Изгубени в превода: Полицаи глобиха чужденец за "corrupt"


Пловдивски полицаи се изгубиха в превода и обвиниха в хулиганство чужденец, използвал по адрес на работата им английската дума "corrupt". Те решили, че той ги нарича корумпирани, въпреки че тази дума има и други значения като "развален", "гнил" и "разложен". Полиглотите под пагон обаче били убедени в смисъла на изреченото и друснали на чужденеца акт по Указа за борба с дребното хулиганство.

Мъжът бил у нас на гости на своята приятелка. На 1 август дамата била привикана в Икономическа полиция, за да даде обяснения по преписка на Окръжната прокуратура. Чужденецът отишъл с нея и двамата влезли заедно в сградата. Когато обаче тя била извикана при следователя, му казали да изчака навън. Той настоял да присъства на разпита и включил камера, за да заснеме случващото се, като обяснил, че ще качи клипа в интернет. Като разбрал, че няма да бъде допуснат в кабинета с жената, й подал камерата. След като й било обяснено, че не може да снима, тя изключила записващото устройство и след малко излязла от сградата. Разбрал, че запис няма, и пак тръгнал към полицаите, питайки на английски защо. Говорел емоционално и използвал думата "corrupt". Тогава униформените го завели в административната сграда на Трето районно и му написали акт за дребно хулиганство.

Вече в Пловдивския районен съд единият от тях разказал, че чужденецът нарекъл него самия, цялата полиция и българското правителство корумпирани. Нароченият за нарушител обаче твърдял, че е използвал думата в опит да обясни, че в призоваването на приятелката му има нещо нередно и гнило.

При това нееднозначно тълкуване и при липсата на твърдения, че мъжът е оказвал съпротива или се е държал грубо и арогантно, съдът намира обвиненията за недоказани. За капак единият полицай обявил, че това се е случило в Трето районно, а не в Икономическа полиция, както е написано в акта, което само по себе си е основание за неговата отмяна.

РЕЧНИК

corrupt

I. 1. покварен, развратен, безчестен, продажен, корумпиран

CORRUPT practices корупция, подкупничество

2. изопачен, подправен, фалшифициран, опорочен, нечист, пълен с грешки (за език, текст)

3. развален, гнил, разложен

II. 1. покварявам (се), развращавам (се), корумпирам, подкупвам

2. изопачавам, подправям, фалшифицирам, опорочавам

3. развалям (се), заразявам (се), гния, разлагам (се)

Политехнически речник:

гния; разлагам се, гранясвам

Банката на Австралия засечена в пране на пари

Предишна новина

Синдромът, при който невинни признават убийства

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.