Италиански съд освобождава Дон Корлеоне


Върховният съд в Италия реши да освободи мафиотския бос Тото Риина, за да умре "достойно". Това предизвика гнева на жертви на организираната престъпност и политици.

Салваторе Риина, известен като Звяра и "босът на босовете", е осъден през 1993 г. Той е лидер на клана Корлеоне от едноименното сицилианско градче, прочуло се след издаването на романа на Марио Пузо "Кръстникът".

"Босът на босовете" ръководи Коза Ностра през 80-те години и се прочува с бруталността си. Той поръчва убийствата на магистратите от Комисия "Антимафия" Джовани Фалконе и Паоло Борселино през 1992 г. Едва тогава държавата предприема действия срещу него и той е заловен. Риина има две окончателни доживотни присъди и е признат за поръчител на повече от 100 убийства на конкуренти от мафията, политици, магистрати и граждани.

Адвокатите на 86-годишния Риина са поискали той да прекара последните дни от живота си под домашен арест, както всеки терминално болен затворник. Той има рак, сърдечни проблеми и страда от болестта на Паркинсон.

Решението подлежи на обжалване и окончателното решение ще бъде взето от съда в Болония. 

Салваторе Борселино, брат на един от убитите магистрати, коментира:"Съдът трябваше да си припомни, че човекът пред него е същият, който взриви държавни служители и нареди малко момче да бъде разтворено в киселина."

Коментарът на Борселино във в. "Кориере дела сера", цитиран от Ройтерс, се отнася до убийството на 13-годишния Джузепе ди Матео. Той е удушен, а тялото му е унищожено с киселина през 1996 г. за наказание на баща му, бивш член на мафията, който си сътрудничи с полицията.

Лидерите на всички партии смятат, че Риина трябва да прекара последните си дни в затвора.

Водачът на дясната Северна лига Матео Салвини коментира:"Безмълвен съм. Десетките жертви, които тежат на съвестта му и които са брутално убити, включително жени и деца, трябваше също да имат право да умрат достойно."

Кармело Мичели, лидерът на лявоцентристката Демократическа партия в Палермо, заяви: "Няма да позволим на Риина да се върне в Корлеоне."

Синът на Тото Риина Салво беше арестуван през 2004 г. и прекара в затвора 8 г. и 10 месеца по обвинения в съпричастност към структурите на мафията, изнудване и пране на пари. Сега той живее в дома си в Падуа - под полицейско наблюдение, с вечерен час и без право да напуска града. Журналистът Бруно Веспа от италианската телевизия "Рай" си навлече масов гняв след интервю със Салво Риина през 2016 г.

 

 

Златев, който 26 г. чака правосъдие у нас и води дело в Страсбург, иска по-голямо обезщетение

Предишна новина

Съдебната реформа може да има и без да се реформира прокуратурата, смята Цветанов

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.