Заради бавна обществена поръчка: Отлагат с 1 година електронизацията в бюрата за съдимост

Заради бавна обществена поръчка: Отлагат с 1 година електронизацията в бюрата за съдимост
снимка:БГНЕС

С 1 година се отлага влизането в сила на наредбата, която регламентира функциите и организацията на дейността на бюрата за съдимост. Това става ясно от проект за изменение в подзаконовия нормативен акт, публикуван за обществено обсъждане.

Последните промени в Наредба № 8 от 2008 г., приети през лятото на 2020 г. бяха във връзка с изпълнението на проект „Реализиране на Централизирана автоматизирана информационна система „Съдебен статус“ по Оперативна програма „Добро управление“. Измененията целят преминаване към централизиран и изцяло електронизиран и автоматизиран обмен на данни, и предоставяне на услуги, както и осигуряване работата на Централната автоматизирана информационна система „Съдебен статус“ в контекста на електронното призоваване.

С въпросната оптимизация ще се ускори процеса по издаване на свидетелства и справки за съдимост на гражданите; преминаване към централизирана информационна система и база данни; преминаване към електронни бюлетини за съдимост и електронен обмен на данни с информационните системи на съдилищата; реализиране на средства за автоматизиран достъп до ЦАИС „Съдебен статус“; свързаност със системи, бази данни и регистри; предоставяне на възможност за информиране на органа по реабилитация за дължими и заплатени глоби и изтърпени наказания от граждани.

Съществени изменения в Наредбата бяха направени и във връзка с предложенията от районните съдилища за въвеждане на процедура и определяне на обема от информация, която да се включва в издаваната за административните органи справка за съдимост.

Досега Параграф 49 от Наредбата предвиждаше тя да влезе в сила от 1 януари 2021 г. От Министерството на правосъдието обаче сега уточняват, че към момента сформирана във ведомството комисия все още разглежда техническите спецификации на участниците в процедурата за подбор за избор на изпълнител по Дейност 2 от проекта (Разработване на ЦАИС „Съдебен статус“). Планирано е комисията да разгледа получените оферти и да излезе с доклад за избран изпълнител в срок до 30 ноември2020 г. При липса на обжалване на избора на изпълнител е възможно да се сключи договор за изпълнение на дейността не по-рано от 20 декември2020 г.

„Заложеният срок за изпълнение на Дейност 2 съгласно техническата спецификация е 10 месеца. Той значително надхвърля срока, предвиден в § 49 от Наредбата, което налага отлагането на влизането й в сила до 1 януари 2022 г.“, мотивират се от Министерството на правосъдието.

Още по темата

IN MEMORIAM: Отиде си Иванка Статева от администрацията на главния прокурор

Предишна новина

Иван Гешев и президентът на КТ „Подкрепа“ подписаха Меморандум за разбирателство и сътрудничество

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.