Руско активно мероприятие ли тече срещу България? Този път през Брюксел*

Руско активно мероприятие ли тече срещу България? Този път през Брюксел*
Георги Готев, снимка: "Зонанюз"

Съмненията, че срещу България тече поредното руско активно мероприятие се натрапват в момента, в който се проследи развитието на казуса и детайлите по неговото пласиране в определени български медии, от крайно зависими персони. Какво сочат фактите? За това сигнализира "Зонанюз" в разследване на Антон Тодоров, прилагайки документи.

Всичко започна с публикация в електронното издание "Юрактив" при неприключила процедура за избор на европейски делегирани прокурори, излъчени от България. Скоро след като публикацията в "Юрактив" се появи, в нея е премахнато името на този, когото сочат като източник - шефа на кабинета на Лаура Кьовеши Милан Ярон. Днес неговото име вече не фигурира, но в кеша на Гугъл се пази оригиналната публикация, където то присъства, а също така и в препечатилите материала на "Юрактив" други сайтове.  Опитва се да се генерира европейски скандал, при положение, че става дума до момента само за изискана информация.

Името на  "източника" Милан Ярон, шеф на кабинета на Кьовеши присъства в първоначалната публикация, запазена в кеша на Гугъл

Името на "източника" Милан Ярон, шеф на кабинета на Кьовеши е премахнато в редактираната публикация и днес вече не може да бъде открито

Да видим кой е един от основните двигатели на тази атака срещу България и излъчените от ВСС кандидати за европейски прокурори. Лицето се казва Георги Готев, бивш журналист във в. "Сега" (изд. Сашо Дончев), а от известно време зам.-главен редактор на електронното брюкселско издание "Юрактив", което работи в партньорство с в. "Сега". Това автоматично би трябвало да създаде съмнения, че силно накърнените интереси на Дончев в газовия бизнес без съмнение са генератор на настоятелен патос срещу прокуратурата, който се проследява в изданието.

Решението на Комисията по досиетата за Георги Готев като агент "Иванов" на ВГУ-ДС

Втори факт - Георги Готев не е безразличен към онези, тоталитарните служби, които по признанието на Тодор Живков са били филиал на КГБ в България. Според Решение № 111/17.02.2010 г. на Комисията по досиетата, Георги Готев е бил агент на Второ главно управление на мракобесната Държавна сигурност, с псевдоним "Иванов". Забележете, че е работил по линия на "чуждестранни журналисти", тоест слухтял е срещу колеги от чужбина. Дори само това би било достатъчно в друга държава гилдията да го отсвири. Тук не само, че го траят, но дори му съдействат и съучастват в комплотите му срещу страната и прокуратурата. Архивът на ДС е още по-безпощаден към миналото на Георги Готев и ДС-арските родови зависимости. Оказва се, че неговият баща, Горан Георгиев Готев, също журналист, е бил щатен служител на Първо главно управление на Държавна сигурност, която по това време е носила името "Комитет за държавна сигурност " (КДС). Със заповед № 57/ 28.12.1967 г. е приет на служба в Управление I (впоследствие Първо главно управление) на КДС и назначен за н-к отделение, считано от 15.10.1967 г. Забележете какво пише във факсимилето на тази заповед - назначен е по строго секретния щат - най-тайната част от някогашното външнополитическо разузнаване. Зашифрован е под имената "Георги Горанов Гоцев".

Заповед за назначаването на Горан Готев за началник отделение по строго секретния щат

А сега още по-интересен документ - бащата на Георги Готев, Горан Готев, който наскоро почина, през 1973 г. дори се издига до зам.началник на отдел по строго секретния щат в Първо главно управление на Държавна сигурност.

Заповед за назначаването на Горан Готев за зам.-началник отдел по строго секретния щат

Има ли някой, който чете тези редове и не може да сметне 2+2? Както имах възможност да напиша в началото - дали не става въпрос за чуждо активно мероприятие, което идва от североизточна посока?  И за тази цел да се ползват платформи, в които имат влияние персони с дългогодишна семейна и родова обвързаност с някогашните служби, които бяха филиал на съветските? Москва има всички основания на света да бъде крайно недоволна от действията на Прокуратурата на Република България и ДАНС - та само за малко повече от година от страната ни бяха изгонени за шпионаж 5 (пет) руски дипломати, вкл. военният аташе. Такова нещо не се е случвало тук от почти 80 години - когато Царство България и тогавашното ни контраразузнаване разбиват шпионската съветска цитадела във Варненското консулство на Съветите през септември 1942 г. Мислете!

Още по темата

Таксиметрови шофьори от Ямбол искат по-строги наказания за атаки от клиенти

Предишна новина

Обвинения за незаконни бонуси получи бившият испански премиер Мариано Рахой

Следваща новина

Коментари

20 Коментара

 1. 20
  Статия от Късния ОФ ренесанс на БКП | нерегистриран
  0
  -1

  Кви са тия глупости ? Кой замръзнал мозък бълнува за ДС ? Трагедия ? Простотията няма граници ?!

 2. 19
  Смях | нерегистриран
  12
  -2

  ПреПравеният свят превел на английски този клет донос, наречен "разследване". Преведете го и на руски, за да се засрамят и уплашат руснаците, че коварната им конспирация е разкрита от Антошка Тодоров, специалиста по едновременно изобличаване и обслужване на шайки.

 3. 18
  Сийка | нерегистриран
  9
  -1

  Ако не беше жалко-щеше да е смешно!Като вица за краставицата на Мирча Кришан.Не ни обиждайте с този профанизъм!

 4. 17
  76 години | нерегистриран
  13
  -1

  За какво "руско влияние" говорите? Та нали руски хора ни управляват- управлява ни коалиция с хора от народната милиция. А какъв човек е милиционерът- комунист, съветски човек, предан на "делото на марксизма-ленинизма, Партията и враговете на социалистическия строй". Едни и същи хора ни управляват от 76 години и половина. Сега се търси удобно обяснение за провала на тези натрапени на Европа кандидатури на "наши хора". Типично по милиционерски- не търсят истината, а търсят този, който е казал истината и го подлагат на компромати. Този номер вече не минава- "умря Марко", както казва старите хора.

 5. 14
  Още едно руско активно мероприятие срещу РБ | нерегистриран
  9
  -1

  Над 90 пъти България е спомената негативно в доклад за пандемията и върховенството на закона в ЕС
  .
  Пандемията от коронавирус съществено е ”отслабила” върховенството на закона в множество държави членки на ЕС. Това се посочва в доклад на неправителствената организация Civil Liberties Union for Europe, информира ”Политико”. В него България е спимената над 90.
  Сред най-тревожните констатации докладите излагат нарастващия натиск върху свободата на медиите и пространството за гражданско общество в много от анализираните държави. Разбира се, страната ни фигурира в този „черен списък“.
  „Все по-враждебна среда за медиите се отчита и в България, Италия, Испания, Словения и Хърватия, въпреки че Испания, Италия и Чехия са забелязали подобрения в защитата на подателите на сигнали“, пише в доклада.
  „Ограниченията на свободата на сдружаване не само са се запазили, но са се влошили например в България, Германия, Унгария, Ирландия и Словения, като Румъния е единствената страна, в която се отчита известен напредък в тази област. Прекъсванията на протестите и произволните задържания на протестиращите са все по-тревожни тенденции в много страни, включително Франция, България, Хърватия, Полша, Испания и Словения“.
  „Независимостта на съдебната система допълнително отслабна в страни, където вече съществуват сериозни недостатъци, като България, Унгария и Полша. Тежките натрупани дела все още влияят сериозно на продължителността на производството в много страни, възпрепятствайки съдилищата да предоставят правосъдие в разумен срок. Това често се дължи на факта, че правителствата не предоставят на съдебната власт достатъчно ресурси, както се подчертава по-специално в България, Италия, Ирландия, Полша, Румъния и Словакия. Повишиха се и други бариери, които възпрепятстват хората да получат справедливо и ефективно правосъдие, влошено от въздействието на мерките, предприети за справяне с пандемията върху правосъдните системи. Те включват високи съдебни такси в България и Чехия“.
  „Докладът също така разкрива пропуски в антикорупционната рамка в България, Франция, Унгария, Ирландия и Полша, както и слаби проверки за балансиране на изпълнителните правомощия в няколко държави. Нараства също така загрижеността за това, че органите за защита на човешките права, които са публични, не са достатъчно независими и ефективни в България и Чехия, нито са изложени на нарастващ натиск и заплахи, особено в Хърватия и Полша“.
  Според доклада пандемията от COVID-19 изигра важна роля за отслабването на демокрацията в целия континент.
  „Най-лошите промени се случиха в страни с по-дългогодишни проблеми с демокрацията и върховенството на закона, като България и Румъния, както и страни, управлявани от правителства с авторитарни тенденции, като Унгария, Полша и Словения, като част от продължаващите им опити да укрепят властта си и да ограничат критиките към правителството. Правителствата в тези страни използваха пандемията като извинение за допълнително отслабване на демократичните стандарти, далеч надхвърляйки необходимото за ограничаване на пандемията“.
  С пълния доклад, в който са проучени 14 държави членки на ЕС и са включени данни, предоставени от правозащитни организации и други неправителствени организации през 2020 г., можете да се запознаете тук

 6. 13
  | нерегистриран
  12
  -2

  Повтарям за неразбралите от "Правен свят" - подценявате аудиторията си. Проблемът е във ВСС и направения избор. Критичните забележки бяха обективни. А личността на журналиста няма нищо общо с избора. Аргументи ад хоминем не вървят сред тази аудитория.

 7. 12
  Хахаха | нерегистриран
  16
  -2

  Жалка и смешна публикация в защита на мутрите...

 8. 9
  ? | нерегистриран
  4
  0
  До коментар #8 от " | нерегистриран":
  Дори най-силната пропагандна мантра се изтърква от прекомерна употреба. Тази с "руското влияние" беше свежа преди 15 години. Толкова ли не може да се измисли нещо ново? :)

  С какво?

 9. 8
  | нерегистриран
  26
  -2

  Дори най-силната пропагандна мантра се изтърква от прекомерна употреба. Тази с "руското влияние" беше свежа преди 15 години. Толкова ли не може да се измисли нещо ново? :)

 10. 6
  Сериозна ли е тая статия? | нерегистриран
  25
  -2

  Руско влияние? Вие сериозно ли? Боже, до там ли стигнахте в оправданията?!
  Не, наистина вече стана много смешно и жалко! По-добре да се бяхте позапрели от вчера малко, поне щяхте да излезете с малко повече достойнство. Сега съвсем се изложихте.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.