Васил Божков се сдоби с партия, докато се укрива от правосъдието в Дубай

Васил Божков се сдоби с партия, докато се укрива от правосъдието в Дубай
Васил Божков, снимка:БГНЕС/архив

Хазартният бос Васил Божков, който в момента се укрива от българското правосъдие в Обединените арабски емирства (ОАЕ), вече си има политическа партия. Решението е на Софийския градски съд (СГС).

Въпреки възраженията на държавното обвинение, че в документите за регистрация има задраскани и поправяни ЕГН-та, както и че не е доказано дали изобщо е било проведено учредително събрание, съдът счете, че документите, предоставени от бизнесмена, отговарят на законовите изисквания. От своя страна прокуратурата настоя и формированието „Българско лято“ да не бъде вписвано, тъй като логото му наподобява емблемата на Българския монетен двор, както и на енергийна напитка.

Припомняме, че Васил Божков има 18 повдигнати обвинения за извършени от него тежки криминални престъпления. Малко след като стана ясно, че той вече е обвиняем, се оказа, че е избягал от българските власти и заминал за Дубай. Срещу него има образувано досъдебното производство, касаещо неплащане на значителни по размер такси по Закона за хазарта, пране на пари и други, като във връзка с това разследване е сочен за ръководител на престъпна група. Бизнесменът е обвиняем още и за убийства, принуди и изнасилвания, незаконно държане на археологически обекти и други.

Решението на СГС може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Върховния касационен съд (ВКС).

Още по темата

Правителството предлага по-сурови наказания за сексуални престъпления срещу малолетни

Предишна новина

Евгени Иванов за въвеждането на „разследващ главния прокурор“: Бързата работа – срам за майстора

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.