Втори мандат за Желязко Стефанов начело на Окръжна прокуратура-Кърджали

Втори мандат за Желязко Стефанов начело на Окръжна прокуратура-Кърджали
снимка:БГНЕС

Желязко Стефанов – изпълняващ функциите окръжен прокурор на Кърджали – поема втори мандат на поста. Това реши, след напрегнато изслушване и разнопосочност в мненията си, Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Опонент на избрания в процедурата бе Стоян Моневски – прокурор в Софийска районна прокуратура.

В концепцията и изложението си прокурор Стефанов посочва, че умее да работи в екип и да разпределя задачите в него, да взема своевременно правилни управленски решения и да носи отговорност за тях, да поддържа поведение, което издига авторитета на съдебната власт, да комуникира ползотворно със съда, правоохранителните и други държавни и общински органи.

Сред посочените от него приоритети бяха повишаване на професионалната компетентност и квалификацията на магистратите, разследващите полицаи и съдебните служители в прокуратурите, утвърждаване на положителната тенденция през последните 6 години на задържане трайно високо ниво на решените от прокурорите преписки, спрямо наблюдаваните, над средното за страната, задържане на по-нисък относителен дял на нерешените в срок до 1 месец преписки, спрямо решените през последните години преписки, отнесен към средното ниво за страната, и утвърждаване тенденцията за изготвяне и внасяне на прокурорските актове в съда в едномесечния законов срок без изключение в района.

Той обеща още да се заеме и с поддържане и активизиране на взаимодействието с медиите.

В изложението си опонентът му в процедурата беше доста по-колеблив, като изтъкна, че нито познава добре района, нито колегите си в Окръжна прокуратура-Кърджали, но желае да заеме поста, тъй като съпругата му живеела в града и това се явявало сериозна лична причина.

Дебатът

По време на дебата Йордан Стоев изказа мнение, че не вижда причина да подкрепи прокурор Стефанов, тъй като не вижда никакви нови елементи в концепцията му, след като вече е изкарал един мандат. „Във връзка с кандидатурата на г-н Моневски – има изначален проблем, който касае разпоредбите на ЗСВ, които казват, че той е от районно ниво и кандидатства за по-високо ниво. Тоест, трябва да се мотивира някаква изключителност. Не съм привърженик на тази разпоредба, защото според мен тя е дискриминационна и алогична. Аз все пак ще подкрепя кандидатурата на колегата Моновски, най-вече заради концепцията му. Тя изключително много ми хареса и отразява неговите умения, качества и визия за управлението на обвинение“, мотивира се Стоев.

Главният прокурор се съгласи, че има законова пречка за избора на Стоян Моневски. „Не виждам никаква изключителност. Имам забележки и към двамата кандидати, но ще подкрепя колегата Стефанов, тъй като познава добре района, познава колегите и има визия какво трябва да се подобри. Имам и забележки – трябва повече динамика и по-малко бюрокрация в тази окръжна прокуратура. С тези забележки, той все пак се е доказал във времето“, коментира и Иван Гешев. Калина Чапкънова , Гергана Мутафова и Евгени Иванов също заявиха подкрепа за Желязко Стефанов.

„Колегата Стефанов е един изключителен човек и професионалист“, изложи мнение Иванов.

А накрая гласуването показа – 6 „за“ прокурор Стефанов и 3 гласа „против“, в подкрепа на Стоян Моневски гласува само 1 кадровик, като против бяха 8.

Още по темата

Министрите на правосъдието на ЕС ще противодействат на тероризма в интернет в екип

Предишна новина

Доклад: Насилие и зверства в психиатричните клиники у нас

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.