Съдийската колегия пак отложи дебата за реформата в съдебната карта

Съдийската колегия пак отложи дебата за реформата в съдебната карта
снимка:БГНЕС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за пореден път отложи дебата по същество относно бъдещето на съдебната карта на съдилищата.

Темата бе включена в дневния ред във връзка с доклада за постигнатите до момента резултати по проекта „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на единна информационна система на съдилищата“. Както миналата седмица стана известно от доклада на ръководителя на проекта Гергана Мутафова, към момента той се намира на етап поддейност 1.7., в частта относно - избор на конкретен модел за оптимизация на районните съдилища и прокуратури.

Във вторник вносителите на точката в дневния ред на Съдийската колегия – Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев, които участват в проекта в частта за оптимизирането на съдебната карта, бяха в готовност да дискутират по темата, но не така стоеше въпросът при колегите им. От доклада на Шекерджиев стана ясно още, че всъщност вариантите, измежду които ще се обсъжда как да бъдат прекроени съдебните райони, не са три, а четири. „Правен свят“ вече описа трите известни още от юли месец опции, като четвъртият вариант вероятно е възникнал вследствие на публичните обсъждания с магистратите от петте апелативни района. Конкретните параметри на четвъртата алтернатива не станаха ясни по време на заседанието, като се очаква те да придобият ясна рамка другата седмица.

На заседанието от настоящата седмица стана ясно още, че материалите по точката, свързани с конкретния избор на модел на оптимизация на съдебната карта са в обем на около 1000 страници. Последното е станало и причина мнозинството в Съдийската колегия да не е могло да се подготви добре за настоящото заседание. Обещани бяха и презентации по въпроса. А датата, на която предстои най-после да има яснота накъде ще върви кадровия орган с реформата на съдебната карта, бе избрана да бъде 15 октомври – другия четвъртък.

Предстои в сряда от своя стана Прокурорската колегия пък да обсъди и почти сигурно да вземе решение относно следващата вълна на окрупняване на прокуратурите – на окръжно и апелативно ниво. Припомняме, че обвинението завърши с реформата на районните прокуратури, като за последно през януари 2021 г. ще бъдат закрити още 38 структури.

Още по темата

Ако международна експертиза докаже незаконен произход, колекцията от антики на Божков ще стане държавна

Предишна новина

В момента ЕИСС работи три пъти по-бързо от първоначалната версия*

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  Пенка | нерегистриран
  12
  -2

  Съдебната карта не е важна!Там пари няма като в ЕИСС.Що да бързат!

 2. 6
  Ха ха ха | нерегистриран
  5
  -4

  Съдът нямал нищо общо с прокуратурата. ПАК там!

 3. 5
  Съдът няма общо с прокуратурата | нерегистриран
  9
  -14

  В България трябва да има десетина-петнайсет прокурора. Даже са много. Безделници.

 4. 4
  Доволен | нерегистриран
  12
  -11

  Надявам се СК на ВСС да не прояви неблагоразумието на ПК на ВСС и да устои на натиска, запазвайки действащите си структури. Страхотни сте!

 5. 3
  | нерегистриран
  12
  -6
  До коментар #2 от "Радан Кънев | нерегистриран":
  ВСС, ИВСС, НИП и юридическите факултети извън СУ са подигравка с демокрацията.

  Виждал ли си магистрат след завършване на обучението си в НИП? Защото те излизат подготвени да решават житейски казуси. Ако не е НИП, ще е като едно време - почукване по кабинетите на магистратите за търсене на съвети как да се действа.

  Но ти си един от множеството неуспели да се реализират като юрист. Един от хейтърите. Как изобщо си стигнал до ЕП не ми е ясно. Имам едно обяснение - като неуспял юрист, си намерил утеха в политиката? Има ги и такива...

 6. 2
  Радан Кънев | нерегистриран
  13
  -11

  ВСС, ИВСС, НИП и юридическите факултети извън СУ са подигравка с демокрацията.

 7. 1
  ПАК | нерегистриран
  6
  -13

  От 1971 до 1991 съдиите бяха изборни и отзоваеми. И България до 1991 няма такъв орган. Сега ще има нова Конституция. Висшият съдебен съвет трябва да се ликвидира и заличи в новия обществен договор!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.