Йорданка Чанкова: Правосъдната система не се реформира с насилие

Йорданка Чанкова: Правосъдната система не се реформира с насилие

„Съдебните сгради са и ще бъдат символ на правосъдие, а правосъдната система не се реформира с насилие“. Това заяви в изказването си прокурор Йорданка Чанкова от Софийска градска прокуратура по време на Националното съвещание “Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл.7 от Договора за Европейския съюз”,  което се проведе този понеделник в Резиденция „Бояна“. В събитието се включиха над 700 прокурори и следователи от цялата страна.

„Правен свят“ публикува пълния текст на становището:

''Тези, които ме познават, знаят, че нямам навика да се изказвам и да вземам думата на публични събития. Има обаче случаи, когато не трябва да се мълчи.

Много пъти сме чували колко зле работи прокуратурата, колко сме недосегаеми и как се нуждаем от реформиране. И на 3 август чухме същото, но казано на фона на Съдебната палата в София, върху чиято фасада беше излята червена боя, вероятно символизираща кръв.

Съдебните палати имат своя конкретна съдебна символика, но какво трябваше да символизира този вид на нашата Съдебна палата? Бунт, насилие. Над кого? Може би над нас.

Знаете ли, че повечето съдебни палати в Европа се строят по модела на гръцки храм, и то върху неприкосновено място. И не случайно се наричат „храмове“ на Темида, защото храмът е свещен. А мястото, където се въздава правосъдие, трябва да бъде неприкосновено. У нас това място вече не е неприкосновено.

Съдебните палати трябва и предизвикват асоциация за прозрачност, чистота, справедливост. За да бъдат разпознаваеми не само като обществено пространство, но и като средище на правосъдието. Какво обаче трябваше да разпознаем на 3 август във вида на сградата, в която мнозина от нас работят?

Съдебните палати са мястото, където се прилага законът и се въздава справедливост. С обляната в червена боя фасада на Съдебната палата не се ли внушава насилие? А какво общо има насилието със справедливостта?

Най-известната съдебна палата в страната ни е изтъкната обществена забележителност, строена повече от 10 години, и сграда- символ на съдебната ни власт.

Точно затова е особено обезпокоително случилото се на 3 август. И тук не става дума просто за вандалска проява, дори не толкова за умишлено посегателство срещу символа на правосъдието у нас. Дали целта е само внушение за неработеща и корумпирана прокуратура? Защото призивите за реформи и думите за нашата корумпираност и фалшива независимост на фона на осквернената фасада, показват не само липса на доверие, каквото част от обществото демонстрира. Показват целенасочен призив за незачитане и за тормоз.

Съдебните сгради са и ще бъдат символ на правосъдие.

А правосъдната система не се реформира с насилие.'', завърши Чанкова. 

Без ескалация на напрежението премина 48-ият ден на антиправителствените протести

Предишна новина

Прокурор В. Маджарова: Специализираната прокуратура не може да бъде упрекната в липса на публичност и прозрачност

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  Радан Кънев, 28-ми август | нерегистриран
  5
  0

  Европейският парламент е тромава институция. Да се очаква бърза реакция от него е нереалистично. Но усилията ни европейските институции да реагират на кризата на правовата държава в България вече дават резултат. Първата стъпка беше днешното закрито изслушване на представители на кабинета и прокуратурата.
  Следващата – предстоящият дебат в Комисията по граждански права и правосъдие (LIBE), а най-важната – откритият парламентарен дебат с Европейската комисия, за който внесох искане заедно с г-жа Елена Йончева, подкрепено от 55 евродепутати.
  Кризата на българското правосъдие вече е тема на целия Европейски съюз. И това е добра новина за всички българи – защото като европейски граждани, ние имаме правото и надеждата всички институции на ЕС да бъдат защитници и гаранти на нашите права.
  Днес бяха отправени изключително сериозни критики към България и нейните институции на приключилото закрито заседание на мониторинговата група за върховенството на закона в Европейския парламент, на която бе обсъдена ситуацията в нашата страна. За съжаление призованите Борисов и Гешев не се явиха за да отговарят за деянията си, а на тяхно място се представиха заместниците им, които се проявиха на изключително ниско ниво във всяко едно отношение.

 2. 4
  Адв. Валя Гигова | нерегистриран
  6
  -2

  Промените в конституцията са опит да се потуши социалното напрежение. Сегашният парламент е показал, че няма юридически капацитет да променя Конституцията,
  Не може да се говори за нова Конституция, при положение, че 90% в предложението са същите, Не знам как е хрумнало на авторите на промените да се предложи законодателна инициатива на съдебната власт. Това показва непознаване на принципа на разделение на властите.
  Конституцията е националната библия на всеки народ. Липсва анализ трябват ли тези промени в основния закон, които се предлагат, като например за свикване на Велико Народно събрание,
  От името на Висшия адвокатски съвет призовавам всички депутати да не променят Конституцията преди да се проведе широк обществен дебат.

 3. 3
  Малко срам | нерегистриран
  5
  -6

  Ситуацията е : Страхлив и изпълнителен послушко ръси бисери от 45 година. По - добре да ги напише на табела и да ги сложи на вратата на прокуратурата. Може и на стената. Пълен срам. Малко да свърши реална работа. Простотиите са достатъчно и без тези, дето ги е изръсила.

 4. 2
  Правен свят | нерегистриран
  10
  -4

  Правен свят наистина е Органът на Инструмента, носещ Светлината. Кой се интересува от тези възторжени речи?!?

 5. 1
  | нерегистриран
  13
  -10

  Какво те бърка съдебната палата в София, то си от Пловдив, а и лично Гешев те прати да работиш в Затвора на м-р Векилски.
  Или вече няма да си там след това “силно” изказване

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.