САЩ подкрепи разследването на Специализираната прокуратура на взривовете в български оръжейни складове

САЩ подкрепи разследването на Специализираната прокуратура на взривовете в български оръжейни складове

Съединените американски щати (САЩ) подкрепят действията на българската Специализирана прокуратура по разследването на взривовете в български оръжейни складове, унищожаването на веществени доказателства при пожар и отравянето на трима български граждани, в което бе разкрита и руска намеса.

На 28 април държавното обвинение съобщи, че е разкрило връзка между поредица от случаи на взривове в складове и производствени помещения в заводи за взривни вещества, оръжия и боеприпаси. След анализ, при четири от случаите е установено сходство, както и връзка с тях на шестима руски граждани, които са пребивавали в България около датите на взривовете и около датите за покушението на оръжейния бос Емилиян Гебрев.

Изводът, които са направили компетентните органи, е че целта на действията на руските граждани е била пресичане на доставките на специалната продукция за Грузия и Украйна.

Междувременно стана ясно, че във връзка със случая от Министерството на външните работи са обявили още един руски дипломат за персона нон грата. Става дума за помощника на военното аташе в Руското посолство.

В тази връзка сега от американското посолство посочват, че напълно подкрепят усилията на българските власти по опазване на суверенитета на страната. „България е приятел, съюзник в НАТО и стратегически партньор. Ние твърдо подкрепяме суверенитета на България и още веднъж заставаме заедно с нея срещу злонамерени действия на нейна територия“, пишат от посолството на САЩ.

Любопитен детайл в историята е, че компетентността за разследване на руската следа в анализираните случаи на взривове у нас, както и шпионаж на руското разузнаване, е именно на поставената през последните дни под масирана атака Специализирана прокуратура. Така докато последната полага усилия да защити българския национален интерес и суверенитета на държавата, т.нар. „нови“ политици от „Демократична България“, „Изправи се! Мутри вън!“, „Има такъв народ“ и с подкрепата на БСП, на практика се опитват да я унищожат. Ако опитът на цитираните политици, чиято активност възбужда поредица от въпроси относно целите и интересите, които те защитават, все пак се увенчае с успех, подобни разследвания, ако и не бъдат прекратени и блокирани, то те ще трябва да бъдат прехвърлени на общите прокуратури и на практика ще стартират от самата нула. Последното с високо ниво на вероятност би довело до и техния пълен провал.

Още по темата

Жена загина при пожар в жилищна кооперация в Пазарджик

Предишна новина

“Утрешният вестник“: ДВ излезе днес с утрешна дата, за да обнародва закон от вчера

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  RRR | нерегистриран
  3
  -2

  Аааа, каскетчо е фен на краварите.Нищо, че наказателното правораздаване му е като Марс-далечен и непонятен.

 2. 5
  Подкрепящ | нерегистриран
  7
  -2

  САЩ не могат нито да са "за" ,нито "против" дадени разследвания от чужди правораздавателни органи.Това няма значене, тъй като дали ще има разследвания или няма да има ,решават националните компетентни правораздавателни органи , а не САЩ.Ако аз се обявя "за" или "против" някакво разследване в САЩ , едва ли отвъд Океана ще се впечатлят от моето мнение.Разследването ще си продължи или ще се прекрати по решение на техните компетентни органи.Точка.

 3. 4
  ??? | нерегистриран
  7
  -2

  Кои разследвания - тези, които представляват преразказ на разкритията на "Белингкат" ли? На прокуратурата, чиито тогавашен ръководител си другаруваше с Чайка, докато тук гърмяха складовете с оръжие.

 4. 3
  | нерегистриран
  13
  -2

  Я как мразите “общите прокуратури”, които всъщност са истинските.

 5. 2
  Хахаа | нерегистриран
  6
  -3

  нЕма такава проКУРатура

 6. 1
  max | нерегистриран
  6
  -13

  Е да, но няма да тръгнат да спасяват мандата на Гешев. Виждате, че Христо Иванов отряза Даниел Митов и, по същество, цитираното изявление на посолството може да се тълкува също против техните операции за намеса. Какво подкрепят, когато, освен в политиката, енергетиката, медиите, отбраната и т.н., работят за подмяна и на българското гражданско общество, където се намесват грубо, вкл. чрез методи и технически средства, предназначени за борба с тероризма, противникови спец. служби и тежката организирана престъпност. Познаваме ги по делата, не по приказките

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.