13 февруари (събота) – денят, в който Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) направи своя избор за десетима европейски делегирани прокурори измежду 31 съдии, прокурори и следователи. Изборът бе продължителен и труден не само заради големия брой на явилите се в процедурата, но и заради огромната конкуренция между кандидатите, която безспорно се прояви още от депозираните от тях документи във ВСС, а по-късно се потвърди и при презентациите им.

Защо обаче тази иначе на пръв поглед рутинна процедура, която ще се провежда по идентичен или сходен модел в почти всички 22 държави, присъединили се към новата Европейска прокуратура, донесе полъх към промяната в български контекст?

На първо място, абсолютно безспорно беше, че бе дадена възможност на магистрати от всички нива в йерархията и структурата  на съдебната система да вземат участие и да се представят както сами сметнат за необходимо пред кадровия орган, отговорен за излъчването им. Тук голямо впечатление направи, че сред кандидатите бяха и двама съдии - Христо Крачунов - съдия в Софийски районен съд (СРС) и Светомир Витков Бабаков - съдия в Районен съд – Асеновград. В крайна сметка съдия Крачунов дори спечели личната си битка, след като получи цели 6 от общо 9 гласа на Прокурорската колегия в своя подкрепа. Именно това е и един от най-ярките знаци за приемствеността и отворената врата към експертизата на всеки един от явилите се и избраните, без да се дава преимущество на отделен тип магистрати. С това на практика може би бе поставено и началото на изкореняването на съществуващото у нас от близо 30 години противопоставяне между съдии, прокурор и следователи и бе дадена ясна заявка за това, че няма никакво значение в кой и какъв орган на съдебната власт работиш, стига знанията, уменията и потенциалът ти да са на необходимото ниво. Така за първи път се зароди и надеждата, че чисто политически наложеното противоборството у нас кой е по-значим за постигането на справедливостта за гражданите – съдиите или прокурорите, е на път да бъде заличено и да се тръгне в една доста по-светла посока, а именно – към обединението на уменията, знанията и енергията на всички магистрати у нас в борбата за равенство и справедливост.

Не по-малко значим е и фактът, че трима от избраните от Прокурорската колегия на ВСС европейски делегирани прокурори са следователи. Последните всъщност, според спецификите на българската правна система, са именно хората, които са на първа линия и на терен в битката с престъпността, заставайки ежедневно очи в очи с мерзостите, мръсотията и низостта, които задушават обществото ни. Точно следователите са хората, които извършват същинските разследвания, провеждат разпити, събират доказателства, за да може в крайна сметка българският съд да постанови справедливи и обосновани присъди.

На следващо място, изборът на точно тези десетима магистрати показа още нещо значимо не само за българската съдебна система, но и за цялата социална реалност, в която живеем. На фона на добре оформеното и с години затвърждавано обществено мнение, че всъщност само по-възрастните и зрелите, които с години са упражнявали дадена професия, могат да се справят с по-значими задължения, то по-младите и с по-малък стаж в дадена професия винаги са били третирани с известна доза недоверие. Изборът на магистрати с опит под и около 10-15 години в съдебната система, но пък с огромна мотивация, стажове и обучения в служби като „Евроджъст“, „Европол“ и ОЛАФ, такива със съвсем пресни познания по английски, френски, испански и други универсални за общността езици, с неизчерпаема енергия за придобиване на нов опит и познания, е може би най-ценният ресурс, който България можеше да отдели за работата на бъдещата Европейска прокуратура. С това и напълно бе разбит митът, че представителите на дадена гилдия, които не разполагат със стажа на други, не биха могли да имат същата, а често пъти и по-голяма експертиза в актуалните области на познанието, с които професията борави. В синхрон и с политическата и идеологическа линия, която бе зададена още в началото на настоящия кабинет на Европейската комисия, начело с Урсула фон дер Лайен, за абсолютно и безусловно равенство между половете, сред българските кандидати за европейски делегирани прокурори пролича и една доста отчетлива феминизация, като фактически се оказа, че цели шестима от излъчените са именно жени. Последното разби и негласно формирания у нас стереотип, че обикновено за отговорните и високи постове са най-подходящи хората от мъжки пол.

Всъщност, ако може да се обобщи - духът, който носи изборът на Прокурорската колегия на ВСС от събота, всъщност дава една огромна надежда на българското общество, че обединението е възможно, а предразсъдъците са изкореними, макар и началото на този процес да бе постигнат трудно, бавно и мъчително. Реалните изводи от проведената процедура са и, че промяната и така желаният край на един протяжен преход към демокрация, свобода и равенство са съвсем постижими, ако имаме пред себе си мотивирани, отговорни и енергични хора, които да ни дават примера си.

Още по темата

Седем от бандата на Иван Йосифов, планирали покушения над прокурори, получиха тежки наказания

Предишна новина

Окончателно: Адвокати в еднолични дружества и без задължителни тоги в съда

Следваща новина

Коментари

11 Коментара

 1. 11
  | нерегистриран
  1
  0

  Тази "същата, а често пъти и по-голяма експертиза" нещо не я видяха в Европейската прокуратура. Ама как да видят нещо, което го няма там, където ти внушават ( и с подобни статии), че го има.

 2. 8
  До 7 | нерегистриран
  6
  -3

  Аз пък съм чувал тезата, че "дългата служба и преминатите изпитания" каляват единствено в схемите и начините по-тихо да ги прилагаш. Но тук спорът и без друго е явно безсмислен, поради факта, че никой не може да си позволява да генарилизира, че МЛАДИТЕ, защото са млади, търсят бързата писта, а СТАРИТЕ, защото са стари са много честни, доблестни и трудолюбиви и В НИКАКЪВ случай не се чудят как да се скатаят повече, че да избутат до пенсия без много зор.

 3. 7
  | нерегистриран
  6
  -2
  До коментар #6 от "до 5 | нерегистриран":
  А "старите и опитните" може би така са си се родили или?

  Дългата служба и преминатите изпитания каляват характера и отварят очите за много гнили работи. Познаваш хората и поведението им в различни ситуации и можеш да съдиш за реалната им, а не декларирана мотивация. А спечелените и загубените съдебни битки те научават на много. Младите и напориси службогонци не желаят да минат по този път, а използват shortcuts и в резултат на това повечето от тях са с увредено мислене на стари номенклатурни службаши и не е чудно като се види кои са им родителите-старата номенклатура.

 4. 6
  до 5 | нерегистриран
  3
  -5

  А "старите и опитните" може би така са си се родили или?

 5. 5
  | нерегистриран
  10
  -2

  Полъх не на промяна, а на гнило.
  Да, младите имат амбиции и мотивация, но не да свършат работа, а за кариера, лека служба, празни бюра и ръководни постове и понеже реално не могат да свършат нищо смислено въвеждат различни щампи -резолюции, бият печати и си живуркат с привилегии. Неспособни са да поемат отговорност за каквото и да е, освен ако не им се разпореди отгоре.
  А такива журналисти ги обслужват и прикриват неспособността им за нещо градивно пред обществото вместо да ги изобличат.
  Но един ден всеки ще си плаща за греховете и авторите на подобни статии също.

 6. 4
  ? | нерегистриран
  13
  0

  Задачка за млади хора, символ на промяната, носещи свеж полъх и т.н. - от сутринта колко коментара безследно изтриха тук?

 7. 2
  | нерегистриран
  12
  -1

  Вие живеете в паралелен свят. Всъщност, обслужвате паралелни свят.
  Дано номинираните се представят добре, това е може да се каже за конкурсната комисия. Всичко се предаваше на живо и останаха повече въпроси, отколкото отговори.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.