Светкавично: Десислава Ахладова сформира група за законодателни промени за въвеждане на съдебен контрол над ЕЗА

Светкавично: Десислава Ахладова сформира група за законодателни промени за въвеждане на съдебен контрол над ЕЗА
Десислава Ахладова, министър на правосъдието, снимка:МП

По-малко от 24 часа след решението на Съда на Европейския съюз (СЕС), с което бе обявено, че българските европейски заповеди за арест (ЕЗА) трябва да подлежат на съдебен контрол, за да отговарят на общностното право, Министерството на правосъдието предприе действия по промени в закона.

Решението на СЕС е от 10 март 2021 г. и е по преюдициално питане на Обединеното кралство във връзка с издадена ЕЗА от Районна прокуратура-Свищов. В решението си Съдът подчертава, че с приложението на процедурата за ЕЗА в българското законодателство „не са изпълнени изискванията, присъщи на ефективната съдебна защита, от която трябва да се ползва лице, срещу което е издадена европейска заповед за арест за целите на наказателното преследване, ако както европейската заповед за арест, така и съдебният акт, на който тя се основава, са издадени от прокурор, който може да бъде квалифициран като „издаващ съдебен орган“ по смисъла на член 6, параграф 1 от това рамково решение, но не подлежат на съдебен контрол в издаващата държава членка преди предаването на издирваното лице от изпълняващата държава членка“.

Сега обаче, по заповед на правосъдния министър Десислава Ахладова в бърз порядък се свиква работна група с представители на съдебната власт, Висшия адвокатски съвет и академичната общност, която да обсъди изменения в законодателството, така че да се отговори на поставения въпрос в Решението за регламентиране на съдебен контрол върху издаваната от прокуратурата на България ЕЗА.

Очаква се в най-кратък срок да стане ясно какви допълнителни процедури ще бъдат предвидени в българското законодателство, за да бъде то в синхрон с правото на ЕС.

Още по темата

Комисията за защита от дискриминацията видя език на омразата в предизборната кампания

Предишна новина

Съдът отхвърли искане на НАП за запор на имуществото на Васил Божков

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Деси, | нерегистриран
  2
  0

  Кой ще ги гласува? Коцето Ангелов- Карамазов (по мъж) ли ще ги възведе с декрет ?

 2. 1
  | нерегистриран
  3
  -1

  Хитрите мързеливи британци, дето имат закон за задържане на лица до 7 дни без съдебен контрол, тръгнали нашите скромни ЕЗА да не изпълняват.
  Расисти, каза им го метиската.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.