Иван Костов предупреди НАП и Гешев, че едни 400 000 лв. са си негови и проверката им ще е политическа провокация


Иван Костов е гласоподавател на Демократи за силна България.
 
Иван Костов има проблем с Националната агенция по приходите, която оспорва, че едни 400 хиляди лева принадлежат на семейството му.
 
Иван Костов предупреждава, че прокуратурата може да действа срещу него като човек, за когото там са убедени, че стои зад "Демократична България" и зад протестите срещу избирането на г-н Гешев за главен прокурор.
 
Иван Костов не е против Иван Гешев като кандидат за главен прокурор, а против начина, по който е структурирана и функционира прокуратурата.
 
Иван Костов получил херпес зостер от срив на имунната система, който го ударил в очите. Сега вече е по-добре.
 
Всичко това той изреди след лаконичния първи въпрос "Как сте?" на водещия Хекимян. Бившият премиер даде странно интервю пред Би Ти Ви, "просто за да сигнализира, че проверката срещу него от НАП може да се превърне в провокация по време на предизборната кампания и е политическа атака." Защото докладът от данъчната ревизия излязъл в средата на август, а сроковете на възражения за излизане на облагателния акт и за влизането му в сила били в средата на предизборната кампания за местните избори през есента.
 
Гласоподавателят на ДСБ, който не е политик, но вижда политическа провокация срещу себе си, официално напусна политиката през 2013 г. Днес той не се страхувал от проверката на прокуратурата, нито от разследване. От интервюто не стана ясно негова ли е била молбата да се яви в Би Ти Ви, за да сподели притесненията си от евентуална политическа провокация, или е получил покана за интервю.
 
Какви са фактите в този сюжет?
 
Националната агенция за приходите оспорва, че 400 000 лв., инвестирани през фонд, принадлежат на семейството на Иван Костов.
 
Данъчните не са открили правно основание за участието на семейството на бившия министър-председател във въпросния фонд.
 
Според финансови експерти Елена и Иван Костови инвестират малко над 300 хиляди лева в далечната 2006 г. в известен инвестиционен фонд. За една-две години те носят изненадващо добра доходност - между 80 и 100 хиляди лева. Тъй като финансовите експерти, до които "24 часа" се допита, не са виждали договора между фонда и премиерското семейство, а е изтекла и давността, в която те са длъжни да го пазят, няма достоверна информация какъв точно е процентът на доходността.
 
Няколко години по-късно - точно по времето, когато Иван Костов напуска тържествено политиката, тази сума е прехвърлена във фирма на една от дъщерите му. Там обаче парите са оформени като заем, даден от инвестиционния фонд. Формално подобни сделки са законни, но изненадващи и обикновено инвестиционните фондове трудно дават заеми, те се грижат да увеличат парите на своите клиенти.
 
"След 2 данъчни ревизии, продължили почти 2-3 години, от НАП решиха, че значителни парични средства не са наши, въпреки че със съпругата ми сме декларирали тези средства като заеми пред Сметната палата. Въпреки че сме предоставили на данъчните договорите, с които сме ги внесли във финансов инвестиционен фонд, откъдето пък те са преведени като заем на акционерно дружество", описа пътя на парите Костов. И посочи, че оспорването на НАП не зачита 15 документа, които са били предоставени на агенцията - финансовият фонд е показал как са се движили тези средства, нарежданията, с които Костови са разпоредили техния превод, представил е автентичните платежни нареждания и отделно писмено е обяснил, че това са пари на семейството на бившия министър-председател, преведени на даденото акционерно дружество като заем, пак по разпореждане на собствениците на средствата.
 
Били са предоставени и договорите, които Костови имат с дружеството и които показват, че те му предоставят заем. А и самата фирма е отразила сумата в балансите си. Те са в размер на 400 хил. лева, 262 хил. от които са били заем на съпругата му Елена. Към тях е имало и 235 000 лева негов кредит. С част от общата сума е купена земя в Добруджа, а след това останалите се умножили от спестявания и благодарение на това, че политикът ги е управлявал добре, по неговите собствени думи.
 
Иван Костов е декларирал парите в Сметната палата, установи и проверка на "24 часа". "Нараснали са в този финансов инвестиционен фонд, преди това и в други инвестиции", уточни Костов. Той препоръча изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова и нейният заместник Пламен Димитров, които уважавал, да се запознаят с тези факти и да не позволят данъчната агенция да бъде използвана за политически цели в предизборната кампания.
 
Костов е доволен от добрите експерти на НАП, направили много за събираемостта на данъците. "Те отлично знаят, че аз съм бил в основата на създаването и приемането на Данъчно-процесуалния кодекс и на съвременната система от данъчните закони на страната. Така че няма как да давам пример в нарушаването им", изтъкна Костов.
 
И накрая прокуратурата ще загуби едни дела, предрече той.
 
С лидера на ДСБ ген. Атанас Атанасов Костов се чувал рядко и днес бил редови гласоподавател на партията, която оглавяваше до 2013 г. Сега ги подкрепял като редови член. "Те нямат нужда от моята благословия - аз ги следвам, не ги водя. За мен те са лидерите", декларира Иван Костов.
 
Бившият премиер отдели в интервюто и място за работата на обвинението: "Мисля, че прокуратурата се опитва да докаже, че всички, които се съмняват в нейните действия и поведение, са престъпници. И моят опит, и опитът от миналото по отношение на избора на главен прокурор само потвърждават това, което може да се случи в бъдещето. Това не се дължи на хората, сложени там, а на самата структура и функции, които има съдебната власт."
 
Опитът на Иван Костов е в назначаването на Никола Филчев за първи обвинител. Експремиерът не си позволи да коментира нищо по адрес на този главен прокурор. Похвали само Борис Велчев, бившия съветник на президента Георги Първанов, който днес е председател на Конституционния съд. Костов категорично обяви, че иска да продължи мониторингът върху съдебната система. На него не му допаднало и определението, че преходът е криминален, дадено от кандидата за нов главен прокурор Иван Гешев.
 
Декларирал 133 000 лв. в акции и 260 000 кредит на жена си
 
Акции и облигации за 133 182 лв. е купил Иван Костов в инвестиционен посредник, пише в декларацията му още от 2007 г., когато е депутат. Като произход на средствата е посочил спестявания и наследства. По същото време съпругата му Елена Костова има вземане от 260 хил. лв. с основание кредит. Декларирали са още 22 хил. лв. налични пари по банкови сметки, или общо 415 182 лв. Сумата почти съвпада с тази, за която Костов твърди, че НАП го проверява. В последната му декларация като депутат за 2013 г. не е декларирал акции в инвестиционния посредник, но вече има вземане по кредит от 250 хил. лв.
 
Според медийни публикации от 2018 г. Иван и Елена Костови стават собственици на земеделски земи около Генерал Тошево - общо 503 дка. Те са в територии, където има газ. За тях имаше проект на руска компания, която да направи сондажи. Жителите на Генерал Тошево обаче отхвърлиха намеренията с референдум. Земеделските земи на Иван и Елена Костови са купени от "Албена" АД през 2016 г.
 
Прокуратурата няма да коментира Костов
 
Прокуратурата няма да коментира твърденията на бившия премиер Иван Костов пред Би Ти Ви, че му се готви провокация в разгара на местните избори през октомври.  По принцип това е наложена практика - прокуратурата да не влиза в диалози с политици през медиите.
 

Арестуваха Куйович да кара с фалшива книжка

Предишна новина

България ще подкрепи австрийския кандидат за съдия в Общия съд на ЕС

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.