В атестационните комисии към съдилищата може да участват съдии с ранг по-нисък от този на атестирания магистрат

В атестационните комисии към съдилищата може да участват съдии с ранг по-нисък от този на атестирания магистрат
снимка:freepik.com

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие становище на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК), което касае част от правилата за избор на членовете на новите помощни атестационни комисии, които трябва да започнат да действат в съдилищата, по силата на последните изменения в Закона за съдебната власт (ЗСВ).

В становището на КАК се уточнява, че няма пречка в състава на помощна атестационна комисия да участва съдия, който е с ранг, по-нисък от ранга на атестирания магистрат, както и, че няма пречка член на Комисията по професионална етика да участва в състава на помощна атестационна комисия, с изключение на случаите, в които член на Комисия по професионална етика, която следва да изрази становище по повод нравствените качества на съдия, бъде избран в състава на помощна атестационна комисия, провеждаща атестиране на същия магистрат. В тези случаи участващият в състава на помощната атестационна комисия следва да бъде заменен от резервния член на Етичната комисия.

Въпросното становище на КАК беше прието от членовете на Съдийската колегия с основния аргумент, че и без това в последните години желаещите да се включат в дейността по оценяването на своите колеги са изключително малко. Освен това, при евентуални подобни ограничения за тях, ще стане още по-труден и подбора на членове на самата КАК към Съдийската колегия, която и до днес действа в непълен състав заради липсата на подходящи, желаещи кандидати.

Към мотивите за решението на кадровиците се посочва, че чл. 39а от ЗСВ не поставя ограничения по отношение притежавания ранг от членовете на помощната атестационна комисия. Съгласно чл. 237 от ЗСВ водеща при определяне старшинството на магистратите е длъжността, която заема в съответния съд и доколко съставът на помощната атестационна комисия по смисъла на чл. 203а от ЗСВ се избира в по-горестоящия орган на съдебната власт.

Уточнява се също, че доколкото становището на Етичната комисия се явява част от атестационната преписка, то принципите на независимост, обективност и безпристрастност следва да бъдат гарантирани в процедурата по атестиране.

Още по темата

Замразиха бъдещите увеличения на щатовете за съдебните служители за тази година

Предишна новина

Екшън във Варна – кой е мъжът, който вилня с колата си, потроши 7 коли и рани жена

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Подлежащ на периодично атестиране | нерегистриран
  5
  -3

  Ясно.Значи магистрат с ранг ВКС може да бъде атестиран от такъв с по-нисък ранг, а утре - вероятно и от такъв без ранг.Дотук-"добре".В перспектива обаче - вероятно не е далеч денят , когато младшият съдия /след встъпването си в длъжност/ ще отиде да провери делата на старшия съдия, за да може да види как се справя и дали може за му бутне "едно рамо" при атестацията.
  Кажете ми ,че не сънувам !

 2. 1
  не съм робот, нито пък слуга | нерегистриран
  3
  -4

  "Съгласно чл. 237 от ЗСВ водеща при определяне старшинството на магистратите е длъжността, която заема в съответния съд.", като в казармата. Стига бе, честно ли това е българската "съдебна" система. това ли определя кой къде да седне примерно при провеждане на общи събрания и др. мероприятия.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.