Жертва ли е Берлускони на политизирана съдебна система*

Жертва ли е Берлускони на политизирана съдебна система*

Силвио Берлускони твърди, че е жертва на съдии с политически пристрастия, а опонентите му - че най-накрая е бил осъден след две десетилетия заобикаляне на закона. Каквато и да е истината, факт е, че съдбата на най-влиятелния италиански политик извади на показ проблемите в съдебната система в страната, коментира агенция "Ройтерс".

Откакто се появи на политическата сцена през 1994 г., Берлускони, който бе четири пъти премиер, започна остро да критикува съдиите. Последната седмица той също отправи упреци към магистратите, след като Касационният съд потвърди присъдата от една година затвор за данъчни измами. Голяма част от емоционалното му изявление след това всъщност представляваше гневна атака срещу "неконтролируемите" магистрати, които го преследвали в продължение на 20 години, а мотивите им били чисто политически.

Миналата неделя, когато 76-годишният милиардер отново се обърна емоционално към поддръжниците си, той отново засегна темата: "Трябва заедно да водим тази битка за демокрация и свобода, да направим Италия страна, където хората не се страхуват, че ще попаднат в затвора без причина".

Според адвокати и съдии Берлускони демонстрира по този начин грубо отношение към системата. "Трябва само да се замислите колко много различни магистрати са го съдили в толкова много различни ситуации. От статистическа гледна точка е невъзможно всички те да са с леви политически симпатии", казва миланският съдия Фабио Роя от асоциацията на магистратите дясноцентристи.

"Ройтерс" отбелязва, че четиримата съдии в касационния съд са били с консервативни политически възгледи, а прокурорът Антонело Мура някога е оглавявал най-дясната магистратска асоциация.

Маркус Вигет - адвокат на Берлускони, каза, че макар да е възможно високият пост на Берлускони да го превръща в примамлива мишена, политическите пристрастия не биха могли да обяснят всичките му проблеми със закона. Само през 2008 г. бившият премиер е бил посетен от полицията 577 пъти, бил е изслушван в съда 2500 пъти и е платил на адвокати 174 милиона евро хонорари и такси. "Берлускони е бил съден от толкова много магистрати, а последно и от Касационния съд, така че е трудно да се вярва, че всички те са били политически мотивирани при анализирането на тези престъпления", обяснява Вигет.

Въпреки това обвиненията на медийния магнат се споделят от редица гласоподаватели в страната, където политическите възгледи все още са повлияни от времето на Студената война. Тогава в продължение на 50 години управляват християндемократите, а най-силната комунистическа партия в Западна Европа е винаги в опозиция. Разследването срещу масовата политическа корупция през 1992-1994 г. сложи край на този стар ред, включително и на Християндемократическата партия. В изявлението си миналата седмица Берлускони нарече разследването "ненормални действия" от страна на магистратите, които били разрушили политическата стена срещу комунизма и дали властта на левицата.

В това обаче се крие ирония, защото Берлускони дължи възхода си именно на това разследване от началото на 90-те години, тъй като той на практика запълни вакуума, оставен след християндемократите. Той все още определя себе си като борец срещу комунизма, дори 20 години след като италианската комунистическа партия беше разпусната. Това се харесва на дясно настроените гласоподаватели, които все още добре помнят масовото разследване и най-вече десетките самоубийства на заподозрени, както и как прокурорите хвърляха хора в затвора, за да извлекат самопризнания. Много съдии днес определят като злоупотреба подобна практика.

Независимо дали приемате твърдението на Берлускони, в Италия съществува съгласие, че правосъдната система е в хаос. Тя е изключително тромава, наказателни и граждански дела се бавят изключително много, което отблъсква и чуждестранните инвеститори. Има забавяния по около 9 милиона дела. Гражданско дело се води средно над седем години, а наказателно – около 5. Дори дребни нарушения като фалшифициране на билет за градския транспорт или шофиране без документи може да се обжалват два пъти.

Според някои юристи Берлускони също е допринесъл за проблема, като е прокарвал закони, за да предпази себе си от преследване. "Берлускони няма проблем с магистратите, когато те правят каквото той иска", казва Роя и допълва, че благодарение на медийната си империя той е успявал да настрои общественото мнение срещу съдиите. Най-голямо несъгласие съществува за исканията за реформа в начина, по който магистратите се контролират и назначават. В момента действа принципът на саморегулацията.

"Ние сме много добре настроени към реформи. Но когато говорят за реформи в съдебната система, те имат предвид реформиране на магистратите, а това са две различни неща", смята Роя. Според него съдиите са изключително скептични към това да се ограничи защитената от конституцията тяхна независимост, тъй като така могат да станат подвластни на политическите сили.

"С политическа класа като нашата, за съжаление, има риск в бъдеще единствено бедните хора да бъдат осъдени, а не т.нар. престъпници с бели якички. В различна конституционна ситуация никога нямаше да осъдим Берлускони", обяснява той.

Уважаваният политически анализатор Анджело Панебианко заяви в коментар във всекидневника Corriere della Sera, че в основата на проблемите в Италия стои дисбалансът между влиятелната съдебна система и слабите и дискредитирани политици. Решението според него е възстановяване на легитимността на политиката, но той подкрепя и една от основните реформи, предлагани от самия Берлускони – разделяне на професионалния път на прокурори и съдии.

Според критиците на сегашната система фактът, че съдии и прокурори получават едно и също образование, работят в едни и същи сгради и могат да сменят професиите си, означава, че има конфликт, който ощетява защитата.

Освен това те искат намаляване на правомощията на прокурорите, които ръководят полицейското разследване на едно престъпление. Според Роя обаче независимостта на прокурорите от политически контрол е по-скоро предимство. Освен това той смята, че едва около 2% от прокурорите и съдиите разменят професиите си, най-малкото защото освен всичко останало трябва да се преместят в друг регион.

Адвокатът Вигет, който специализира в престъпленията на белите якички, подкрепя разделянето на прокурори и съдии, но смята че съдебната реформа никога няма да бъде успешна, ако политиците не възстановят надеждността си. "Те трябва да убедят съдиите, че не се опитват да намалят правомощията на магистратите или да избегнат разследвания срещу политици", казва той. "Магистратите се смятат за пазители на демокрацията, което е вярно до известна степен, но винаги трябва да има равновесие на силите", допълва Вигет.

И докато дебатът продължава, Берлускони твърди, че ще остане в играта като най-успешният политик в Италия въпреки перспективата да бъде изгонен от парламента и поставен под домашен арест. Единственото, което го предпазва от това да попадне в затвора, е възрастта му.

*Препечатваме коменара на агенция "Ройтерс", публикуван в "Дневник"

Съдебната тема в медиите

Предишна новина

Съдия в САЩ прекръсти бебе, не можело да се казва Месия

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  реви - ЗОРО | нерегистриран
  0
  0

  Берлускони бил жертва на политизираната правосъдна система!? Да не-би тя, да му вкарваше малолетните момичета под юргана? Ако това се беше случило в някоя арабска държава, копелето щяха да го разчекнат-жив, насред площада!

 2. 1
  Ех Силвио защо не дойдеш да управляваш у нас | нерегистриран
  0
  0

  Когато съдебната система е корумпирана или изпълнява поръчки - това е най-силната мафия!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.