Стартира обучение на стажант-юристи в Административен съд – Варна

Стартира обучение на стажант-юристи в Административен съд – Варна
бучението на стажант-юристи в Административен съд – Варна стартира, снимка:АдмС-Варна

Обучението на стажант-юристи в Административен съд – Варна стартира и през 2021 г. Днес Председателят на съда прие един от първите за тази година стажант-юристи, който ще бъде на обучение при съдия Гергана Стоянова, съобщиха от съда.

Петдесет и пет са стажант-юристите, които преминаха обучение в Административен съд – Варна от началото на 2020 г. до момента. Тяхното обучение стартира и в административните съдилища, на основание влязла в сила от 1 януари 2020 г., издадена от министъра на правосъдието, Наредба за придобиване на юридическа правоспособност. С Наредбата се урежда реда за обучение на стажант-юристите и стажа за придобиване на юридическа правоспособност. Като част от  основния стаж, който е с продължителност два месеца, стажант-юристите трябва да бъдат на обучение две седмици в административен съд. Епидемичната обстановка не попречи на успешното им обучение, като то се провежда съобразно изискванията на Министерство на здравеопазването и указанията на ВСС. Съгласно Заповед на Председателя на Административен съд – Варна – съдия Елена Янакиева, стажът се организира и провежда по начин, съобразен в най-голяма степен с мерките за ограничаване на разпространението на заболяването Covid – 19, чрез дистанционно комуникиране и проверка на работата по същия ред. С обединените усилия на съдиите, служителите и младите стажант-юристи, обучението и през тази година преминава своевременно и пълноценно.

Юридическият стаж е задължителен етап от обучението на младите съдебни кандидати, преди да положат изпит и да придобият юридическа правоспособност. Той им дава възможност както да придобият опит в реална среда от работата на правораздавателните институции, така и да се ориентират в областта от правораздаването, в която искат да работят и да се развиват професионално.

Още по темата

Държавата поема таксите на студентите с договор за работа

Предишна новина

40 магистрати и съдебни служители дариха рековалесцентна плазма в помощ на тежко болни от COVID-19

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  | нерегистриран
  7
  -1
  До коментар #3 от "Колега | нерегистриран":
  Достоен председател, съдия и човек е Елена.

  Така е.

 2. 4
  | нерегистриран
  7
  -2

  Браво на Варненския административен съд! Адмирации за председателя и съдиите!

 3. 3
  Колега | нерегистриран
  8
  -2

  Достоен председател, съдия и човек е Елена.

 4. 2
  2 | нерегистриран
  2
  -7

  Що ?
  И от двете ще научат много....

 5. 1
  1 | нерегистриран
  2
  -7

  Нямам думи

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.