Сийка Милева: Изявленията на Бойко Рашков са пример за хибридна пропаганда

Сийка Милева: Изявленията на Бойко Рашков са пример за хибридна пропаганда
Сийка Милева, говорител на главния прокурор, снимка:ПРБ

“Разбирам интереса на медиите по повод определени твърдения за т.нар. списъци. В тази връзка считам, че за пореден път се налага да заявя, че Прокуратурата няма да позволи да бъде въвличана в предизборни политически кампании и битки. Разпространението на подобни неверни и манипулативни твърдения от страна на вътрешния министър - г-н Рашков са пример за хибридна пропаганда чрез разпространение на "фалшиви новини”.

Това води до нарушаване на постигнатите съвместни резултати между ПРБ и МВР до момента, така също и до възпрепятстване на взаимодействието между двете институции, което е в основата на борбата с корупцията и престъпността. Каква е целта, всеки може да си отговори сам". Това каза за "24 часа" говорителят на главния прокурор Сийка Милева по повод поредните коментари на служебния вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков във връзка със списъка от 38 политици и магистрати, изготвен от ДАНС през 2019 г.

“За пореден път призоваваме г-н Рашков да спре разпространението на подобни неверни твърдения в медийното пространство. Става практика да се твърди, че някой знае нещо, но че не желае да го каже. Може би, защото в действителност няма какво да каже. В тази връзка припомням, че във всяка правова държава този, който разполага с информация за извършено престъпление, следва да уведоми компетентните органи и най-вече прокуратурата. Атаките срещу съдебната власт само уронват устоите на държавността и са в интерес само и единствено на престъпността. Българските граждани ще получат пълната информация при спазване на всички нормативни изисквания. Прокуратурата многократно е доказала, че държи на прозрачността и ще продължи да бъде открита към българското общество.

И в заключение още веднъж подчертавам, че Прокуратурата не желае да бъде страна в политически битки и че успешното взаимодействие, а не войната, са ключов фактор за постигане на резултатите в противодействието на престъпността.”

Още по темата

СГС: Недопустимо е Кирил Петков да коментира и оценява постановен съдебен акт

Предишна новина

Може да повдигнат криминални обвинения срещу компания на Тръмп

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  Ало Ваньо, ало Гешев | нерегистриран
  0
  0

  Адв. Янкулов към Сийка Милева: Четохте резултати от експлоатация на СРС, един списък с имоти не можете да прочетете
  .
  Андрей Янкулов
  Според говорителката на главния прокурор, вътрешният министър Рашков осъществявал хибридна пропаганда и разпространявал фалшиви новини покрай недомлъвките имало или нямало висш прокурор с инициали ”И.Г.” в списъка с магистрати с недекларирани имоти и сметки в чужбина.
  Това пише във Фейсбук бившият прокурор адвокат Андрей Янкулов. По-рано днес говорителката на главния прокурор Сийка Милева определи като „хибридна пропаганда“ изявлението на вътрешния министър Бойко Рашков във връзка със списъка от 38 политици и магистрати, изготвен от ДАНС през 2019 г.

  „Всъщност проблемът може да се реши много лесно: ами публикувайте списъците на ДАНС с лицата и информацията за техните недекларирани имоти и наличности по сметки в чужбина. Толкова е просто. Та вие четохте резултати от експлоатация на СРС, един списък с имоти не можете да прочетете.

  Това по закон е публична информация, която лицата на висши държавни длъжности са длъжни да обявят пред обществото. Няма нищо класифицирано в нея. Ако те не са си изпълнили задължението да си обявят имуществото, който и друг да го направи, няма да наруши нищо и да засегне никого, а ще действа в съответствие с целта на закона - обявява скрита информация, която по естеството си трябва да бъде явна.

  Отделен въпрос е ако информацията на ДАНС за имотите и сметките на лицата в списъците не се основава на данни от регистри и банки, а на слухове (така както например част от известните ми разследвания на Спеца), и се оценява като недостоверна. За 2 години проверки маститите държавни органи обаче трябва поне да са разбрали истина ли е, или не. Дори и да не са стигнали дотам, ако е истина, то как е придобито това имущество и съответства ли на доходите на лицето от публичната му длъжност, ако няма друг легитимен източник“, пише Янкулов.  Facebook, Андрей Янкулов

 2. 3
  ? | нерегистриран
  5
  -12

  Кои изявления? Защо този сайт публикува само коментарите я на Цацаров, я на Сийка за неща, за които иначе няма публикации тук? Що за медия е този сайт?

 3. 2
  | нерегистриран
  9
  -76

  На Бойко Рашков публикувахте имотите до девето коляно и сто метра около къщата му, раздробихте имотите като лефо на тоалетна, гараж, стая, парцел и т. н., за да вдигнете пропагандно бройката, премълчавате, че жена му е нотариус - пък сега ревете, че щял преди изборите да вади кирливи ризи. Смешен плач.

 4. 1
  ГЛАСОПОДАВАТЕЛ | нерегистриран
  78
  -19

  Какво има да се коментира. г-н Рашков панически се оплита в интригите и лъжите, които антуража му сътворява. Разберете и Рашков, годините си казват своето, а той трябва да е в отлична форма. Комунистическите методи отдавна не са актуални, а методите използвани от него са все същите. Внушение, манипулация и репресия. Повторение на думи от тима, "Ще Ви кажа нещо ама не сега" най-вероятно е защото Рашков не може да си съберемисълта по темите, които са му дадени като опорки. Някои личности, като Манолова и сие припадат от екстаз по него, но това вероятно е заради носталгията по отминалия строй. Крайно време е да се спре с тези лъжи и компромати. Рашков, ако си толкова голям борец за свобода, кажи каквото имаш да казваш, но с доказателства, защото иначе ще стане като онова твое дело с ТАНКОВЕТЕ.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.