Жалват се от парламента за дискриминация


Институтът за модерна политика (ИМП) подаде жалба пред Комисията за защита от дискриминация срещу Народното събрание за недостъпна среда за хора с увреждания. От него обявяват, че напълно отсъства достъп за хората с увреждания до залите "Изток" и "Запад", както и до ложите за посетители. На приземния етаж има алуминиеви рампи, които са изключително остри и неизползваеми, а достъпът до "Огледалната зала", парламентарния стол и тоалетните е "решен" чрез една много малка и на практика неизползваема платформа, чиято цел е да заблуждава, че има достъп, а не реално да осигури такъв, съобщиха от ИМП.
От Института за модерна политика припомнят, че всички публични сгради, в това число и парламентът, трябваше да станат достъпни в срок до 31 декември 2006 г. според Параграф 6 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за интеграция на хората с увреждания. По силата на същия закон също изрично е подчертано, че интеграцията на хората с увреждания се извършва и посредством достъпна архитектурна среда. Освен това държавата има ангажимент към достъпната среда и с оглед на Конвенцията за правата на хората на хората с увреждания, която е ратифицирана от НС през 2012 г.
"Как искаме публичните сгради, институции, училища и други да са достъпни, след като институцията, създала и ратифицирала законодателството, което трябва да гарантира достъпността, сама по себе си не е достъпна? Народното събрание е огледало на обществото и е най-публичната институция в държавата. Парламентът трябва да е достъпен за всички граждани, защото той не е обикновено работно място за депутатите, а много повече от това", заяви категорично изпълнителният директор на института Петър Кичашки, който използва инвалидна количка.
От ИМП подчертават, че организацията е повдигала този въпрос нееднократно при разнородни управи на парламента през последните 5 години, но достъпност така и не е изградена.

Словения опрощава сметките за вода и ток на най-бедните

Предишна новина

Отново арестуваха барабаниста на Ей Си/Ди Си

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.