Спецпрокуратурата даде на съд екс ректора на МУ - София и бившия декан на факултета по дентална медицина за незаконен прием на чуждестранни студенти

Спецпрокуратурата даде на съд екс ректора на МУ - София и бившия декан на факултета по дентална медицина за незаконен прием на чуждестранни студенти
Ваньо Митев, бивш ректор на МУ, София. Снимка: БГНЕС

 Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия ректор на Медицинския университет-София Ваньо Митев., декана на Факултет „Дентална медицина“  Андон Филчев и още  4 души за участие в организирана престъпна група и за длъжностни престъпления, информираха от пресцентъра на Спецпрокуратурата. 

Лицата са предадени на съд за това, че в началото на декември 2014 г., с цел материално облагодетелстване, създали престъпно сдружение  по набирането и гарантирано приемане в университета на студенти - предимно чужденци, които не отговарят на условията за прием.

За набиране на чуждестранни студенти организаторът и ръководител на престъпната група Ваньо Митев привлякъл 3 лица от фамилно консултантско дружество със седалище в гр. Петрич, както и британски студент от иракски произход. Набраните  в нарушение на  изискванията за прием студенти били от Гърция и Великобритания. Освен набирането на студенти по медицина, участници в престъпното сдружение подготвяли и представяли документи за записване или преместване на студенти в МУ-София с цел създаването на невярно впечатление за спазване законовите изисквания за прием на чуждестранни студенти.

Ректорът и деканът, извършвали от своя страна необходимите действия в нарушение на служебните си задължения, за да бъдат приети всички чуждестранни студенти, „осигурени“ от другите обвиняеми.

Освен за ръководене на организирана престъпна група, действала на територията на България, Великобритания и Гърция, ректорът екс ректорър Митев е обвинен и за това, че в периода от 1 септември до 3 ноември 2015 г. при условията на продължавано престъпление, в качеството му на длъжностно лице е извършил 35 деяния, с които е осъществил състава на общото престъпление по служба. За съучастие в 25 от тези деяния е предаден на съд бившият вече декан на денталния факултет Филчев. 

Повдигнато е и едно обвинение на служител в консултантската фирма, участвал в престъпната дейност, за търговия с влияние по смисъла на чл.304б, ал.1 от НК. То е осъществено по отношение на гръцка гражданка, но която е било обещавано, че ползвайки контактите с ректора на МУ-София, тя ще бъде записана безпроблемно за студент в университета.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Припомняме, че според данни ректорът и деканът са записвали студенти, които не успявали да преминат нужните изпити. Цената за това била около 40-50 хил. евро. 

Още по темата

Окончателно: Година и шест месеца условно получи син на прокурор за катастрофа с две жертви

Предишна новина

Арестуваха бивш полски министър по обвинения в корупция

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Гост | нерегистриран
    0
    0

    Ето за това са токова грамотни и българските лекари защото плаща незаконно и хоп дипломиран лекар да му мислим ние пациентите и

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.