Инкриминирането на корупцията в частния сектор мина в правната комисия

Инкриминирането на корупцията в частния сектор мина в правната комисия

Шест законопроекта за изменение на Наказателния кодекс (НК) обсъдиха депутатите от правната комисия в парламента. Сред тях най-любопитният и най-дебатиран бе законопроектът за изменение и допълнение на Наказателния кодекс № 702-01-55, внесен от Министерството на правосъдието (МП), който се отнася до криминализирането на корупцията в частния сектор.

С предложените промени в Наказателния кодекс (НК) се разширява обхватът на понятието за "длъжностно лице", твърдят вносителите. Предложението е качеството "длъжностно лице" да бъде изрично признато и на заемащите служба в общинските администрации, на хората, изпълняващи ръководна работа или работа при обединение от търговци или друга публична функция. Проектът за промени на Наказателния кодекс предвижда още тази категория лица да бъдат включени в понятието "длъжностно лице" в чл. 93 от НК, като по този начин се разширява кръгът на лицата, които могат да бъдат преследвани за така наречените "корупционни престъпления‘‘.

Целта, според вносителите, е уеднаквяване на режима на "корупционните престъпления", така че наказателноправните норми да се прилагат симетрично за длъжностни лица от публичния сектор и за длъжностни лица от частния сектор. Предвижда се и криминализиране на търговията с влияние. Цели се една всеобхватна закрила на обществените отношения, смятат от МП.

Твърди се още, че предвидените изменения са и в отговор на препоръките от Независимия анализ на структурния и функционалния модел на прокуратурата и анализа на нейната независимост.

Както "Правен свят" писа четирите най-големи работодателски организации (КРИБ, БСК, БТПП, АИКБ) вече се обявиха срещувъпросните изменения. Бизнесът е категоричен, че поправките, които Министерството на правосъдието предлага, противоречат на Конституцията. На заседанието днес присъстваха и юристи на всички работодателски организации, които изразиха негативното становище към така предложения проект.

Адвокат Валя Гигова представи пред народните представители и становището на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) по отношение на проекта. Според адвокатурата той е концептуално погрешен. "Близо 30 години се борим да стигнем до нормално функционираща пазарна икономика. Считаме, че с предлаганите промени по един недопустим начин държавата се намества в търговския оборот, без да е направила нужния анализ. Няма реално потребност от въвеждането на нови състави на престъпления. Имаме възражения и по всички текстове, но основното е по отношение на промените в понятието "длъжностно лице". Имаме критики към неясната дефиниция на това понятие, тъй като в проекта се опрделея, че всеки човек, който извършва обществено полезна дейност е длъжностно лице", заяви адвокат Гигова. Според становището на ВАдвС aнализът на съществуващите обществено-икономически условия, правоприлагането по корупционни престъпления, не очертават обществена потребност и реална необходимост от предлаганите от вносителя на законопроекта нови състави на престъпления и по-високи наказателни санкции", заявяват от адвокатурата. И сочат, че предлаганите промени са основани на погрешното разбиране за уеднаквяване на санкционните последици при "корупционни престъпления" в публичния и частния сектор. Такова изискване или зависимост, никога не е съществувала и не може да бъде търсена. Tози законопроект би предизвикал и сериозен отлив на чужди инвестиции у нас, смята адвокатурата.

Още през ноември м.г. Висшият съдебен съвет (ВСС) също изрази принципно становище в подрепа на проекта, но с някои резерви.

Членовете на ВСС обаче смятат, че ĸoнĸpeтните пpeдлoжeния нe ca cъoбpaзeни c пpинципнитe пoлoжeния и peaлнитe пpeдпocтaвĸи зa гpaждaнcĸa, нaĸaзaтeлнa и диcциплинapнa oтгoвopнocт и тяxнoтo cъoтнoшeниe. Според съдебните кадровици, текстовете предложени от МП са неясни и непълни по отношение на субекта на посегателството, както и относно обективната и субективната страна на престъплението, което може да създаде предпоставки за противоречива съдебна практика.

Пръв думата в дебата взе председателят на правната комисия Данаил Кирилов. "Ако се приеме законопроектът, ще настоявам той да бъде предоставен на Консултативния съвет по законодателсто и да бъде дадена експертна оценка. Обещавам преди второ четене да бъде създадена и най-широката работна група, която да е на ниво експерти, народни представители и други специалисти по наказателно право, така че да се получи максимално прецизиране по отношение на новите състави на престъпления", обяви Кирилов.

Реплика към Кирилов отправи народният представител от левицата Крум Зарков."Нека уточним – със законопроекта престъпление става всяко нарушение на служебни задължения, които са обществено значими. Става престъпно дори ако не е довело до никаква щета. Това ще е изключително неефективен метод", заяви Зарков. Според него това би довело до репресии, а и обхватът е необятен."Тези промени се цитират като следствие на препоръки на международните институции. Мисля, че не сте ги разчели правилно, ако те бъдат приети, то те ще събудят по-скоро недоумение в партньорите ни. Този законопроект е опасен и необратим. Ако има критики от международните организации по отношение на това, че не сме изпълнили препоръките, мисля, че като правна комисия имаме инструменти да обясним защо", допълни Зарков.

Накрая все пак законопроектът бе приет с 10 гласа "за", 7 "против" и нито един "въздържал се".

Вторият най-дебатиран сред обсъдените законопроекти на изменения в НК беше предложеният от БСП като алтернатива на вече оттеглената Истанбулска конвенция проект, който предвижда мерки срещу домашното насилие.

Проектът, внесен на 18 януари т.г. касае промени в нормата на чл. 161 от НК, телесните повреди по чл. 129 от НК се превръщат в престъпление от частно-публичен характер. По този начин, пречките пред реализирането на наказателната отговорност се премахват. Другата промяна, която  се предлага се отнася до начина, по който се наказват лицата, които не изпълнят заповед за защита от домашното насилие. Предвижда се то да се наказва по-тежко при случаите на специален рецидив или т.нар. повторност, т.е. когато лицето вече е осъдено за такова престъпно поведение и въпреки влязлата в сила присъда отново не изпълни такава заповед.

Предлага се още тъжбите, подадени от жертви на домашно насилие, да се подават до прокурор, а не до съда, както и да не може да се оттеглят. Зам.-председателят на правната комисия Христиан Митев заяви, че последното е напълно неприемливо, "особено когато става дума за близки родствени отношения".

От своя страна ВАдвС призова народните представители да не се набъркват в живота на хората по такъв начин, че "да ги лишите от възможността телесното увреждане да се поправя". "Това ни се струва твърде пряка намеса в семейните и лични отношения", смятат от адвокатурата.

Според становищата на Върховния касационен съд (ВКС) и на МП, законопроектът на БСП води до пряка намеса в личния живот на хората, на обратната теза са от прокуратурата.

Накрая, обаче, с 16 гласа "за", 1 "против" и нула "въздържал се" и този законопроект мина на първо четене в правната комисия.

На заседанието на правната комисия в сряда следобед бяха обсъдени още четири законопроекта, които се отнасят до премахването на текстовете в НК, касаещи института на маловажния случай; предсрочното условно освобождаване, въведено през февруари 2017 година; повишаването на ефективността на наказателното производство при извършване на престъпления в горите и превенцията им, включително незаконната сеч, срещу нападението на горските служители и незаконните строежи в горски територии; до регламентирането на по-строги изисквания за вноса, износа и търговията с лекарствени продукти в хуманната медицина или т.нар. контрабанда на лекарства; както и до регламентиранено на по-сурови наказания за бракониерите, които незаконно ловят риба.

Още по темата

Делото срещу Румяна Ченалова се връща в прокуратурата

Предишна новина

15 г. затвор за рецидивист, убил дядо, защитил жена от побой

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 5
  Re: | нерегистриран
  5
  0
  До коментар #3 от "до 1 и 2 | нерегистриран":
  ....дааа,живяхме,живеем и вероятно ще умрем сред такива като тях,уви!!!Все пак винаги съществува изход!

  ДА! Има библейски Изход - 40 години лапкаме "манна небесна" от такива като Дани де Киро! Политически послушковци при пълна липса на елементарна правна грамотност. Все пак има диплома от СУ /макар и платена/. При 13-14 парчета с такава като неговата, от които йористите са 10 бр., сещайте се какъв "законодателен продукт" се произвежда и колко е доволно потреблението на вътрешния правен пазар!  ps. Да не забравяме, че Дани беше от ... БСП в СОС-а! А политическата проституция е ли проявна форма на политическата корупция?  Тежко и горко ни! [[_69679_]]

 2. 3
  до 1 и 2 | нерегистриран
  9
  0
  До коментар #2 от "по-сурови наказания за бракониерите, които незаконно ловят риба | нерегистриран":
  ТУРБОПРОСТОТИЯ!  За съжаление това е "нивото". Тези право водят държавата към гражданска война. Това са пълни безумия!  Корупция в частния сектор? Ало Дани (де Киро)?! Ми типичен пример за корупция в частния сектор е ... проституцията! Да я криминализираме и да върнем "Нравствена полиция". Веднага се сещам за един подходящ "началник" от ГЕРБ. Това ли ви е работа бре ... кауни?  Те оправиха публичния сектор, където са обществените поръчки, където се разходва държавния бюджет, та стигнаха до лов и риболов! Ало, що не върнете съдебната функция на сметната палата бре хаймани? Да ви конфискува "житцето", а? Дето сте го заработили в правната комисия с честен труд и пот на челото? Тръгнали да правят нов Наказателен кодекс ... абе вие не можете да си вържете връзките на обувките ... та стигнахте и до Луната ... с дизелов двигател ... ама май е животинска тяга!

  ....дааа,живяхме,живеем и вероятно ще умрем сред такива като тях,уви!!!Все пак винаги съществува изход!

 3. 2
  по-сурови наказания за бракониерите, които незаконно ловят риба | нерегистриран
  11
  0
  До коментар #1 от "RRR | нерегистриран":
  Честита поредна простотия на трактористите в МС и НС.

  ТУРБОПРОСТОТИЯ!  За съжаление това е "нивото". Тези право водят държавата към гражданска война. Това са пълни безумия!  Корупция в частния сектор? Ало Дани (де Киро)?! Ми типичен пример за корупция в частния сектор е ... проституцията! Да я криминализираме и да върнем "Нравствена полиция". Веднага се сещам за един подходящ "началник" от ГЕРБ. Това ли ви е работа бре ... кауни?  Те оправиха публичния сектор, където са обществените поръчки, където се разходва държавния бюджет, та стигнаха до лов и риболов! Ало, що не върнете съдебната функция на сметната палата бре хаймани? Да ви конфискува "житцето", а? Дето сте го заработили в правната комисия с честен труд и пот на челото? Тръгнали да правят нов Наказателен кодекс ... абе вие не можете да си вържете връзките на обувките ... та стигнахте и до Луната ... с дизелов двигател ... ама май е животинска тяга!

 4. 1
  RRR | нерегистриран
  15
  0

  Честита поредна простотия на трактористите в МС и НС.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.