Изразената увереност, че Мониторингът може да отпадне идната година, е показателна за необратимостта на напредъка

Изразената увереност, че Мониторингът може да отпадне идната година, е показателна за необратимостта на напредъка

Малко след като най-новият доклад на Европейската комисия (ЕК) по Механизма за сътрудничество и проверка бе представен в Брюксел и в Европарламента в Страсбург, ръководството на Прокуратурата излезе с позиция по отношение на резултатите, отразени в него, с която изразява удовлетвореността си от положителните оценки и липсата на нови препоръки.

Според прокуратурата, изразената увереност от страна на първия заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс, че Мониторингът върху България  може да отпадне идната година, е показателна за "необратимостта на напредъка".

От държавното обвинение уверяват, че "прокуратурата ще продължи действията за пълното изпълнение на препоръките", като подчертават, че "то е постижимо единствено при добро и конструктивно взаимодействие между всички институции".

Ето и пълния текст на позицията на ръководството на прокуратурата:

Силно удовлетворяваща е положителната оценка за положените усилия и постигнатите от България устойчиви резултати. Коректно е отчетен приносът на Прокуратурата на Република България за значителния напредък и близкото до пълно изпълнение на показателите, определени от ЕК, три от които - приети за изцяло изпълнени.

Констатирано е подобряване на ефективността на наказателния процес, като резултат от промените в НПК и в изпълнение на препоръките в Независимия експертен анализ на Прокуратурата. Положително е оценена активността на главния прокурор за отчетност пред Народното събрание, като гаранция за прозрачност и независимост на Прокуратурата.

Подчертан е същественият напредък и резултатите по показателя "Организираната престъпност", както и водените редица мащабни разследвания за корупция срещу високопоставени длъжностни лица.  Позитивно е и становището за предприетите от ръководството на ПРБ действия по оптимизиране на структурата на районните прокуратури.

Липсата на нови препоръки и изразената увереност, че България може да приключи процеса по Механизма за сътрудничество и оценка идната година са показателни за необратимостта на напредъка. Прокуратурата ще продължи действията за пълното изпълнение на препоръките, като отново подчертава, че то е постижимо единствено при добро и конструктивно взаимодействие между всички институции.

Ръководството на Прокуратурата изразява благодарност към прокурорите, следователите и съдебните служители и цени приноса им за признатия напредък.

Още по темата

ЕК засипа с критики Румъния

Предишна новина

25 години решетки за циганин, убил от бой жена за 80 лева в "Люлин"

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 7
  | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #5 от "прокурор | нерегистриран":
  ..........а по този повод ще има ли новогодишни боноси?!

  Ще има, но само за издържалите правописен тест.

 2. 6
  Ха ха ха ха ха ха | нерегистриран
  4
  -2

  Голямо парче торта за Голямото момче на Голямата прокуратура в сладкарницата на бай Герги в... ЦУМ.

 3. 5
  прокурор | нерегистриран
  6
  0

  ..........а по този повод ще има ли новогодишни боноси?!

 4. 4
  Америка за Пеевски | нерегистриран
  14
  -4

  Вече и Европа е зад Корпулентния. Кат Русия няма втора тъй могъща на света... Рамадане, Рамадане... Пънев. И за вас смешници ССБ, Христо Иванов и прочие важи правилото на строителите на съвременна България. Измамените камилчета изоставени от спонсорите. Бизнесът си е бизнес. Северен, южен, се е газ и винаги ни влиза заради такива Юди като вас - в задния двор и в хъбчето.

 5. 2
  4 ноември 2015г | нерегистриран
  6
  -6

  Прокуратуро, милиционерските безредици от 4 ноември 2015г -израз и пример на законопослушие ли бяха, след като не беше потърсена отговорност от нито един милиционер ,участвал в беззаконието--псуване и заплашвнане на граждани на Орлов мост, блокиране на КПП-та, магистрали-например , и не само Тракия, мостове-например Аспаруховия мост, планински проходи-например Шипка. Беззаконието явно е било законно, според прокуратурата.

  Сравнете разправата с фермери и миньори при протестите от 2008г, сравнете с разправата с граждани при сегашните протести-вече са започнати наказателни процеси срещу граждани , дръзнали да протестират.

  Не мониторинг, а арести, наложени от европейски прокурори са нужни! И както в Грузия-закриване на прокуратурата, и учредяването и наново. В Грузия закриха прокуратурата, поради срастването и с беззаконието , и я учредиха наново. През периода без прокуратура в Грузия престъпността в Грузия спадна-дотолкова грузинската прокуратура се беше сраснала с престъпноста.

 6. 1
  Синя кръв от Пълдин ! | нерегистриран
  14
  -5

  Евала на Холдинга! И ЕК клекна пред гениалността и тактиката на момчето чудо!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.