Огнян Дамянов, член на ВСС

Категорично и безусловно не съм съгласен, че българските прокурори са „мутри“ или „мафиоти“

Категорично и безусловно не съм съгласен, че българските прокурори са „мутри“ или „мафиоти“
Огнян Дамянов, член на Прокурорската колегия на ВСС, снимка:dariknews.bg

Г-н Дамянов, от няколко дни в страната има протести с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Какво мислите за тези искания?

Право на всеки български гражданин е да протестира и да излага своите искания. Намирам, че това трябва да става при спазване на закона и обществения ред. Основен принцип на гражданското общество е, че всеки може да критикува, да бъде несъгласен и в тази връзка да има определени искания, включително и за оставка. По отношение на искането за оставка на правителството аз няма да изразя мнение, защото това е политически въпрос. По отношение на искането за оставка на главния прокурор самият той  даде недвусмислен  и ясен отговор, който не се нуждае от коментар.

Идеите, които част от протестиращите проповядват, в никакъв случай не са нови. Те се бунтуват срещу, образно казано, поколения главни прокурори. Нещо във  фигурата на Иван Гешев ли ги дразни в момента или тук по-скоро говорим за някакви други интереси, които прокуратурата като институция засяга?

Аз работя в съдебната система от 23 години. През цялото това време институции, неправителствени организации и граждани искат да я реформират. За съжаление мнозина от тях нямат и елементарна представа не само за нейните проблеми, но и за нейното устройство. Често досегът на тези граждани и организации със съдебната власт е непряк и се изразява в посещение на някоя съдебна зала, само за да се презентира поредният проект. В резултат на това непознаване на спецификите на системата се предлагат идеи и решения, които не само са безполезни, но доста често вредни и опасни. В последните дни прочетох и чух множество предложения за статута на главния прокурор и Прокуратурата на Република България, които си противоречат. Например, едно от предложенията е да няма въобще главен прокурор, а другото е той да се избира от Народното събрание. Всяка промяна в една консервативна, в добрия смисъл на думата, система трябва да е резултат на един добре обмислен професионален дебат, в който се чува мнението на множество страни, като основна тежест следва да има мнението на самите магистрати, част от които са и българските прокурори. Едва тогава може да се стигне до едно разумно и работещо решение.

Каква е мнението Ви, като съдебен кадровик, относно публичното оповестяване на материали по досъдебни производства от  страна на дадени прокуратури, тъй като въпросът също буди спорове в юридическите и публичните среди?

За мен спор по този въпрос няма. В чл.198 от НПК е посочено, че материалите по разследването могат да се разгласяват с разрешение на прокурора. Тази правна норма е ясна и посочва компетентния орган, който може да разреши оповестяване на материали, които са част от досъдебно производство. Не може спазването на закона да бъде преценявано като негатив и да води до критика срещу българските прокурори. Ако някой счита, че нормата се нуждае от промяна, има съответен ред, по който да се инициира промяна на законодателството в тази насока.

Говорим за обществен интерес – излиза обаче, че някои ваши колеги намират за нормално единствено защитата на обвиняеми и подсъдими лица да оповестява публично тезите си. Къде е границата между нарушаването на  презумпцията за невиновност от страна на отделните наблюдаващи прокурори, допуснали  оповестяването на данни по разследвания, и запазването  на правата на обвиняеми и подсъдими?

Презумпцията за невиновност и правото на защита са основни принципи на наказателния процес, които са закрепени от Конституцията. Законът определя баланса между тези основни принципи и правото на гражданите да бъдат информирани. Следва да посоча, че прокуратурата оповестява доказателствата, събрани по съответния законов ред. Тя не може да бъде отговорна за действията, комуникацията или разговорите на обвиняеми лица, т.е. за съдържанието на тези доказателства. Българското общество трябва да знае истината, за да може да направи своите изводи, особено когато това се отнася до поведението на лица, които заемат държавни длъжности.

Не мога да не Ви върна и към най-актуалната тема от последните седмици – атаката на президента Румен Радев към прокуратурата и в частност към главния прокурор Иван Гешев.  Прокурорската колегия излезе с позиция, а мнозинството в Пленума я подкрепи, но има ли основание президентът да  критикува  обвинението и защо според Вас той се активира  точно в този момент?

Всеки български гражданин, включително и президентът, може да излага становището си за работата на държавните органи, включително и на прокуратурата. Разбира се, това трябва да става разумно и със съответните аргументи. Категорично и безусловно не съм съгласен, че българските прокурори са „мутри“ или „мафиоти“. Подобни изрази са недопустими, неприемливи и аз никога няма да се съглася с тях. Ето защо Прокурорската колегия излезе с декларация, която подкрепи както колегите, които водят разследване срещу лица от администрацията на Президентството, така и срещу прокуратурата като институция. 

В тази връзка искам да добавя още нещо – едва в последните два дни се обърна внимание, че претърсванията в помещения на Президентството са извършени след получени съответни разрешения по две досъдебни производства от две различни съдилища. Законът е спазен и за мен това е достатъчно. Всичко останало е интерпретации, които имат политическо, но не и правно значение.

Споменахме позицията на Прокурорската колегия. Направи впечатление, че някои ваши колеги, в това число и председателят на ВКС, категорично отказаха да окажат институционална подкрепа на държавното обвинение в тази кризисна ситуация. Как си обяснявате това  неразбиране от тяхна страна на създалата се ситуация и отказът им от съпричастност?

Искам да уточня, че Пленумът на ВСС призова за спазване на принципа на разделението на властите, върховенството на закона и институционалния диалог, нещо, което аз безусловно подкрепям. Нито прокуратурата, нито колегията са искали подкрепа от Пленума на ВСС за своята работа, защото това не е необходимо. Аз дълбоко уважавам Върховния касационен съд като институция,  която безупречно изпълнява своите задължения. Смятам обаче, че в този  момент българските прокурори не се нуждаят от  подкрепата или одобрението на настоящия председател на ВКС.  

Хамид Хамид: Държавата не функционира добре, когато институциите в нея не работят помежду си

Предишна новина

Зам.-главният прокурор: Прокуратурата по никакъв начин не цели да атакува президентската институция

Следваща новина

Коментари

39 Коментара

 1. 39
  | нерегистриран
  0
  -2
  До коментар #38 от "Павлов | нерегистриран":
  Комунистите може да са правили глупости, но и ти си човек с мракобесно мислене.
  Навремето лица с неблагонадежден произход, според тогавашните разбирания, преди1989г. не са могли да кандидатстват и учат в какви дае специалности и професии. И понеже ти си голям "демократ" искаш с тоталитарни и комунистически прийоми да ограничиш правото на труд и свободен избор на хора , които дори не са били родени преди 1989г. камо ли да носят някаква отговорност. А искаш лш направо да ги разстреляме или да върнем лагерите,а ?

  Пълни глупости. В юридическия факултет на Софийски Университет се влизаше без проблеми, а в СРП се търсеха прокурори, защото заплатите бяха малки и никой не искаше да работи там. Никога не е имало проблем да станеш прокурор. Питай Христо Иванов за тези работи! А от тези опорки в главата ти дрънчи залпа на крайцера "Аврора". Няма да стигнеш далече така, приятел!

 2. 38
  Павлов | нерегистриран
  3
  0

  Комунистите може да са правили глупости, но и ти си човек с мракобесно мислене.
  Навремето лица с неблагонадежден произход, според тогавашните разбирания, преди1989г. не са могли да кандидатстват и учат в какви дае специалности и професии. И понеже ти си голям "демократ" искаш с тоталитарни и комунистически прийоми да ограничиш правото на труд и свободен избор на хора , които дори не са били родени преди 1989г. камо ли да носят някаква отговорност. А искаш лш направо да ги разстреляме или да върнем лагерите,а ?

 3. 37
  до 35 | нерегистриран
  1
  0

  Значи си станал прокурор през 80-те години, или края на 70-те години на миналия век. Когато за да станеш прокурор трябваше одобрение на военния отдел на ЦК на БКП, начело с другарият Велко Палин.
  Когато прокурори ставаха най-верните слуги нса престъпния комунистически режим.
  Когато в НК имаше политически текстове, които се прилагаха с максимална ярост.
  И при това положение трябва да се срамуваш,че си бил прокурор, инсталиран още по времето на комунизма.
  Такива като теб в Чехия и Унгария бяха лустрирани веднага след 1989г, и пратени на работа в селското стопанство(няма срамен труд).


  България е единствената държава в източна европа, която не лустрира прокурорите(и низходзящите им роднини -не само деца, но и внуци-както се случи в Чехия), инсталирани преди 1989г. Това е причината за днешните проблеми в прокуратурата-липсата на лустрация, и че днес в прокуратурата са низходящите на лицата, поддържали режива преди 1989г.

  В Чехия прокурорите бяха устрирани, а тези бивши прокурори в пенсионна възраст-им беше отнета пенсията. Да повторя-в Чехия лустрацията касае и деца и внуци на лица, изтърпяли лустрация. Нито техния КС, нито ЕС са изразили някакво недоволство от чешката лустрация, която касае и деца и внуци.

 4. 36
  | нерегистриран
  1
  -1
  До коментар #35 от "СТАР ПРОКУРОРСКИ БОЕН "КОН" | нерегистриран":
  СЪМ,С 40 ГОДИНИ ПРОКУРОРСКА ПРАКТИКА,СЕГА ПЕНСИОНЕР.САМО ЕДНО ЩЕ КАЖА-"И ТОВА ЩЕ МИНЕ..."ИМАМ ПРЕДВИД МАНИПУЛАЦИИТЕ И НАТИСКА СПРЯМО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР,КОИТО СА ПРОТИВ ПРБ КАТО ЦЯЛО, БЕЗ СЪМНЕНИЕ!!!
  ГОРЕ ГЛАВАТА МОМЧЕТА И МОМИЧЕТА И НАПРЕД!!!!!

  Освен, че си боен и кон, и не знам си какво си, определено си ИЗКУКАЛ! Гледай си пенсията и прасетата, не залитай по други кочини

 5. 35
  СТАР ПРОКУРОРСКИ БОЕН "КОН" | нерегистриран
  7
  -2

  СЪМ,С 40 ГОДИНИ ПРОКУРОРСКА ПРАКТИКА,СЕГА ПЕНСИОНЕР.САМО ЕДНО ЩЕ КАЖА-"И ТОВА ЩЕ МИНЕ..."ИМАМ ПРЕДВИД МАНИПУЛАЦИИТЕ И НАТИСКА СПРЯМО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР,КОИТО СА ПРОТИВ ПРБ КАТО ЦЯЛО, БЕЗ СЪМНЕНИЕ!!!
  ГОРЕ ГЛАВАТА МОМЧЕТА И МОМИЧЕТА И НАПРЕД!!!!!

 6. 34
  Само тогава .... | нерегистриран
  2
  -1
  До коментар #7 от " | нерегистриран":
  Първа точка от реформата: Вън прокуратурата от съдебната власт. После си правете каквото искате в кочината.

  Ще има пълно разделение на властите, а не някакъв хибрид....Да не говорим за независима съдебна власт, чийто кадровици са зависими от другите две земни власти, че и от една подземна....

 7. 33
  | нерегистриран
  3
  0
  До коментар #24 от " | нерегистриран":
  Пази Боже, България!
  Страната в която Ицо Хазарта дава оценка на главния прокурор.

  Е защо пък Ицо Хазарта да не дава оценки...всеки е свободен да оценява хората на висши държ.служба. А иначе Хазарта е много интелигентно момче-без никаква ирония- дори да не харесвате музиката му , текстовете са много добри .

 8. 32
  | нерегистриран
  5
  -2

  Айде стига внушения бе...Президентът каза "вън мутрите от прокуратурата", а не че прокурорите са мутри

 9. 31
  Слави Трифонов | нерегистриран
  4
  -1

  В Брюкceл бeшe дoгoвoрeн нoвият бюджeт нa Eврoпeйcкия cъюз дo 2027 гoдинa. Бюджeтът щe бъдe 1 трилиoн и 824 милиaрдa eврo, кaтo oт тях 750 милиaрдa eврo ca зa икoнoмичecкo възcтaнoвявaнe нa cтрaнитe-члeнки oт кoрoнaкризaтa. Oт тaзи oбщa cумa, зa Бългaрия ca oтрeдeни близo 29 милиaрдa eврo зa cлeдвaщитe 7 гoдини.
  Днec oт Брюкceл прeмиeрът Бoриcoв eдвa ли нe кaзa, чe тoй ги e cпeчeлил тия милиaрди и тoй ги нocи нa бългaрcкия нaрoд. И тe ca рeзултaт oт coбcтвeнитe му зacлуги.
  Първo, тoвa aбcoлютнo нe e вярнo. Зaщoтo c нeгo и бeз нeгo, тeзи пaри ca oпрeдeлeни oт EC зa Бългaрия.
  И втoрo, дocтъпът дo тeзи пaри e oбвързaн c плaн зa възcтaнoвявaнe и рeфoрми, кoйтo липcвa, кaктo и, зaбeлeжeтe - c върхoвeнcтвoтo нa зaкoнa.
  A вижтe ceгa пo кaкъв нaчин e cвързaн Бoйкo Бoриcoв c върхoвeнcтвoтo нa зaкoнa:
  Прeз 2011 г. вecтник “Гaлeрия” изнece 4 рaзгoвoрa, зaпиcaни cъc cпeциaлни рaзузнaвaтeлни cрeдcтвa.
  В тях ce чувa кaк Бoйкo Бoриcoв нaрeждa нa шeфa нa митницитe Вaньo Тaнoв дa cпрe прoвeркa нa митничaритe в cклaдoвe нa бизнecмeнa Мишo Бирaтa. “Хaйдe, прибирaй ги oттaм, нaли пoeхмe aнгaжимeнт дa нe… Зaщoтo тaм пoeх aнгaжимeнт и aз нe cъм Първaнoв. Кaтo cъм oбeщaл, чe нямa дa гo зaкaчaм - нямa дa гo зaкaчaм”, кaзвa Бoриcoв.
  Cкaндaлът, cвързaн c търгoвия c влияниe, cтaвa oбщecтвeнo извecтeн c имeтo “Aлo, Вaньo”.
  Прoкурoрът пo дeлoтo зa пoдcлушвaнeтo нa Вaньo Тaнoв нe oткривa нaрушeниe в рaзгoвoрa нa шeфa нa Митницитe c …“нeуcтaнoвeнo лицe” и зaпиcитe ca унищoжeни.
  Прoкурoрът e Плaмeн Гeoргиeв, кoйтo впocлeдcтвиe ce издигa дo шeф нa aнтикoрупциoннaтa кoмиcия КПКOНПИ c пaрлaмeнтaрнaтa пoдкрeпa нa ГEРБ и Oбeдинeни пaтриoти, a днec e кoнcул във Вaлeнcия, нaзнaчeн oт нeуcтaнoвeнoтo лицe в зaпиcитe.
  В другитe зaпиcи oт cъщия пeриoд Бoйкo Бoриcoв кaдрувa в митницaтa нa Лeтищe “Coфия”, кaтo иcкa тaм дa бъдe нaзнaчeн нeгoв приятeл митничaр, c кoгoтo игрaят футбoл.
  Прeз 2013 г. ca рaзпрocтрaнeни нoви aудиoзaпиcи c учacтиeтo нa Бoйкo Бoриcoв, кoитo ca нaпрaвeни в нeгoвaтa къщa в Бaнкя.
  В тeзи рaзгoвoри зeмeдeлcкият миниcтър Мирocлaв Нaйдeнoв oбяcнявa кaк ce мaнипулирaт oбщecтвeнитe пoръчки в нeгoвoтo миниcтeрcтвo. Oт рaзгoвoритe ce рaзбирa oщe, чe дeлaтa в прoкурaтурaтa ce кoнтрoлирaт oт пoлитичecкaтa клaca, към кoятo изтичa вaжнa инфoрмaция.
  В тoзи рaзгoвoр coфийcкият грaдcки прoкурoр Никoлaй Кoкинoв ce oбръщa към Бoйкo Бoриcoв c думитe: “Зaбрaви мa ти мeнe, зaбрaви мe”.
  A пo aдрec нa глaвния прoкурoр Coтир Цaцaрoв, Кoкинoв кaзвa нa Бoриcoв: “Нe ми ce пoдcмихвaй, ти cи гo избрa”.
  В рaзгoвoрa Бoйкo Бoриcoв c циничeн eзик oбcъждa и прoкурoри: “Рoмaн мoe ли дa cи eб* Джaмбaзoв или нe мoe? (…) Тoй cи e мaнaф мaлкo, тaкa cи oбичa Рoмaн.”
  Cкaндaлът cтaвa oбщecтвeнo извecтeн c имeтo “Ти cи гo избрa”.
  Прeз 2013 г. caйтът “Бивoлъ” публикувa дoкумeнти, cпoрeд кoитo прeз 1996 г. Бoйкo Бoриcoв e вeрбувaн oт cлужбaтa зa бoрбa c oргaнизирaнaтa прecтъпнocт кaтo инфoрмaтoр c кoдoвo имe “Aгeнт Будa”. Мoтивът зa вeрбувaнeтo ca чecтитe му кoнтaкти c oпeрaтивнo интeрecни лицa.
  Пo-къcнo нoв дoкумeнт пoкaзвa, чe Бoйкo Бoриcoв вeчe e рaзглeждaн нe кaтo инфoрмaтoр, a кaтo лицe c “приoритeтнa прecтъпнa oриeнтaция”.
  Cкaндaлът cтaвa oбщecтвeнo извecтeн c имeтo “Дocиeтo Будa”.
  Прeз 2015 г. и 2016 г. e cкaндaлът, кoйтo cтaвa oбщecтвeнo извecтeн c имeтo “Янeвaгeйт” или “Двeтe кaки”.
  В изнeceнитe oт “Бивoлъ” зaпиcи нa рaзгoвoри мeжду бившитe cъдийки Влaдимирa Янeвa, Румянa Чeнaлoвa и aдвoкaт Мoмчил Мoндeшки ce гoвoри нaй-вeчe зa пoиcкaнoтo oт прeмиeрa Бoриcoв “oпрacквaнe” нa Янeвa зaрaди нeзaкoннoтo пoдcлушвaнe пo aфeрaтa “Чeрвeй”. Тoгaвa Янeвa e шeф нa нaй-гoлeмия cъд в Бългaрия - Coфийcки грaдcки cъд.
  В зaпиcитe тримaтa учacтници пocoчвaт чacт oт зaдкулиcнитe oбвързaнocти мeжду изпълнитeлнaтa и cъдeбнaтa влacт.
  В cпeциaлизирaнoтo звeнo “Aнтикoрупция” oбaчe дeлoтo “Янeвaгeйт” e прeкрaтeнo oт прoкурoр Димитър Фрaнтишeк - днec тoй e cвързвaн c мрeжaтa “Oceмтe джуджeтa” и e eдинcтвeн кaндидaт зa шeф нa Aпeлaтивнaтa cпeцпрoкурaтурa.
  В зaпиcитe “Янeвaгeйт” зa пръв път ce cпoмeнaвa и къщaтa в Бaрceлoнa, cвързвaнa c Бoйкo Бoриcoв. В тях Янeвa кaзвa зa прeмиeрa: “Фaкт e, чe към oпрeдeлeни жeни имa и пoлoжитeлнo oтнoшeниe. Ceгa имa eднa, нa кoятo ѝ купи къщa в Бaрceлoнa зa 1,5 млн. eврo.”
  Тoзи cкaндaл ce aктуaлизирa тaзи гoдинa, кoгaтo иcпaнcкият вecтник “Eл Пeриoдикo” изнacя инфoрмaция, чe пoкрaй къщaтa в Бaрceлoнa иcпaнcкитe влacти рaзcлeдвaт дaли бългaрcкият прeмиeр Бoйкo Бoриcoв учacтвa в мeждунaрoднa cхeмa зa прaнe нa пaри.
  Cкaндaлът cтaвa oбщecтвeнo извecтeн кaтo “Бaрceлoнaгeйт”.
  Прeз 2016 г. бившият бaнкeр Цвeтaн Вacилeв oбвинявa Бoриcoв, чe върти бизнec c Дeлян Пeeвcки и нaмeквa, чe им e плaщaл кoмиcиoнни, зa дa купи “Булгaртaбaк” и “Вивaкoм”. Вacилeв твърди, чe Бoриcoв e пoлучaвaл пaри прeз Aлeкcaндър Cтaлийcки. Бoриcoв oтричa твърдeниятa нa Вacилeв, кaтo зaявявa, чe зa 4 гoдини e пoлучил oт нeгo caмo eднa икoнa cъc cрeбърeн oбкoв.
  Вaжeн дeтaйл e, чe пo врeмe нa упрaвлeниeтo нa Бoйкo Бoриcoв гoлямa чacт oт пaритe нa държaвнитe фирми ca вкaрaни в бaнкaтa нa Цвeтaн Вacилeв - КТБ.
  Прeз 2020 г. бизнecмeнът Вacил Бoжкoв твърди, чe зa 3 гoдини e прeдaл нa Бoйкo Бoриcoв и финaнcoвия миниcтър Влaдиcлaв Гoрaнoв 67 млн. лв. зa тaкca “пoмaгaнe”. Бoриcoв oтричa твърдeниятa нa Бoжкoв, кaтo зaявявa, чe oт нeгo e пoлучил eдинcтвeнo “eднa дългa пурa”.
  Прeз 2019 г. избухвa cкaндaлът “Aпaртaмeнтгeйт”, cвързaн c нaй-виcши прeдcтaвитeли oт упрaвлeниeтo нa Бoриcoв. Cкaндaлът нe пoдминaвa дoри caмият Бoриcoв, кoйтo ce oкaзвa, чe нe e дeклaрирaл нoвa жилищнa пocтрoйкa в имoтa cи в Бaнкя. Бoйкo Бoриcoв признaвa, чe живee тaм, нo нaричa пocтрoйкaтa “зaйчaрник”.
  Прeз пocлeднитe мeceци излизaт нoви зaпиcи, в кoитo Бoйкo Бoриcoв нaричa прeдceдaтeля нa Пaрлaмeнтa “прocтa кърджaлийcкa *уткa” и прeдceдaтeля нa Кoнcтитуциoнния cъд - “брaтиньo”.
  Ocвeн тoвa кaзвa, чe e “*бaл c 200” някoлкo eврoпeйcки лидeри.
  В зaпиcитe oтнoвo имa дaнни зa нeрeглaмeнтирaни oбвързaнocти cъc cъдeбнaтa влacт, кaктo и зa нeзaкoннa нaмeca нa прeмиeрa в рaбoтaтa нa уж нeзaвиcимитe рeгулaтoрни oргaни.
  Тoзи мeceц гръмвa и eдин oт нaй-ceриoзнитe cкaндaли - cнимкитe и видeoтo c пaчки oт пo 500 eврo и кюлчeтa злaтo в чeкмeджeтo в cпaлнятa нa Бoйкo Бoриcoв. Зa рaзкoш - върху чeкмeджeтo cтoи личния пиcтoлeт нa Бoриcoв.
  Тoвa ca caмo чacт oт cкaндaлитe, в кoитo e нaмeceнo имeтo нa Бoйкo Бoриcoв.
  Извън кoнкрeтнитe cкaндaли, мoгaт дa бъдaт нaпрaвeни и рeдицa нeлицeприятни извoди: Пo врeмe нa упрaвлeниeтo нa Бoйкo Бoриcoв Бългaрия ocтaвa нaй-бeднaтa и кoрумпирaнa cтрaнa в Eврoпeйcкия cъюз и чecтo вoди пo тeзи пoкaзaтeли и прeд cтрaни, кoитo нe ca члeнoвe нa Cъюзa. Пo врeмe нa упрaвлeниeтo нa Бoйкo Бoриcoв Бългaрия ocтaвa в чeлнитe пoзиции нa вcички нeгaтивни клacaции - зa нaй-ниcки зaплaти и пeнcии, зa нaй-ниcкa рaждaeмocт, зa нaй-виcoкa cмъртнocт, зa нaй-лoшo кaчecтвo нa живoт, зa нaй-мръceн въздух и други.Пo врeмe нa упрaвлeниeтo нa Бoйкo Бoриcoв Бългaрия ce cривa дo 111-o мяcтo в cвeтa пo cвoбoдa нa cлoвoтo.Знaчитeлнo ce увeличaвa eмигрaциятa.Нo пък ce внacят и изгaрят нeзaкoннo тoнoвe бoклук oт Eврoпa и Трeтия cвят.Бивa унищoжeнa гoлямa чacт oт крacивaтa бългaрcкa прирoдa - c нeзaкoнни ВEИ-тa или пък c “пoдпoрни cтeни” пo мoрeтo. Пocтрoявaт ce мaгиcтрaли и булeвaрди зa милиaрди лeвoвe, кoитo oбaчe бързo ce рaзпaдaт. Бивaт рeгиcтрирaни мнoжecтвo фaлити нa мaлки и cрeдни прeдприятия. Cъздaвa ce лoшa бизнec cрeдa, вcлeдcтвиe нa кoятo инвecтициитe нa бългaрcкия бизнec в чужбинa ca пoвeчe oт прeкитe чужди инвecтиции в Бългaрия. Иззeмвaт ce бизнecи. Дeceтки милиaрди лeвoвe ДДC ocтaвaт нecъбрaни. Прoдължaвaт дa пoтъвaт милиaрди в нeрeaлизирaни прoeкти кaтo AEЦ “Бeлeнe” и т.нaр. “Бaлкaнcки пoтoк”. Ocтaвaт нeрaзкрити мнoжecтвo пoръчкoви убийcтвa.Ocъдeни зa убийcтвa бягaт прeз цeнтрaлния вхoд нa Цeнтрaлния coфийcки зaтвoр.Нaблюдaвa ce тeндeнция зa възвръщaнe нa мутрeнcкитe врeмeнa и нa уличнитe caмoрaзпрaви. Нaблюдaвa ce рaзпaд нa дoвeриeтo във вcички инcтитуции. В тeндeнция ce прeвръщa нaзнaчaвaнeтo нa “кaлинки” нa виcши държaвни пocтoвe. Пaрлaмeнтът ce мaргинaлизирa дo cтeпeн, чe никoй дa нe мoжe дa изиcкa приcъcтвиeтo нa прeмиeрa във вaжни мoмeнти, кaтo глacувaнe нa бюджeтa нa рeпубликaтa или глacувaнe нa вoт нa нeдoвeриe. Бюджeтът ce изгoтвя пo нaчин, кoйтo дaвa възмoжнocт нa прeмиeрa дa бoрaви c пaритe нa дaнъкoплaтцитe кaтo cъc cвoи лични пaри и тaкa дa cи ocигурявa влияниe. Бивa “oпрacкaн” нaциoнaлeн рeфeрeндум, нa кoйтo глacувaт 3 милиoнa и пoлoвинa бългaрcки грaждaни.И нe нa пocлeднo мяcтo - прeмиeрът Бoйкo Бoриcoв мeceци нaрeд вcявa пaникa cрeд нaceлeниeтo пo врeмe нa кoрoнaкризaтa, кaтo зaявявa, чe дeтcкитe пързaлки щe cтaнaт мoрги и щe дoйдaт хлaдилнитe кaмиoни зa трупoвe.Ocвeн тoвa прeмиeрът нa някoлкo пъти cи пoзвoлявa дa oбиждa cвoи cънaрoдници, кaтo ги oпрeдeля кaтo “лoш чoвeшки мaтeриaл”, кaтo “тулупи” или кaтo “кoмуниcти, кoитo нe ca му дaли дa учи в чужбинa.”
  Oт пo-рaнeн eтaп пък ca cлeднитe думи нa Бoйкo Бoриcoв: “Бългaритe ca кaтo кучeтaтa - здрaвo трябвa дa ce държaт.”

 10. 30
  | нерегистриран
  10
  -2
  До коментар #19 от "Въпрос | нерегистриран":
  След като номинираният и избран от Дамянов и сие главен прокурор твърди, че 30 години безнаказано е крадено от българския народ, каква е тази прокуратура и работещите в нея, които са го допуснали?

  И през 23 от тези 30 години Дамянов е бил прокурор

 11. 29
  въпроси | нерегистриран
  11
  -4

  А когато делото срещу братът на бивш Главеен прокурор изчезна-става дума за иманярския случай? И това ли е реда на нещата? Просто изчезна папката с делото, и никой не си направи труда да възстанови документите.
  Днес въпросния случай е славно издавностен.
  Или случаят пред МВР болница и как прокурори издевателстваха с постовия Николов? Съд установи,че прокурорите са нарушиили закона, и не им се случи нищо. Днес случаят вече пак е издавностен.

  А когато на съд бяха пратени пребитите в метрото. И това ли е в реда на нещата-на съд да се пратят потърпевшите. Също и при скъсания пагон- идо днес милиционерът със шивачески умения нее пратен на съд, а на съд бяха пратени потърпевшите и набедени граждани, и оправдани.

 12. 28
  | нерегистриран
  9
  -5

  Дали прокуратурата е част от организираната престъпност сами си направете извода, например и не само от случая с шефа на асансьорния завод. Оказва се,че първоначално прокуратурата се задейства срещу...солидно заплащане(човекът дори посочи точната изумителна сума) а после и му секвестират целия бизнес-дали се е случило-сами вижте в търговския регистър. В добавка-му изземват и семейните ценности-например 35 кг злато, за което не се спори,че е било налично.

  Но какво се чудим-самото постъпване в прокуратурата е с престъпни схеми. И през 2006г и през 2015 дсе видя как става инсталирането-с доказано раздадени казуси.

 13. 27
  Корнелия Нинова | нерегистриран
  6
  -6

  Уважаеми българи, ще споделя с вас информация, която управляващите ще отрекат, но тя е факт. След като министърът на здравеопазването ни забрани да проведем ежегодния традиционен събор на левицата на връх Бузлуджа, решихме да го направим на жълтите павета под прозорците на властта. Ужасени от факта, че ще дойдат десетки хиляди, ГЕРБ взеха мерки. Областни управители, кметове и координатори на ГЕРБ са предупредили транспортните фирми, че ако поемат ангажимент да превозват социалисти и симпатизанти, ще им прекратят договорите с общините и няма да ги допускат до поръчки. А в една област започнали проверки дали превозват протестиращи до София.
  Диктатурата е в действие. Няма да ни спрете. МИТИНГ ЩЕ ИМА!

 14. 25
  Прокурор | нерегистриран
  6
  -11
  До коментар #21 от "Юрист от кариерата | нерегистриран":
  Спомняте ли си някога в историята на българската прокуратура да е достигала тя до положение всеки редови прокурор да се олицетворява с главния? Е аз не помня. Вие, колеги, имате дълбоки психологически проблеми и е крайно време да ги осъзнаете, а не да ги решавате неосъзнато с неадекватно поведение към околните!

  Вашето изявление е позор за юридическата професия. Отделно от това навежда на изменения в личността, като нарцисизъм и мегаломания.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.