Искра Фидосова "поръчала" Мирослава Тодорова и неудобни съдии *

Искра Фидосова "поръчала" Мирослава Тодорова и неудобни съдии *
Филип Златанов в Съдебната палата. Снимка БГНЕС

Председателят на правната комисия в миналия парламент Искра Фидосова поръчвала да бъдат образувани преписки в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси срещу съдия Мирослава Тодорова (наскоро възстановена на работа) и членове на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България. Това е записано в сигнала, подаден до главния прокурор Сотир Цацаров, от който започва разследването срещу временно отстранения шеф на комисията Филип Златанов, става ясно от определение на съдия Атанас Атанасов от Софийския градски съд. С него съдия Атанасов се отвежда от производство, образувано по жалба на адвоката на Златанов срещу постановлението на разследващия орган, с което на обвиняемия Златанов е взета мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5 000 лв. Мотивът за отвод е, че съдията Атанасов е активен член на Съюза на съдиите и член на Управителния му съвет.

Сигналът е подписан от лице с име Лилия Христова. Впоследствие истинският му подател Павел Ганев сам се идентифицира пред прокуратурата. В сигнала се твърди, че "по нареждане на Фидосова са образувани преписки срещу съдията Мирослава Тодорова и други членове на Съюза на съдиите, на съпругата на члена на ВСС Калин Калпакчиев, на председателя на Съюза на съдиите съдията Таня Маринова, на опозиционерите в ГЕРБ Емил Димитров, Мирослав Найденов, Иван Петров и много други". Председателят на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов "злоупотребява с правомощията си и изпълнява политически поръчки, като укрива документи и е инструмент за упражняване на рекет на неудобни политици, магистрати, бизнесмени", се сочи още в сигнала.

Тази информация е спестена от прокуратурата по време на ефектната пресконференция, на която зам.-главният прокурор Борислав Сарафов и зам.-градският прокурор Роман Василев изчетоха част от записките от личния тефтер на Филип Златанов, а на видеостена бяха прожектирани подбрани снимки от него, на които се виждаше нарисувана схема "ИФ?ЦЦ?ББ" с указания "Винаги да се уведомява ИФ за обаждания от първите мъже на държавата + председатели на комисии". Прокурорите твърдяха, че знаят кой е поръчителят на "директивите" за "оказване на въздействие на политически кариери, върху публичния имидж на някои хора от обществения ни живот", но не го назоваха. В резултат на скандала Искра Фидосова първо заяви, че не се разпознава в инициалите ИФ, но ден по-късно съобщи, че напуска парламента и партията на Бойко Борисов – ГЕРБ, за да изчисти внушенията около името си.

По време на презентацията на прокуратурата се акцентира върху преписка срещу президента Росен Плевнелиев и съветничката му Димана Ранкова. Прокурорите обясниха, че записите в тефтера напълно съвпадат с движението на преписката. От заседанието на съда по отстраняването на Златанов от длъжност обаче става ясно, че прокуратурата тепърва ще проверява дали останалите "драсканици" на шефа на комисията също кореспондират по време и начин на процедиране с преписките.

Сред показаните записи действително фигурира името на сегашния председател на Съюза на съдиите Таня Маринова и на члена на ВСС Калин Калпакчиев:

"Таня Маринова, председател на Съюза на съдиите – тя остава за накрая

!Вс. трябва да бъдат наказани

!В посл. порция Незабравка Стоева

В първия списък Магдалинчев от № 6 до 13

Ситнилска във втората група, както и Калпакчиев"

От определението на съдия Атанасов става ясно, че след като прокуратурата образува досъдебното производство срещу Златанов на 4 юли, авторът на сигнала е бил разпитан и е потвърдил пред разследващите написаното в него. Според съда разследването по делото следва задължително да изследва въпросът дали действително неправомерно са образувани преписки срещу бившия председател на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова, срещу настоящия председател на същата съсловна организация Таня Маринова, както и срещу други членове на ръководни органи на същия съюз. "Сред материалите по делото няма такива, които да сочат, че до момента са извършени действия за разследване в тази насока. Същевременно сред събраните по делото доказателства няма такива, които и да опровергават изнесените в сигнала данни, част от които и съответстват на съдържанието на приложените по делото веществени доказателства", подчертава съдия Атанасов. И допълва, че доколкото е той е член на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България и "като такъв не само членува в една съсловна организация със съдиите Мирослава Тодорова и Таня Маринова, но работи заедно с тях активно в рамките на управлението на тази организация и организацията на дейността й", биха възникнали съмнения в безпристрастността му, затова се отвежда от производството.

Наказателното производство до момента се съсредоточава върху изпълнителя на поръчките Златанов, макар да е видно, че прокуратурата е разполагала със законен повод и достатъчно данни да започне производството срещу Искра Фидосова като поръчител. Засега обаче Фидосова е сполетяна само от политически последици, които я изключват от политиката, докато срещу Златанов вече има повдигнато обвинение за престъпление по служба, че е нарушил и не е изпълнил служебните си задължения, определени в закона и правилата на комисията, с цел да набави за себе си или за другиго облага и да причини другиго вреда и от това са настъпили значителни вредни последици.

Още на 17 юли, когато прокуратурата оповести част от тефтерчето на Златанов, възникнаха съмнения, че разследването е политически оцветено, заради избирателната публичност на държавното обвинение. Поведението на прокуратурата е остро разкритикувано от президента Росен Плевнелиев, който оприличи пресконференцията на държавното обвинение с четенето на СРС-та от трибуната на парламента, визирайки действията на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по случая "бебе във фризера".

Като мотив за частичната откритост на прокуратурата, Борислав Сарафов посочи: "В него са замесени имена на хора, които не желаем към момента да огласяваме. Най-малкото защото с тях ще бъдат извършени процесуално-следствени действия – ще бъдат разпитани като свидетели." Впоследствие "Капитал" разкри, че някои от посочените "репресирани" не са викани на разпит и не са търсени от следователите или наблюдаващия прокурор и сочен за фаворит за началническото място в градската прокуратура – Ваня Илиева.

В коментар срещу критиките към държавното обвинение по казуса главният прокурор Сотир Цацаров посочи, че не вижда защо тефтерчето на Златанов е предизвикало "толкова емоции". Той е категоричен, че на обществото не е спестена информация. "Аз мисля, че не са ви спестени листове. Ако някой си мисли, че прокурор ще влезе в съд с обвинителен акт и тефтерче, се лъже", коментира главният прокурор.

Въпреки това по време на заседанията по гледане на отстраняването на Филип Златанов от председателското място в комисията, данните от сигнала срещу него и показанията на свидетеля Ганев са коментирани лаконично – изясни се, че действително в него е спомената съпругата на члена на ВСС Калин Калпакчиев, но е изпуснат фокусът за особеното внимание на Фидосова към Съюза на съдиите.

Ако се доверим на Сотир Цацаров, че никой прокурор няма да влезе в съда с тефтерче, а прокуратурата вече е поставила тефтерчето в основата на процес за политическо прегрупиране, за обществото не остава нищо друго освен да настоява да знае мотивите и да задава верните въпроси. Защо тефтерчето политически спря само в Искра Фидосова, която едва ли е искала да се саморазправи с непокорната съдийска организация заради лично пристрастие (едва ли Фидосова лично се е сблъсквала с Мирослава Тодорова, Таня Маринова или съпругата на Калин Калпакчиев)? Наистина ли ръководството на ГЕРБ няма общо с тези поръчки? Защо наказателното производство при този сигнал, еднакво уличаващ и Фидосова, и Златанов, се спря до Златанов?

* Препечатваме статията от сайта "Съдебни репортажи"

Назначаването на Писанчев е същото като на Пеевски, коментира ЕК

Предишна новина

И "Репортери без граници" осъдиха полицейското насилие срещу журналисти в София

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Интересно | нерегистриран
    0
    -1

    Чий частен интерес комисията е приела, че обслужват съответните лица? Как въобще е имала намерение комисията, чрез нейния председател да упражни въздействие?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.