Измененията в Закона за банковата несъстоятелност са обнародвани в Държавен вестник

Измененията в Закона за банковата несъстоятелност са обнародвани в Държавен вестник

След като на 21 февруари т.г. президентът Румен Радев наложи вето на част от измененията в Закона за банковата несъстоятелност, а на 7 март народните представители го отхвърлиха и повторно го приеха, днес промените официално са обнародвани в Държавен вестник.

В мотивите на законопроекта е записано, че той цели да се осигурят ефективни механизми за попълване на масата на несъстоятелността на банка, обявена в несъстоятелност, както и да се противодейства на схеми за вторичното разграбване на активите, закупени пряко или непряко с пари с такъв произход. Промените включват забрана за квесторите, временните синдици и синдиците да заличават обезпечения, учредени в полза на банката в несъстоятелност. Въвежда се и относителна недействителност на всяка сделка за прехвърляне на вземане с произход от банкa.

Според синдиците на фалиралата през лятото на 2014 година Корпоративна търговска банка (КТБ) поправките в закона са необходими и ще помогнат в масата на несъстоятелността да влязат 1,4 млрд. лева.

"Досега тази цифра не я бяхме казвали, и мислим, че това е фактически основният мотив, че не е ясно какъв ще е ефекта от този закон. Ефектът ще е възможността да влязат 1,4 милиарда. Ако бъде приет, ще ни помогне на нас да съберем тази сума, а вложителите на банката ще си получат парите", заяви в подкрепа на промените в Закона за банковата несъстоятелност един от синдиците на КТБ Ангел Донов. 

Още по темата

Правосъдният министър свиква Съвета по съдебна реформа

Предишна новина

Турският парламент прие закон, позволяващ създаването на предизборни коалиции

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.