Уволнената през 2009 г. след скандали шефка на Агенцията по вписванията, сега пак е назначена на поста

Уволнената през 2009 г. след скандали шефка на Агенцията по вписванията, сега пак е назначена на поста
Даниела Митева

Уволнената през 2009г. след поредица от скандали шефка на Агенцията по вписванията Даниела Митева, сега пак е назначена на поста от служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов на мястото на отстранената по искане на здравния министър Габриела Козарева.

Припомняме, че по лично настояване на д-р Стойчо Кацаров Козарева беше отстранена заради отказа на служители от Агенцията да впишат посочените от здравния министър нови ръководства на болниците „Лозенец“ и „Александровска“. Отказите за вписване са по две причини - в случая с болница „Лозенец“ нейният директор проф. Любомир Спасов е обжалвал по надлежен ред пред съда освобождаването си. В резултат на това, Софийският градски съд е спрял вписването на новото ръководство, посочено от д-р Кацаров, докато процесът е висящ. Поради това служителите на Агенцията няма как да впишат новото, избрано от д-р Кацаров, ръководство. Във втория случай – с „Александровска болница“ –  вписването на новото ръководство е отказано от Агенцията, защото документите не са подадени в съотвествие с изискванията на закона. Назначаването на досегашния директор проф. Борис Богов е било по Закона за публичните предприятия, който изисква задължително смяна с конкурс. Изключения за назначаване на органи на управление без провеждане на конкурс се допускат само за общинско публично предприятие и то за срок не по-дълъг от 6 месеца. „Александровска болница“ обаче е държавно публично предприятие.

Новоназначената начело на Агенцията по вписванията Даниела Митева обаче не е „ново лице“, а репутацията й се оказва доста спорна. През 2010 г. Сметната палата е констатирала сериозни нарушения при възлагането на обществените поръчки в ръководената Митева Агенция по вписванията, след извършен одит за периода от 1 януари 2008 г. до 31 декември 2009 г. Проверяващите са установили, че за посочения период Агенцията по вписванията е изплатила общо 12 195 313,87 лв. без ДДС. Констатирани са много нарушения при възлагането на обществените поръчки, в резултат на което публичните средства са изразходвани неикономично, посочват от Сметната палата.

При определянето на поръчките Агенцията по вписванията е определяла неясни и необосновано завишени изисквания към участниците. Нарушаван е принципът на равнопоставеност. Формално са отстранявани фирми, за да се стигне до единствен участник в процедурите, който е избиран за изпълнител. Като краен резултат договорите са сключвани по цена, определена без конкуренция и в повечето случаи цената е била завишена.

Агенцията, която е към Министерството на правосъдието, е сключвала договори с различни външни фирми за извършването на едни и същи дейности по едно и също време, с което е допуснато двойно плащане. Същевременно не са определени рисковете при отделните етапи на процедурите и не е имало постоянен и ефективен контрол през целия период. Създадени са предпоставки за финансова необезпеченост по сключени договори, тъй като е намален размерът на предоставените средства за капиталови вложения спрямо първоначално утвърдените бюджетни средства.

Един от изводите на Сметната палата е, че като мотив системно са използвани недостатъчните капацитет и квалификация на персонала, поради което има данни за престъпление. С решение на палатата тези части от одитния доклад са изпратени на прокуратурата. Докладът - в частта му за нарушенията на нормативните актове за обществените поръчки, е бил изпратен на министъра на финансите Симеон Дянков и на изпълнителния директор на Агенцията по обществени поръчки.

Сметната палата е дала пет препоръки на изпълнителния директор на Агенцията по вписванията и две препоръки на министъра на правосъдието – тогава Маргарита Попова - за отстраняване на слабостите и за подобряване на работата.

В началото на октомври 2009 г. шефката на агенцията Даниела Митева пък бе уволнена от правосъдния министър Маргарита Попова. Официалните мотиви за освобождаването й от длъжност са принципни различия по отношение на работата и финансовата политика на агенцията.

Името на Митева бе забъркано в няколко скандала около въвеждането на Търговския регистър през 2007 г. Тогава вписванията се бавеха с месеци и бизнесът на много хора бе блокиран.

Още по темата

Асен Василев назначи проверка в АДФИ

Предишна новина

„Добре дошли в Римската империя": Отстраненият ръководител на ДАР поиска оставката на президента

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  чакащ конкурс за същата позиция | нерегистриран
  5
  -2

  Не възразявам да бъде извършена смяна, но защо новоспуснатата е назначена скандално-БЕЗ КОНКУРС? Къде е концепцията й за развитието на агенцията , представена при конкуренция с други кандидати, а при конкупс би имало поне 10 кандидата?

  Казвам го, защото проявявам интерес към това назначение-шеф на Агенцията по вписванията, и имам концепция с идеи за развитие на Агенцията. Чаках конкурс, ако концепцията ми е слаба-хубаво, да назначат друг, ама то и конкурс няма, няма състезание на концепции.

 2. 7
  | нерегистриран
  4
  0
  До коментар #6 от "Хубаво ще е да прочетем за трудовете на освободената шефка | нерегистриран":
  Тя е работила поне двайсет години като юрист, нали? Допускам, че е защитила докторска дисертация. И че е издала поне една книга. Разкажете за нея, моля.

  Питайте и председателя на ВКС същото

 3. 6
  Хубаво ще е да прочетем за трудовете на освободената шефка | нерегистриран
  4
  -1

  Тя е работила поне двайсет години като юрист, нали? Допускам, че е защитила докторска дисертация. И че е издала поне една книга. Разкажете за нея, моля.

 4. 4
  | нерегистриран
  1
  -1
  До коментар #3 от "Преминаващ | нерегистриран":
  Да отстраниш администратирен ръководител, защото един министър останал недоволен от решенията на ръководената Агеция!? Но да върнеш обратно на тази длъжност човек, осободен преди 10 години за много по-тежки и разкрити от Сметната палата норушения??!!

  Сааааамо наще!

 5. 3
  Преминаващ | нерегистриран
  12
  0

  Да отстраниш администратирен ръководител, защото един министър останал недоволен от решенията на ръководената Агеция!? Но да върнеш обратно на тази длъжност човек, осободен преди 10 години за много по-тежки и разкрити от Сметната палата норушения??!!

 6. 2
  Бла бла | нерегистриран
  8
  -3

  Това са новите лица, доказани СПЕЦиалисти. Да отстраниш Козарева, защото служителите на АВп съблюдават закона?!

 7. 1
  ???? | нерегистриран
  4
  0

  Заминистърката защо нищо не казва за директора на ГД “Охрана”, който и възложител по обществената поръчка за колите? Витае усещането за скатаването му и дали не пази службицата на съпруга на нейн състудент от министерството?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.