ССБ иска рангът за длъжност да има по-голяма тежест при формиране на заплатите на магистратите

ССБ иска рангът за длъжност да има по-голяма тежест при формиране на заплатите на магистратите
снимка:БГНЕС

Съюзът на съдиите в България (ССБ) излезе с препоръка до Висшия съдебен съвет (ВСС) така да промени механизма за заплащане на труда на магистратите, че при неговото формиране по-голяма тежест да има рангът за длъжност. Това според организацията ще доведе до свиване на „ножицата“ във възнагражденията на различните нива.

Темата за новия механизъм е отново на дневен ред пред ВСС от края на март т.г., след като Пленумът реши, че е време да започне работа в посока на изчистване на политиките и концепциите относно новия начин на изчисляване на заплатите в съдебната система. Така, въпросът ще бъде изрично обсъден на 15 април на работно съвещание на кадровиците, за да се реши какъв ще бъде пътят, по който ще поемат.

Вероятно именно това е и поводът ССБ да изпрати до кадровия орган писмо, в което излага визията си за предстоящите промени. „Ние приветстваме стремежа на сегашния състав на ВСС да изпълнява своевременно нормата на чл.218, ал.2 и 3 от ЗСВ. В същото време с тревога установяваме, че през последните години се оформи една нова негативна тенденция. Актуализирането на основните заплати на магистратите от четирите различни инстанционни нива става с равен процент (последния път през февруари месец 2021 година с 10 %). На пръв поглед тази политика на ВСС за увеличение на заплатите на всички магистрати от всички нива с равен процент изглежда справедлива. Анализът й обаче показва, че тя е дълбоко погрешна и несправедлива, защото води до увеличаване на ножицата във възнагражденията на магистратите от отделните нива. В момента разликата в основната заплата между отделните съдебни инстанции е около 600 лева. Разликата между заплатите на районните и върховните магистрати е двойна, като тук имаме предвид само магистратите от районно ниво с повече от 20 години стаж, а при колегите им с по-малко стаж, тази разлика е още по-голяма. Ако настоящата политика на ВСС се запази и в бъдеще, разликата в основните заплати, а оттам и на брутните, между отделните съдебни инстанции ще стане по наше дълбоко убеждение още по-крещяща и по-несправедлива“, пишат от ССБ.

Те споделят на ВСС и, че са провели анкета сред своите членовете, която е показала, че те подкрепят идеята за необходимостта от реформа. „Резултатите показват, че преобладава становището, че рангът за длъжност трябва да има по-голяма тежест при формирането на основната заплата на магистратите. По-конкретно, ако например един съдия работи в районен съд, но е бил атестиран и е получил ранг „Съдия от ВКС или ВАС“, тогава считаме че неговата основна заплата следва да бъде определен процент от основната заплата на съдия от ВКС или ВАС. Върху така оформеното основно месечно възнаграждение следва да се изплаща допълнителното възнаграждение за продължителна работа като съдия, прокурор и следовател в размер 2 на сто за всяка година трудов стаж, но не повече от 40 на сто в съответствие с чл.219 от ЗСВ. По този начин трудът и професионалната квалификация на тези колеги ще бъде отличена и по-справедливо възнаградена спрямо останалите магистрати, които работят на същото ниво в съдебната система, но нямат например ранг „Съдия във ВКС или ВАС“ или „Прокурор от ВКП или ВАП“. Същевременно основната заплата на тези колеги няма да бъде напълно изравнена с основните заплати на съдиите и прокурорите от най-висшите инстанции. Убедени сме, че така ще се намери разумния баланс при определянето на трудовото възнаграждение на магистратите от отделните инстанции. Не се изравняват заплатите на всички, в същото време тези които са се доказали след атестиране за ранг ще получат по-адекватно възнаграждение и така ще се прекъсне настоящата порочна тенденция“, пишат от организацията до ВСС.

Още по темата

„ЗАКОНЪТ В ИСТОРИЯТА“: Престъпление и наказание според Закона за съдене на людете

Предишна новина

Финално редовно заседание на кабинета: „Последните опитват да се изкарат първи“

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  | нерегистриран
  0
  0

  ѝ защо ССБ не подкрепи предложението на членове на предишния ВСС за намаляване ножицата между заплататите чрез ранговете Последното заседание през 2017г. на предишния ВСС се предложи увеличението на заплатите да бъде не с процент, а с твърда сума, но то не беше прието. Тогава член на ВСС беше Калин Калпакчиев, който гласува против. Сега, след 3 години се лансира тази идея, но нека да се знае, че това не е тяхно предложение. Все пак, ако се приеме, ще бъде добре. Няма значение, важно е, че очевидно е настъпил прогрес в мисленето на председателя на ССБ. След три години.

 2. 1
  отменете ранговете | нерегистриран
  2
  -13

  Изобщо не трябва да има рангове! В частния сектор рангове няма! Получаваш тази заплата, записана в договора ти.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.