В Правна комисия: И ДПС видя в новия Изборен кодекс лишаване от възможност за гласуване на милиони български граждани

В Правна комисия: И ДПС видя в новия Изборен кодекс лишаване от възможност за гласуване на милиони български граждани
снимка:БГНЕС

С 11 гласа "за", 9 "против" и един въздържал се депутатите в правната комисия на парламента отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху приетите на 17 септември промени в Изборния кодекс, съобщи в-к "24 часа".

Частичното вето над закона засягаше частта, в която се посочва, че на следващите избори ще се гласува както машинно, така и с хартиени бюлетини.

Ветото е и над текстовете за провеждането на референдуми по въпроси от компетенцията на ВНС, отговорността да е на ЦИК за закупуването или наемането на машините за гласуване, както и агенция информационно обслужване да обработва данните от изборите.

В подкрепа на ветото се обявиха депутатите от БСП. Риск от много грешки в протоколите крие комбинираният вот, смята социалистът Филип Попов, а правото за референдум над въпроси като "Да стане ли страната президентска република?" нарушава конституционния модел в страната, смята още той. Съпартиецът му Крум Зарков нарече мотивите на президента много добре формулирани и подчерта, че фирми не могат да се записват в законите на страната.

Зам.-председателят на правната комисия и депутат от НФСБ Кристиян Митев контрира, че Информационно обслужване е единственото дружеството, което от 10 г. печели конкурса за обработка на данните от изборите. Какъв монопол е това, като няма други участници, попита Митев и се обърна към президента с въпроса: "Как така той нямаше против да бъде избран с хартия, а сега има съмнения в нея?".

От ДПС подкрепиха ветото на президента, като изтъкнаха, че аргументите на Радев трябва да бъдат уважени, а Хамид Хамид попита дали колегите му съзнават, че действащите текстове в ИК лишават от възможност за гласуване милиони български граждани.

Трябва да направим изборите привлекателни за избирателите, заяви в дебата шефката на правната комисия Анна Александрова. Тя обясни, че лично при нея от изборния й район ходели избиратели на БСП, за да искат на следващия вот за парламент да има хартиени бюлетини.

Съпартиецът й от ГЕРБ Красимир Ципов я подкрепи, че изборите трябва да са с два начина на гласуване, а мотивите на президента са противоречиви.

Прокурорската колегия бламира Иван Гешев за избора на районен прокурор на Стара Загора

Предишна новина

Десислава Николова от Окръжен съд – Добрич влиза в съдийската КАК

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.