Прекратиха делото срещу покойния бивш кмет на Видин

Прекратиха делото срещу покойния бивш кмет на Видин
Румен Видов; снимка: архив

Окръжният съд в Монтана прекрати дело за длъжностно присвояване в особено големи размери срещу покойния бивш кмет на община Видин Румен Видов, съобщиха от съда. Наред с това е прекратено и съдебното производство срещу втората подсъдима по същото дело, обвинена в съучастие и съставяне и използване на неистински документи.    

Според обвинителния акт в периода 2010 и 2011 година Румен Видов и съучастничката му присвоили сумата от 103 820 лева – собственост на община Видин, посредством превеждане на суми от сметката на общината по сметките на различни фирми и плащане на ръка на фактури за услуги без да има правно основание за това. Подсъдимата съставила и използвала неистински документи, фактури на обща стойност 103 820 лева и ги представила в счетоводството на община Видин, за да получи отразените суми за почистване на нерегламентирани сметища, които дейности реално не са извършени.

В разпоредително заседание след като изслуша обвинението и страните и се запозна с представените документи за смъртта на Румен Видов съдът прекрати наказателното производство срещу него, тъй като наказателната отговорност е лична.

Определението в частта за прекратяване на наказателното производство срещу подсъдимата, считана за съучастник, подлежи на жалба и протест пред Апелативен съд – София. Спрямо нея липсват законови основания за прекратяване или спиране на наказателното производство, но са налице допуснати на досъдебното производство отстраними съществени процесуални нарушения, довели до ограничаване правата на обвиняемата и описани в решение на Апелативен съд – София. Затова Окръжен съд прекрати съдебното производство и върна делото на прокуратурата за доразследване и изпълнение на дадените от съда указания. 

Определението в частта за прекратяване на съдебното производство подлежи на жалба и протест пред Апелативен съд - София.

"Правен свят" припомня, че на 18 декември 2020 година след продължително боледуване на 68 години почина четвъртият демократично избран кмет на Видин Румен Видов. Той беше начело на общината от 2007 до 2011 година. 

Още по темата

Ръст в броя на делата за корупционни престъпления отчетоха във Варна

Предишна новина

Ген. Борислав Сертов отрече да се е срещал нерегламентирано с руски дипломати

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.