Столичната адвокатура иска пари от ВАдвС, за да попълни финансови дефицити за осигурителни вноски

Столичната адвокатура иска пари от ВАдвС, за да попълни финансови дефицити за осигурителни вноски
снимка:БГНЕС

Софийският адвокатски съвет (САС) ще поиска средства от Висшия адвокатски съвет (ВАдвС), за да бъдат попълни констатирани финансови дефицити в Осигурителна каса "Адвокат". Това става ясно от съобщение на Софийската адвокатска колегия (САК), публикувано на официалната й страница.

„След встъпването в длъжност на новоизбрания състав на Софийски адвокатски съвет на 19.03.2021 г., всички членове на съвета със съдействието на Контролния съвет полагаме енергични усилия за установяване на действителното състояние на Софийска адвокатска колегия. По повод постъпващи сигнали и оплаквания от адвокати от САК, членуващи в ОК „Адвокат“, за непрекъснати проблеми със забавени плащания на внесени осигурителни вноски чрез ОК „Адвокат“, в периода 05.04.2021 г. – 07.04.2021 г. от членовете на САС беше събрана информация относно финансовото състояние на ОК „Адвокат“, тъй като се оказа, че няма яснота за причините за закъснението и не получихме конкретен отговор от нито едно отговорно лице“, пишат от САК.

След запознаване от членовете на САС с конкретните данни, отчети, допълнително изискана и събрана информация, е установено, че разходите на ОК „Адвокат“ от години не могат да бъдат покрити от членския внос на колегите, членуващи в касата. Поради това в периода от края на 2018 г., 2019 г. и 2020 г. се е формирал дефицит, който е бил „компенсиран“ за сметка на внасяните осигурителни вноски от адвокатите от САК. Според установените данни дефицитът в ОК „Адвокат“ е в размер на 74 854.88 лв. към 07.04.2021 г.

Според получените до момента данни и обяснения, които тепърва ревизия ще провери, този дефицит се „компенсира“ като внасяните от адвокатите осигурителни вноски по сметка на касата се превеждат към НАП със закъснение, като със стойността на вноските на адвокатите от текущата седмица се плащат вноски на адвокатите от миналата (или по-миналата) седмица, защото с внесените от тях вноски през миналата (по-миналата) седмица, са покрити вноски на адвокати от по-миналата (по-по-миналата) седмица и т.н.

„Установеният недостиг на парични средства в ОК „Адвокат“ води до непрекъснато забавяне в плащанията на дължимите осигуровки към НАП на всички членове на ОК „Адвокат“, което неминуемо е причина на известните за всички колеги проблеми с НАП (сред които начисляването на лихви за забава на плащания, прекъсване на здравноосигурителни права, невъзможност за плащане на други текущи задължения и пр.). За всички тези проблеми на предстоящото заседание на Управителния съвет на ОК „Адвокат“ ще бъде запознат подробно и в детайли, и ще настояваме за спешно и окончателно решаване на проблема от ръководството на ОК „Адвокат“, тъй като ОК „Адвокат“ е самостоятелно юридическо лице, различно от Софийска адвокатска колегия. За тези проблеми ще бъде известен и Висшият адвокатски съвет на днешното му заседание от Заместник-председателя на адвокатския съвет, информацията за който трябва незабавно да бъде разгласена на всички“, пишат още от Съвета.

Конкретното предложение, което ще бъде направено на заседанието на Висшия адвокатски съвет от Заместник-председателя на Съвета на САК, ще бъде от Висшия адвокатски съвет (чийто член е управителя на ОК „Адвокат) да се предостави спешно финансиране за пълно покриване на недостига в ОК „Адвокат“, с цел преодоляване на проблемите за всички адвокати – пълно внасяне на забавяните вноски и запазване на осигурителните им права. Искане за такова финансиране формално следва да направи Управителния съвет на ОК „Адвокат“, което ще положим усилия да се случи на предстоящото заседание на УС на ОК „Адвокат“ на 15.04.2021 г.

„Считаме, че установяването на фактите, довели до недостига на средства в ОК „Адвокат“ ще постави началото на окончателното решаване на дългогодишните проблеми в ОК „Адвокат“, от който страдат на практика всички софийски адвокати“, казват още от САС.

Още по темата

КПКОНПИ търси 158 000 лв. от Елена Йончева

Предишна новина

Сливенският затвор пламна от COVID-19

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.