Ивелина Келлева – Бонева оглави Районен съд-Бяла

Ивелина Келлева – Бонева оглави Районен съд-Бяла
Районен съд-Бяла

Ивелина Келлева – Бонева, която към момента е редови съдия в Районен съд – Бяла, спечели доверието на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за председател на съда.

„Винаги съм желала и съм се стремила да допринеса за развитието на българската съдебна система. Възприемала съм това желание, като дълг и отговорност. Да помогна за утвърждаването на Районен съд-Бяла като стабилна и уважавана институция, която вдъхва доверие у гражданите и правната общност, би ми дало възможност да изпълнявам своя дълг и същевременно да бъда полезна за колегите си и служителите на съда. Мотивите да се кандидатирам и да участвам в обявения конкурс за заемане на длъжността административен ръководител-председател на Районен съд-Бяла се основават на близо 14-годишния ми трудов стаж като съдия, на опита, качествата и уменията, които съм придобила по време на работата си. Познавам проблемите на съдебната система като цяло и в частност, проблемите пред които се изправят районните съдилища. Познавам в детайли както достиженията, така и трудностите, пред които е изправен Районен съд Бяла. Мотив е и убеждението ми, че длъжността председател на РС-Бяла следва да се заеме от съдия, който познава не само дейността на съда, но и професионалните и лични качества на съдиите и служителите, работещи в него“, изложи мотивацията си кандидатът.

Самата съдия Келлева-Бонева е била подкрепена единодушно и от колегите си в съда за поста, което стана и един от поводите кадровиците да я одобрят за ръководител.

Пред кадровиците кандидатът посочи, че по нейно мнение внедряването на съвременни информационни технологии, в помощ на дейностите в съдилищата, е „особено важен фактор за успеха на съдебната реформа в Република България.“ Относно техническата обезпеченост в Районен съд – Бяла, тя изтъкна, че всички работни места са окомплектовани с компютри и принтери, съдебните зали са оборудвани с озвучителни системи, едната от тях и със звукозаписна техника. „Задължително обаче следва да се отбележи, че поради липсата на средства са закупувани или доставяни незначителен брой компютри и друга техника за нуждите на Районен съд- Бяла, и голяма част от наличната е вече остаряла и постоянно дефектира. Някои от работните станции са закупени преди доста години и все по-често се забелязва отказ на оборудването поради дългия срок на експлоатация. Основните проблеми са липсата на достатъчно оперативна памет (RAM памет), амортизираните твърди дискове и планираното остаряване на компонентите“, каза съдията.

И допълни: „Основни приоритети в дейността ми ще бъдат стриктно спазване на сроковете, унифицирана практика при постановяване на съдебните актове, бързина и качество на правораздаване, прозрачност, колегиалност, толерантност, гарантиране на доброто име на органа на съдебна власт сред основните потребители на дейността на съда - адвокати, граждани и институции“.

Основно внимание тя обърна и  на намаляването на броя на отменени съдебни актове след инстанционен контрол; въвеждането на ясни критерии за равномерна натовареност на магистратите и съдебните служители; изграждане на екипен принцип за работа между магистратите, между съдебни служители и между съдия и служител.

Още по темата

Is a Russian active conspiracy taking place against Bulgaria? This time through Brussels*

Предишна новина

Разбиха нова модерна нарколаборатория, този път в град Шипка

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.