Следователят Бойко Атанасов се яви за европейски делегиран прокурор, за да атакува Гешев с претоплени инсинуации

Следователят Бойко Атанасов се яви за европейски делегиран прокурор, за да атакува Гешев с претоплени инсинуации
Бойко Атанасов при изслушването му пред Прокурорската колегия

Започна изслушването на първите кандидати за европейски делегиран прокурор. Кандидатите първоначално бяха 35, но в началото на заседанието на Прокурорската колегия стана ясно, че трима от тях са се отказали.

Най-тежко се оказа изслушването и представянето на следователя към Софийската градска прокуратура (СГП) Бойко Атанасов, който започна и завърши представянето си, споделяйки личните си и професионални несполуки и проблеми. Атанасов явно използва трибуната, дадена му от кадровиците, за да се оплаче, че не е доволен от факта, че в момента разследва тежки катастрофи с влакове и че настоява да отиде в Европейската прокуратура, за да може да се занимава с дела с по-висока фактическа и правна сложност. Макар че не даде ясен отговор дали притежава необходимите професионални качества и умения да прави последното, Атанасов увери членовете на Прокурорската колегия, че умее да пише обвинителни актове, въпреки че никога не е правил това, както и че има намерение да „изкоренява корупционния модел в България“.

Нататък в изложението си той премина в оплакване от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, както и от настоящия Иван Гешев. По същество се оказа и, че следователят дори не познава процедурата, в която се явява, след като порица кадровия орган, че не е задал публично въпросите, отправени до кандидатите за делегирани прокурори от неправителствени организации. Припомнено му бе, че няма законов или подзаконов акт, който да задължава ВСС да задава подобни въпроси, нито пък самите кандидати могат да бъдат задължени да отговарят. На въпроси от Огнян Дамянов и Пламен Найденов за същината на структурата на Европейската прокуратура и реално запознат ли е с функциите, които ще упражнява, ако бъде избран за делегиран прокурор, Бойко Атанасов не успя да отговори. Той демонстрира и, че няма никаква представа реално с какво се занимава европейския главен прокурор, но най-куриозно бе твърдението му, че Европейската прокуратура е била създадена заради „неуспехите на българската прокуратура в борбата с корупцията и измамите с финансови средства“.

На финала, в отговор на въпроси на неправителствени организации, който Бойко Атанасов беше си подготвил предварително, в писмена форма и изчете дословно пред Прокурорската колегия, той не пропусна да демонстрира и „познанията си“ по английски език. Липсата на дори минимално владее на английски език Атанасов демонстрира съвсем недвусмислено за първи път по време на процедурата за избор на европейски прокурор, в която той отново беше претендент. По време на изслушването на кандидатите, проведено през февруари 2019 година, Атанасов пропусна да спомене предварително, че не владее никакви езици, но това се прояви мигновено в момента, в който конкурсната комисия му зададе задача, в рамките на подбора, да прочете текст от английски език.

Представянето на уменията на Бойко Атанасов да чете и говори на английски език от 2019 година

В настоящата процедура следователят отново потвърди вече демонстрираното нулево ниво, този път по собствена инициатива.

Представянето на Бойко Атанасов на владеенето на агнлийски език от 2021 година

От цялото изслушване на следователя Атанасов в крайна сметка стана ясно единствено, че целта на явяването му е не да заеме едно от свободните места в процедурата, а да атакува публично Иван Гешев с претоплени инсинуации на БОЕЦ и „Биволъ“ от периода, в който той още бе само кандидат за главен прокурор. В пълен синхрон с „разследванията“ на двете организации отпреди около 2 години, в сряда Атанасов се яви за европейски делегиран прокурор, за да „припомни“ за пореден път пуснатата в публичното пространство лъжа, че Гешев договарял тайно споразумения с подсъдими по мегаделото „Недосегаемите“. Фактите обаче нямат нищо общо с твърдяното от Атанасов и БОЕЦ, а доказателството за това се съдържа в отговора на самия Иван Гешев до Висшия съдебен съвет (ВСС) в процедурата по избора му за главен прокурор, в който той дава обстойни обяснения относно цитирания казус. (Отговорът на Гешев до кадровия орган, депозиран по въпроси на БОЕЦ в процедурата по избора му за главен прокурор може да видите в прикачения файл)

На практика става ясно и, че компроматите срещу Гешев от последните 3-4 години, съвпаднаха напълно с изчетеното от Бойко Атанасов от предварително подготвения му текст, което повдига единствено въпроса – кой е авторът им и каква е реалната цел на явяването му пред Прокурорската колегия. Отговорът на последното е може би очевиден – за да се задвижи поредната медийна кампания срещу главния прокурор и да се даде нов повод за споменаване на името му във връзка с доказано измислени факти.

Още по темата

Сексуалните престъпления срещу деца – трудни за доказване и с много неизвестни

Предишна новина

Президентът върна „разследващия главния прокурор“ на депутатите

Следваща новина

Коментари

13 Коментара

 1. 12
  | нерегистриран
  9
  -2
  До коментар #4 от " | нерегистриран":
  Голям страх от следователя Бойко Атанасов, продължавайте с рекламата

  Ти сериозно ли.....страх...от какво и от кого....този неграмотник, който въобще няма представа ТОЗИ път за какво се явява....само да си прочете въпросите, които сам е написал и умишлено или не, не е успял да входира навреме...просто изгледай всички кандидатури и виж липсата на ниво

 2. 11
  тт | нерегистриран
  12
  -8

  Според мен който и да е първокурсник , в който и да е юридически факултет в страната , би имал повече правни познания от г-н Атанасов. Неговият образ ми наподобява сюжет на американска комедия , в която актьор се превъплащава в образ на човек попаднал случайно в полицейско управление и трябва да се прави на ченге. Честно казано не знам какъв следовател е този господин.

 3. 9
  | нерегистриран
  18
  -8

  Много ми е интересно дали "привържениците" на Б. Атанасов са запознати с неговите професионални качества. Некомпетентността му е безгранична! В изслушването същият използва понятието "презумпция за виновност" - е аз, за разлика от главния прокурор, не смятам, че е било лапсус. Той толкова си знае. Същият индивид - Б. Атанасов демонстрира е непознаване на регламента за създаване на европейска прокуратура. Е, редставете си знанията му в областта на Правото на ЕС и в областта на правата на човека.

  Ама иначе, той се бори срещу "статуквото". Давай Бойко!

 4. 8
  | нерегистриран
  25
  -10

  Няма ли кой най-после да го освидетелства този БА? Аман от маниите му за величие и тоталния му егоцентризъм, от които като от късичко одеяло стърчат краката на тоталната му професионална некомпетентност и мързел.

 5. 7
  ала бала | нерегистриран
  15
  0

  Цирк, та цирк - по Бай Тошово време това го нямаше - пишеха си актовете, а сега станаха политици

 6. 6
  00 | нерегистриран
  12
  -21
  До коментар #5 от "ПС | нерегистриран":
  Прокурорски свят атакува Бойко Атанасов с претопляни брътвежи

  Е, след като тук е "атакуван" този кандидат, прочетете мнението за представянето му в лекс-а! Как мислите, дали и там писаното е "прокурорски" атаки?

 7. 5
  ПС | нерегистриран
  27
  -15

  Прокурорски свят атакува Бойко Атанасов с претопляни брътвежи

 8. 4
  | нерегистриран
  23
  -19

  Голям страх от следователя Бойко Атанасов, продължавайте с рекламата

 9. 3
  п | нерегистриран
  18
  -4
  До коментар #2 от " | нерегистриран":
  Аз пък съм за Атанасов, щом толкова усърдно го плюят Правен свят.

  хахахахахха

 10. 2
  | нерегистриран
  25
  -17

  Аз пък съм за Атанасов, щом толкова усърдно го плюят Правен свят.

 11. 1
  оборотния | нерегистриран
  14
  -7

  Бат Боби , въобще не си губи времето с глупости брат.

  Глей си живота и ако си близо до пенсия до 10-на години си пази здравето.
  Голем праз дали ще си или няма да си некав,брат.
  И Главен да станеш нема оправия,човек...

  Ама то и ти си го знаеш.

  Аре ,че нещо се пече неска... :)

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.