САС се произнася по делото срещу Огнян Донев идния вторник

САС се произнася по делото срещу Огнян Донев идния вторник
Оправданият на първа инстанция Огнян Донев, снимка:БГНЕС

Софийският апелативен съд (САС) ще се произнесе по делото срещу изпълнителния директор на "Софарма" Огнян Донев и неговия съдружник Борис Борисов идния вторник. Това стана ясно по време на пледоариите, провели се в четвъртък в продължение на малко повече от 5 часа. Според обвинението Донев дължи почти 63 млн. лв. данъци за сделки, а Борисов - 7,5 млн. лв.

По време на заседанието в четвъртък прокуратурата поиска отмяна на оправдателната присъда, постановена на първа инцидента и осъждане на двамата подсъдими, уточниха от съда. От своя страна Министерство на финансите претендират като граждански ищци, защитата пък настоява, че подсъдимите са невинни и следва да се потвърди оправдателната присъда. По време на процеса пред Софийския градски съд (СГС) поиска 4 години затвор за Донев заради големия мащаб на укритите данъци.

Припомняме, че през февруари 2019 година съдия Даниела Борисова от СГС оправда напълно изпълнителния директор на "Софарма" Огнян Донев и неговия съдружник Борис Борисов.  Разследването срещу Огнян Донев стартира преди седем години. Мотивите на съдия Борисова пък бяха прелюбопитни, като в тях магистратът изложи твърдението, че Донев е невинен, тъй като нямал специфично счетоводно образование и поради тази причина не бил способен сам да изчисли какъв е размерът на дължимите от него данъци.

Огнян Донев, който е защитаван от адвокатите Даниела Доковска и Ина Лулчева, бе обвинен, че е продал при седем блокови сделки голямо количество акции на "Софарма" на свързани с него дружества ("Телсо" АД "Телекомплект" АД, "София" АД, и "Софстрой" АД) извън регулирания пазар на цена от един лев за акция, вместо на пазарните цени, които са били около девет пъти по-високи. Според държавните обвинители сделките са сключени през пролетта на 2006 г., но година по-късно Донев не ги е декларирал. Според прокуратурата – Донев е трябвало да декларира над 400 млн. лв., на които да плати близо 63 млн. лв. данък, но не го е направил.

Още по темата

Комисионният договор и обвързаностите му с останалите закони

Предишна новина

Защо председателят на ВКС държи да изгони от дома й съдебна служителка, напук на Жилищната комисия на ВСС

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    0
    0

    Май понамирисва на нова присъда!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.