Служебният правосъден министър организира дискусия за Модел 4

Служебният правосъден министър организира дискусия за Модел 4

На 14 юни 2021 г. (понеделник) от 10.00 до 13.00 часа в сградата на Съдебната палата, бул. „Витоша“ № 2, зала „Тържествена“ (№15) Министерството на правосъдието организира дискусия на тема „Достъпно и ефективно правосъдие чрез изработване на нова съдебна карта“, съобщиха от правосъдното ведомство.

Целта на форума е да се поставят и разискват въпросите относно обхвата, съдържанието и критериите за структурата и правомощията на съдилищата в Република България.

Поканени са представители на съдебната власт, Омбудсмана на Република България, магистрати, адвокати, професионални организации, неправителствени организации и представители на политическите партии, представени в 45-тото Народно събрание.

Както „Правен свят“ писа, решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) за избора на Модел 4 за реформа на съдебната карта предизвика вълна от недоволство първоначално само сред магистрати, а след това и в обществеността. Първоначалният проблем, който съдиите видяха, беше свързан с това, че моделът предвиждаше само нисколиквидни дела да останат за разглеждане в районните съдилища, а тези с по-висока фактическа и правна сложност да минат по подсъдност на окръжните съдилища. По-късно този елемент от Модел 4 беше съществено променен от създателите му Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев. В последните седмици обаче негативните становища по проекта се увеличиха на десетки и вече са и от граждани, и от представители на местната власт в различни райони на страната. Съществената пречка, според болшинството от мненията, за реализиране на избрания модел се състои в това, че ако бъдат превърнати част от районните съдилища в териториални отделения, както предвижда модела, то достъпът на гражданите до правосъдие ще бъде значително ограничен.

Дискусията, организирана от Министерството на правосъдието, ще се излъчва online чрез следния линк: https://youtu.be/5Cs3CdduN6s

Още по темата

“Българският списък“ е административен произвол

Предишна новина

Кьовеши се оказа реалист от плът и кръв - започва търсенето на нов Месия

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.