнали срещу телефонни измамници

Предишна новина

Московски съд осъди Навални по дело за клевета, заведено от заместник-кмет

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    toshko | нерегистриран
    0
    0

    Това платените соросоиди на Прокопиев ли са барабар със "зелените" корояди? :D

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.