Искрен Веселинов: Убийството на Виктория Маринова вади слабо място в наказателното право


Убийството на Виктория Маринова за пореден път изважда наяве слабо място в нашето наказателно право – т. нар. съкратено съдебно следствие. При подобни посегателства убийците винаги получават несправедливо леки присъди. Това каза пред бТВ Искрен Веселинов от "Обединените патриоти". Идеята на "Обединени патриоти" е при предумишлено убийство да не се прилага съкратеното съдебно производство. 

Веселинов припомни идентичния случай с Вероника от Търново. "Преди това всъщност убиецът беше убивал, позовава се на съкратено съдебно следствие, където единствено признава доказателствата по делото, тоест пести процесуално време на съда, и получава с 1/3 по-лека присъда. Съответно доживотната присъда се заменя със затвор от 20 до 30 г. Те лежат 15, защото имат примерно поведение в затвора, след което излизат и отново може да извършат подобно злодеяние", обясни депутатът. "Крайно време е в парламента да намерим воля да поправим този текст, като премахнем съкратеното съдебно следствие за предумишлените убийства", изтъкна той. Според него е неоправдано спестеното време за съдии и полицаи да мотивира такива леки присъди.

Веселинов, който лично е познавал Виктория Маринова, не вярва в тезата, че нейната работа е била повод за убийството. Първото, което си помислих, когато научих, беше, че някой изверг от близкия квартал е автор на това злодеяние, отбеляза той.

"Познавам я като един от най-лъчезарните и ентусиазирани журналисти в Русе. Общували сме си професионално и за мен е изключителна трагедията и още не мога да осъзная, че подобно жестоко престъпление може да се случи в нашия град", допълни Искрен Веселинов.

"Беше човек със силна гражданска позиция, освен това беше и административен ръководител на една от русенските телевизии. Тоест в никакъв случай не е случаен журналист и е човек, който освен че има позиции, и ги защитава", каза още той.

"Бившият ѝ съпруг е един от успелите хора в Русе, с добра репутация. Не смятам, че има нещо, което да буди съмнение в бизнеса му", заяви Веселинов.

Желязната съдийка Захова отсече: Не е изтекла давността за полицая, убил човек и избягал 7 г. в Англия

Предишна новина

Правят регистър на онлайн магазините

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  | нерегистриран
  1
  -1

  "Първото, което си помислих, когато научих, беше, че някой изверг от близкия квартал е автор на това злодеяние, отбеляза той."  Искренчо, не се мъчи с правни теми, от които си нямаш понятие. Като толкова много познаваш, по-добре кажи кои ще са печелившите числа от тотото. Че иначе току-виж някой си помислил, че това не е познаване, а изпълнение на поръчката на някой, дето преди това са му изпълнили една друга поръчка.

 2. 1
  112 | нерегистриран
  4
  -2

  "...позовава се на съкратено съдебно следствие, където единствено признава доказателствата по делото, тоест пести процесуално време на съда, и получава с 1/3 по-лека присъда"... Г-н Веселинов да попрочете каква е разликата между двата вида съкратено съдебно следствие и тогава да дава интервюта. Добре, че е политик, а не - юрист, че щях да му препоръчам да си скъса дипломата от ПУЦа.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.