Зоран Заев: Задължението на Европа е да подхранва нашата македонска идентичност

Зоран Заев: Задължението на Европа е да подхранва нашата македонска идентичност
Зоран Заев, премиер на Северна Македония; снимка: БГНЕС

Европа трябва да остане на своите основни ценности, европейски ценности, а именно да подхранва всички идентичности на европейския континент, тук ние подхранваме цялата европейска идентичност, задължението на Европа е да подхранва нашата македонска идентичност. Това заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев в ефира на "Утрински брифинг" по "Слободна ТВ", пише "Труд".

Той подчерта, че оптимизмът се възпитава непрекъснато поради необходимостта от създаване на политики за насърчаване на приятелството в региона.

"В обръщението си към нацията казах, че сме строители, изграждаме приятелство, не причиняваме вреда на региона, нямаме претенции, ние сме мирен народ, политиката на страната ни е наистина европейска, ние преподаваме красиви европейски уроци оттук, от кандидатстващите Западни Балкани, което липсва на съвременния Европейски съюз, в контекста на дебата за бюджета, за Полша, Унгария и други теми", заяви премиерът Зоран Заев.

Македонският премиер отбеляза, че в миналото страната е направила всичко в рамките на допустимото ниво и че ще продължи по този път, като допълни, че още на 11 октомври имало резерви за България и че тогава беше отбелязано, че македонците трябва да са готови, защото е възможно тази година страната да не започне с първата междуправителствена конференция.

"По отношение на намирането на решения, разговаряхме с България за това, че впрочем и България коментира, че няма необходима динамика в реализирането на Договора за приятелство. Направихме план за действие, създадохме динамика как това да бъде решено, предложихме определени клаузи под формата на меморандум, изявление, декларация, протокол, за да можем да засилим всички тези аспекти. И сме отворени, и готови. И всичко това не е отхвърлено, всъщност е приемливо, тук са предвидени действия в частта за предотвратяване на речта на омразата, частта от изпълнението на Комисията в частта от учебниците в България и Северна Македония, върху разкази, които изграждат приятелство чрез исторически герои", каза Заев.

Премиерът отбеляза, че Северна Македония продължава да следва европейския път, но добави, че Европа не може да позволи да има глава 35 в преговорния процес, да има неща, които не са позволени.

"Губеща е България, губеща също е Северна Македония, но най-големият губещ е Европейският съюз, защото той беше поръсен с пепел", каза Заев, като изрази благодарност към 26-те държави членки, които са обединени в подкрепата си за страната му и Германия, която като настоящ председател беше изцяло насочена в тази посока.

В отговор на въпрос дали не е отишъл прекалено далеч интервюто си за БГНЕС, което предизвика реакции в Северна Македония и не се ли чувства огорчен, че не е дало резултати в отношенията със София, Заев подчерта, че като премиер се чувствал длъжен да направи първите стъпки в опита за сдобряване и за уталожване на антагонизма между двете страни.

"Едно нещо е добре - през тези месеци научихме малко повече един за друг - ние македонците за българите и обратно. Това трябва да се използва в положителен аспект. Вчера се обърнах много открито, защото все още има антагонизъм, който не е функция на приятелството, което искрено искаме да изградим и Македония, и България. При такива обстоятелства казвам това, което мисли нашият народ. Израснал съм с нашия народ, това е моят код за самоличност, така се определят нещата в страната", казва премиерът.

"България признава наличието на македонска нация и идентичност в съвремието, но казва "Дайте да се върнем в миналото", а миналото на моята идентичност е правото ми на самоопределение, затова не е типично да иска друга държава да ви напише вашата история, това не нито европейско, нито приятелско", заяви Заев.

Премиерът на Северна Македония коментира и изпълнението на Преспанския договор с Гърция, което по думите му "върви с много добра динамика".

Още по темата

ВАС потвърди: Цените на топлинната и електрическа енергия - незаконни

Предишна новина

Постоянен арест за двама от обвинените за побоя над журналиста Слави Ангелов

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  към Свиленчо | нерегистриран
  2
  0

  Свиленчо,ако си истински мъж,посочи си истинското име ! Ако се окаже,че си български поданик,възниква въпроса какво правиш в нашата страна ?! Накрая да ти кажа,че няма българин,който да не обича македонците и въпреки всичко !

 2. 4
  Европа ни Ви е длъжна | нерегистриран
  5
  0

  Свиленчо, много си зле.

 3. 3
  Свиленчо | нерегистриран
  0
  -6

  Българите са се врастнали в култове към личността, и като такива, дейно участват във фалшификации и подмяна на личности и самоличности. Успехите им в начинанието у наше село (най-големият от които е известен като "подмяната на прехода") искат да пренасят и извън граница.

 4. 2
  | нерегистриран
  5
  0

  "В обръщението си към нацията казах, че сме строители, изграждаме приятелство, не причиняваме вреда на региона, нямаме претенции, ние сме мирен народ, политиката на страната ни е наистина европейска, ние преподаваме красиви европейски уроци"
  - Как? Като наричате министъра "кучка", рушите паметници, обиждате България и народа й, присвоявате си нашата идентичност , а лично вие заявихте, че едвам се сдържате да не покажете среден пръст. И вие се определяте като мирен народ, строители на мостове между народите, и това считате че са красиви европейски уроци по европейска етика и добросъдедство?!
  Гледах ви обръщението към народа ва СМ - всичко ви се разбира и без преводач, за сведение, но питам какво означава че вашата държава била основана на антифашистката борба и това е един от основните й стълбове /ако не и най-важния/. Защо на табелките и паметниците, в книги и учебници фашисткия окупанор е посочен с етнонима - български. Нима фашизма и нацизма са само български. Не са ли италиански фашизъм, които бяха окупирали западна Македония, германски нацизъм, които ви окупураха и предадоха на шаши административни части и жандармерия да охранява, нямаше ли един крал на Англия - фашист, или пакта Рибентроп-Молотов не се е състоял, нямаше ли в САЩ, Ирландия фашистки партии и организации и т.н. Защо само български фашински окупатор, ами добавете италианско-немско-българския окупатор€
  А си задайте и въпроса какви бяха сърбите от 18-41г. на ваша територия - да не би да бяха някакви ангели дошли да ви направят прави сърби, а какви бяха същигте сърби от 44-92г. като ви изобретиха азбука, като вкараха македонци с българско самосъзнание , та дори и активни комунисти и антифашисти по лагерите на Тито., като ви дискриминираха по етнос да не можете да говорите на чист майчин македонски диалект, а само на сърбизирания вариант, и като са ви ограничавали в образование и намиране на робата ако се декларирате българи. Да и у нас е имало фашисти, имало е и комунисти - болшевики. И двете диктатури са обявени за престъпни и човеконенавистни и по това има обществено съгласие отдавна. Кога Вие ще преживеете своя катарзис. Като си изчистите историята, езика и културата от идеологизми на расова и етническа основа, като осъдите вашия комунистически режим като престъпен и оцените сръбското присъствие като опит за етническо прочистване, като дадете свобода на съвестта , словото и самоопределянето без страх от репресии и македонците у вас с българско самосъзнание, чак тогава ще започне процеса на европеизация на сегашното ви общество. Дотогава не сте готови. Това ще отнеме десетилетие ако започнете веднага, ако не - десетилетия. Жалко че трябва да ви чакаме толкова дълго. България има най-голям интерес вие бързо да влезете в ЕС - да се сближим по-бързо. Само, че не с сегашната политическа върхушка и второешалонните ви югокомунистически функционери, а с обикновенните хора.

 5. 1
  Българин | нерегистриран
  7
  0

  Кой ти е длъжен на теб да ти подхранва измислената държава, език и каквосиискаш още.
  никой не ви е длъжен за нищо. Научете се на поведение и уважавайте историята, а не я крадете.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.