ВАС насрочи делото за видеонаблюдението на изборите

ВАС насрочи делото за видеонаблюдението на изборите
снимка:БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) ще разгледа казуса за видеонаблюдението при броенето на бюлетините в открито съдебно заседание в петък, 2 април.

Административно дело №3603 от 2021 г. е образувано днес по жалба на Централната избирателна комисия (ЦИК) против решението на Административен съд – София град. С него първоинстанционният съд разреши видеонаблюдението при броенето на бюлетините и въвеждането на резултатите в протоколите на секционните избирателни комисии след края на изборния ден. Делото пред АССГ бе образувано по жалба на "Демократична България".

Производството пред ВАС е касационно и по реда на Административнопроцесуалния кодекс (АПК).

Както „Правен свят“ писа, в жалбата си до върховните съдии от Комисията изтъкват няколко основни съображения, най-важните сред които са, че указанията на ЦИК и КЗЛД всъщност са административен акт, който изобщо не подлежи на обжалване, поради което и решението на АССГ е недопустимо, както и че то е постановено при съществени нарушения на материалния закон, тъй като  от съда е пренебрегнато обстоятелството, че с указанията не се пораждат права и задължения за участниците в изборния процес, нито се ограничават права и задължения, което е и съществен белег на общия административен акт и на нормативния административен акт.

Особено внимание в жалбата се отделя и на Регламента за защита на личните данни, като изрично се подчертава, че българската държава няма задължение да го имплементира в националното си законодателство, поради простата причина, че този тип европейски документи имат пряко действие и би било недопустимо национални закони да ги преразказват дословно. От ЦИК припомнят и, че европейският законодател е предвидил всяка държава членка сама да уреди обществените отношения от национално значение щом се касае за личните данни, като се предвидят не по-ниски от предвидените в Регламента гаранции за защита на основни права и свободи на физическите лица. В жалбата се подчертава и, че законът за защита на личните данни е приложим, доколкото неговото приложно поле е по-широко от това на Регламента.

Припомня се и, че според правилата на Изборния кодекс, достъпът до изборното помещение не е свободен за неограничен кръг от лица, тъй като при всички възможни избори то се запечатва преди откриване на изборния ден, а отварянето му се извършва в присъствието на конкретни лица, за което се съставя нарочен протокол. В изборния ден в помещението е позволен достъп само на избирателите в съответната секция и на други участници в изборния процес с разрешение на председателя на СИК/РИК или ОИК. След приключване на изборния ден помещението не е общодостъпно, като същото се затваря и лицата, които имат достъп до него също са изчерпателно изброени в Изборния кодекс.

Още по темата

Повишиха 13 обвинители в апелативните прокуратури

Предишна новина

Разкриха две лаборатории за марихуана, задържани са четирима, други двама се издирват

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.