Замразиха бъдещите увеличения на щатовете за съдебните служители за тази година

Замразиха бъдещите увеличения на щатовете за съдебните служители за тази година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши, че общият брой на съдебните служители в съдилищата няма да бъде увеличаван до края на настоящата година, извън одобрения към началото ѝ, освен ако не е крайно наложително и финансово възможно.

Въпросът бе повдигнат от кадровика Боряна Димитрова, която обоснова нуждата от тази мярка с по-рестриктивните мерки относно харчовете на съдебната власт около кризата с COVID-19. Все пак, ако има крайна необходимост от разкриване на нови щатове по изключение или възможност за трансформиране на незаети такива – това ще бъде направено.

„Такова решение е необходимо, за да има яснота и предвидимост и да не получаваме купища писма за нови и нови бройки. Това ще даде спокойствие на административните ръководители, че когато има необходимост, няма да сложим прът в тяхната работа, но те трябва да се съобразяват с рамките, в които работим“, обясни Димитрова.

Колегията прие, че нови щатни бройки за отделните съдилища ще бъдат отпускани при стриктна преценка на необходимостта от тях, в рамките на одобрения за съдилищата брой на съдебните служители и възможността за преместване на незаети щатове.

Кадровиците прецениха, че строгата финансова дисциплина, която се налага в резултат на извънредното положение и последиците му, ще възпрепятства разкриването на нови щатни бройки извън одобрените към началото на 2020 г.

Към момента са свободни 136,5 щатни бройки за съдебни служители в съдилищата. Комисия „Съдебна администрация“ към Съдийската колегия е изпратила писма до тези съдилища, с искане на информация защо те не са заети.

Междувременно, кадровиците премахнаха задължението за административните ръководите да изследват служители и призовкарите, които работят към съответните органи на съдебната власт единствено с PCR тестове. Въпросът бе повдигнат от на Софийския военен съд полк. Мадлен Димитрова, която се обърна към Съдийската колегия с писмо, в което пита дали и алтернативният вариант – бързите тестове, който е и значително по-евтин, може да се използва.

След кратък дебат, членовете на ВСС се обединиха, че не могат да задължават председателите да ползват възможно най-скъпия вариант за контрол на заболяването и решиха да им дадат възможност да изследват служителите и призовкарите и с бързи тестове, а при необходимост да потвърдят резултатите с PCR.

Още по темата

Върнаха в ареста банкерката, откраднала над милион лева

Предишна новина

В атестационните комисии към съдилищата може да участват съдии с ранг по-нисък от този на атестирания магистрат

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  666 | нерегистриран
  2
  0

  истерията с вируса свърши. нищо не ги правим. въпрос на личен избор и обществена отговорност.

 2. 1
  ръководител | нерегистриран
  2
  0

  какво правим, ако служителите не желаят да се тестват

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.