Стефан Петров остава единствена номинация на следователите за член на ВСС

Стефан Петров остава единствена номинация на следователите за член на ВСС
Стефан Петров, снимка:БГНЕС/архив

Следователят от Националната следствена служба Стефан Петров, който е зам.-председател на Камарата на следователите  и член на Съвета за партньорство към ВСС, остава единствена номинация на колегите си за член на Прокурорската колегия на мястото на Евгени Диков.

Това стана ясно от съобщение на ВСС и след като срокът за депозиране на други номинации изтече на 12 януари. Според закона срокът за депозиране на предложения приключва не по-късно от два месеца преди първата събота на провеждането му, а именно 13 март 2021 г. Кандидатурата на Стефан Петров е предложена от шестдесет и двама следователи от Национална следствена служба и следствените отдели в страната.

В срок до 18 януари 2021 г. кандидатът за изборен член на ВСС следва да представи в писмена форма подробна автобиография, мотивите си и концепция за дейността на ВСС, документи за съответствие с изискванията на закона, декларация, свързана с несъвместимостта или за обстоятелства, които могат да доведат до частен интерес по смисъла на чл. 52 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество при вземане на решения, за имотното си състояние и произхода на средствата за придобиването на имуществото си по чл. 19а, ал. 1от ЗСВ. В посочения срок Прокурорската колегия ще публикува документите на кандидата от кадровото му дело по чл. 30а, ал. 2 от ЗСВ, както и предоставената от ИВСС информация по чл. 13, ал. 1 от Правилата, касаеща извършени проверки на следовател Петров.

До 26 февруари 2021 г. становища за кандидата и въпроси към него от съдии, прокурори, следователи, юридически лица с нестопанска цел, определени за извършване на обществено полезна дейност могат да бъдат представени пред Прокурорската колегия.

Още по темата

КПКОНПИ стана пълноправен член на мрежата на органите за превенция на корупцията

Предишна новина

Иван Гешев за случая в Галиче: Постигнато е възможно най-тежкото по закон наказание за убийство, извършено от непълнолетен 

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.