Венецианската комисия не е доволна от проекта на ГЕРБ за нова Конституция

Венецианската комисия не е доволна от проекта на ГЕРБ за нова Конституция
снимка:БГНЕС

Венецианската комисия към Съвета на Европа (СЕ) представи оценката си за предложенията на ГЕРБ за нова Конституция, която на пръв поглед не изглежда никак бляскава. Становището е междинно и е изготвено по искане, отправено от управляващите, и е прието на 20 ноември по спешна процедура, се отбелязва в съобщение на пресслужбата на СЕ.

Становището най-общо разглежда предложенията за реформа в съдебната власт. Венецианската комисия изразява съжаление, че първите стъпки за конституционни промени не са били предшествани от подходящо обществено и експертно обсъждане, че предложенията са били изготвени от парламентарното мнозинство без никакъв външен принос, а причините за някои предложения не са добре обяснени, се посочва в съобщението. От Комисията отчитат и бързината, с която ГЕРБ реши да инициира приемането на нова Конституция, която у нас се асоциира основно с опит на управляващите да се задържат на власт поне до изборите през март.

От Венецианската комисия са доволни, че тяхната оценка е била поискана толкова рано, като изрично подчертават, че българските власти трябва да изяснят причините, които стоят зад всяко предложение за конституционни промени и да осигурят значимо обществено, експертно и широко политическо участие в процеса.

„Предложенията за промени, които предвиждат повишаване на социалните и икономическите права, са добре дошли, но е необходимо да се поясни задължението на държавата да насърчава раждаемостта. Това не трябва да се използва за оправдаване на дискриминация срещу културни или етнически малцинства, или срещу жени“, пишат от Комисията, като допълват, че общо ограничение на правото на глас за осъдените на лишаване от свобода следва да бъде заменено с по-гъвкаво правило, според практиката на Европейския съд.

По въпроса за предложението за намаляване на броя на народните представители в Народното събрание от 240 на 120, според Венецианската комисия, предложеният брой изглежда произволен, без да има задълбочена оценка за въздействието от подобен ход върху българската политическа система.

Единствената положителна оценка дадена за проекта на ГЕРБ от страна на Комисията е по отношение на предложението за разделянето на Висшия съдебен съвет на два отделни съвета – съдийски и прокурорски - и са представени препоръки за продължаване на реформата в тази посока.

„Би било пропусната възможност, ако подготвяните изменения на Конституцията не разгледат въпроса за отговорността на главния прокурор“, посочва Комисията и отбелязва като похвално решението на Конституционния съд от 23 юли 2020 г., с което съдиите се произнесоха, че общият надзор за законност и методическото ръководство, осъществявани от главния прокурор съгласно чл. 126, ал. 2 КРБ, не включват случаите, когато прокурор извършва проверки, разследване и други процесуални действия по сигнали срещу главния прокурор. По силата на това решение стана ясно, че всеки обвинител може независимо да осъществява разследване срещу главния прокурор, ако има данни за извършено от него престъпление. Комисията очаква също създаване на механизъм съдебен надзор над постановленията за отказ от разследване или за предявяване на обвинение.

Венецианската комисия приветства предложението за създаване на възможност за внасяне на самостоятелна жалба до Конституционния съд, както и за препращане на делата от обикновените съдилища към Конституционния съд. Комисията оценява, че това подобрява личните права. Отбелязва се обаче, че и в тази насока ГЕРБ не са представили яснота относно механизмите за сезиране на КС.

В становището се посочва, че предложението за премахване на изискването за свикване на Велико народно събрание за улесняване на конституционните промени не противоречи на европейските правила., но такава важна промяна трябва да бъде убедително обяснена, необходимо е много задълбочено обществено обсъждане, се добавя в становището.

Още по темата

Медиацията към Окръжен и Районен съд – Бургас бе представена на среща с мигранти

Предишна новина

Абсолютната давност е „минно поле“ в оборота и в гражданските отношения

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  | нерегистриран
  3
  0

  Все си мисля, че никои не го е вземал насериозно този проект, вкл.и съставителите му. По-скоро беше начин да се отклони вниманието в друга посока, както и стана.

 2. 4
  | нерегистриран
  7
  0

  Докладчиците от Венецианската комисия след челния сблъсък с интелектуалните висоти на "проекта" и положените херкулесови усилия за изготването на това становище са настанани в психодиспансер за дългосрочна терапия.

 3. 2
  shadow of the eagle | нерегистриран
  6
  -1

  Правен свят пак нещо не сте разбрали. Трябва да се чете на обратно - Венецианската комисия е изключително доворна от проекта за нова конституция и заради това реши да се разпусне и да предостави правомощията си на България.

 4. 1
  | нерегистриран
  10
  -2

  Шамар от европарламента, шамар от Венецианската комисия!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.