В САЩ усложняват начина, по който ФБР получава разрешения за подслушване


Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че въвежда нови правила във ФБР за издаването на разрешения за подслушване, за да бъдат сведени до минимум грешките, допуснати по време на разследването срещу предизборния щаб на Доналд Тръмп през 2016 г., предадоха световните агенции.

Министърът на правосъдието Уилям Бар е издал две паметни бележки, в които се очертават промените в протокола. Те включват създаването на нова вътрешна служба за одит и списък от допълнителни стъпки, които ФБР трябва да измине, преди да поиска разрешение за подслушване от съда за специални разузнавателни средства (Foreign Intelligence Surveillance Court).

Съгласно новата процедура, ако ФБР иска да следи комуникациите на лице на изборна длъжност или кандидат за нея, трябва преди това да ги уведоми, че са мишена на чуждестранна сила. Освен това заявката за подслушване трябва да бъде одобрена от службата на главния прокурор на САЩ.

Промяната ще намали отчасти напрежението в бюрото, което беше критикувано за грешки в началната фаза на разследването дали предизборният щаб на Тръмп е контактувал с представители на Русия.

През декември м.г. инспектор от правосъдното ведомство огласи доклад, в който се изброяват 17 грешки в заявките на ФБР за следене на Картър Пейдж, бивш съветник в щаба на Тръмп. Грешките бяха толкова големи, че предизвикаха необичайно остра критика към ФБР от страна на съдия от съда за специални разузнавателни средства, припомниха информационните агенции.

За постоянно в ареста остава изнасилвачът на възрастна жена от Нови пазар

Предишна новина

Воля няма да се подпише за свикване на ВНС

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.