Розалия Шейтанова е новият председател на Окръжен съд – Пловдив

Розалия Шейтанова е новият председател на Окръжен съд – Пловдив

Илияна Ферева-Зелева е новият председател на РС-Девин

Междувременно Съдийската единодушно избра Илияна Ферева-Зелева за втори мандат административен ръководител – председател на Районен съд – Девин.

Тя има над 20 години юридически стаж в органите на съдебната власт като съдия. Кандидатства за длъжността въз основа на придобития професионален и административен опит, който ѝ дава увереност, че може да осигури устойчиво развитие на институцията, която ефективно гарантира правото на справедлив процес и реален достъп до съда.

В представената концепция за управление на съда тя посочва постигнатото високо ниво на организация на съдебната и административната дейност, и предлага цели и мерки за развитие на достиженията, чрез приложение на нови концепции. Кандидатът предвижда да продължи управлението към устойчивост, надграждане и усъвършенстване на работните процеси, както и за повишаване на доверието на индивидуално и институционално ниво. Формулирани са стратегически цели, с които се гарантира достъпът до бързо и ефективно правосъдие в съда, развитието на кадровия потенциал чрез повишаване на квалификацията и оптимално разпределение и използване на човешките ресурси; въвеждане на нови технологии и подобряване на материалните условия на труд за съдии и съдебни служители; повишаване на доверието на гражданите в съда, поддържане на ефективни работни отношения с други съдилища и институции, спазване на финансова дисциплина и други. За тяхното постигане са предвидени мерки като контрол на движението на делата, анализ и отстраняване на причините за отменени съдебни актове, контрол по отношение на съдебните служби и други.

Кандидатурата й бе подкрепена от Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд и Цветинка Пашкунова, които се мотивираха с дългогодишната кариера на съдия Ферева-Зелева като съдия в Районен съд –Девин и Районен съд – Смолян, нейния административен опит и етични качества, показаното от Районен съд – Девин високо ниво на правораздавателната дейност, и дадената от Общото събрание на съдиите подкрепа.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра (ВСС) с 11 гласа „за“ Розалия Шейтанова за административен ръководител на Окръжен съд – Пловдив. Другият кандидат - Иван Калибацев – административен ръководител на Районен съд – Пловдив, получи само 1 глас в свояподкрепа.

Розалия Шейтанова има над 21 години юридически стаж като съдия. Кандидатства за длъжността въз основа на натрупания административен опит като заместник-председател на Районен съд – Асеновград и по заместване на заместник-председателя на Окръжен съд – Пловдив, както и предвид проведените две процедури за избор на административен ръководител. Тя е получила подкрепата на мнозинството – 28 от 37 магистрати, участвали в Общото събрание на Окръжен съд – Пловдив.

Съдия Шейтанова заяви намерение за приемственост в надграждането на добрите практики в Окръжен съд – Пловдив, и в поддържането на добър микроклимат. Посочи и необходимост за продължаване на комплекса от прилагани мерки за подобряване на работата на съдебната власт, повишаване на доверието в нея и гарантиране на правовия ред, включително чрез поддържане на добра комуникация с останалите органи на съдебната власт в областта и с други институции. Кандидатът заявява готовност да положи максимални усилия по усъвършенстване на административния си капацитет и успешно справяне със задълженията на административен ръководител. За повишаване на ефективността на работата се планира създаване на Общо бюро „Призовкари“ към Окръжен и Районен съд – Пловдив. Според нея следва да продължат усилията по финализиране на вече започнатите процедури за разширяване и оптимизиране на сградния фонд и за подобряване на условията на труд, включително осигуряване на условия за придвижване в Съдебната палата на хора с намалена подвижност. Във връзка с твърдения за заимстване от чужда концепция в представената такава от съдия Шейтанова, тя заяви, че съвпаденията се обясняват с ползваната информация от последния отчетен доклад на съда.

Въпроси към кандидата поставиха Цветинка Пашкунова, Атанаска Дишева, Олга Керелска и Боян Новански, които поискаха нейното мнение за критериите за измерване на натовареността на съдиите и как да се усъвършенстват правилата за измерването ѝ, относно работата на съда в условия на пандемия, за механизма за определяне на възнагражденията на магистратите и съдебните служители, във връзка с реакциите при засягане на независимостта на съдебната власт, относно нейната мотивация да се кандидатира за длъжността, както и за предложената от другия кандидат идея за „експертен екип“ на административните ръководители на съдилищата в съдебния район, и за института на командироване на съдии.

Подкрепа за съдия Шейтанова заявиха Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд (ВАС), Цветинка Пашкунова, Атанаска Дишева и Боян Новански, които се обосноваха с отличните професионални и етични качества на кандидата, представянето на управленската концепция и изведения в нея като приоритет - правораздаването, демонстрираните от нея познаване на работата на съда, умение да диагностицира проблемите и да предлага решения, както и дадената от Общото събрание на съдиите подкрепа.

„В едната процедура, която беше преди това, имахме една единствена кандидатура и тя бе на колегата Калибацев, която бе и втора подред. Аз не променям мнението си, че колегата Калибацев е добър съдия, но това, което ми направи лошо впечатление е изказванията му по време на Общото събрание на съдиите от Окръжен съд-Пловдив. В такава процедура следва да се води битка за идеи и концепции, а не с удари под кръста“, коментира Чолаков.

Още по темата

ВСС с десет публични обсъждания на моделите за реформа на съдебната карта

Предишна новина

В разгара на лятото: Лозан Панов остави Съдебната палата без климатици

Следваща новина

Коментари

39 Коментара

 1. 39
  ГОЛЯМО ЗАДКУЛИСИЕ,ГОЛЯМА ПОДЛОСТ .... | нерегистриран
  6
  -5
  До коментар #38 от "( (((( ; | нерегистриран":
  Ерата Хаджиев отмина /слава на Бога /, ерата Калибацев отминава / да се свети името божие / , и ерата Цацаров умря / вечна слава на всевишния /, ей Исусе ,ей всеправедний имало бял ден и за пловдивското правосъдие, бъди с нас и убий нашите душмани с мълчалива прокоба !

  Мачът в петък беше с предизвестен резултат.Наистина поздравявам Калибацев!
  Вярвам в успеха му!
  Понеже човешката памет е къса някои лицевери са забравили за добрините,които Калибацев е прававил за тях и семействата им.

  Да се наведеш ниско,да заведеш кандидатката на сгляда при каднидата за господар е доста рисковано ...дори и да си дал обет за вярност.То бъдещето ще покаже какво е обещала госпожата и на кава цена е създала интригите в съдебната палата.
  Представям си в какъв страх живее и как си е загубила свободата,която никога не е имала.

 2. 38
  ( (((( ; | нерегистриран
  5
  -4
  До коментар #1 от " | нерегистриран":
  Калибацев си направи харакири с глупостите си.

  Ерата Хаджиев отмина /слава на Бога /, ерата Калибацев отминава / да се свети името божие / , и ерата Цацаров умря / вечна слава на всевишния /, ей Исусе ,ей всеправедний имало бял ден и за пловдивското правосъдие, бъди с нас и убий нашите душмани с мълчалива прокоба !

 3. 37
  Damnatio memoriae | нерегистриран
  5
  -3

  За "кадрите" в съдебната "система". ЦоциализЪма унищожи и малкото градивно в тази власт. РАБФАК с Цеца. Демокрацията попари кълновете на надеждата в зародиш - купени дипломи, посредствени съдии, шубелии и поръчкаджии завършили някое бивше АОНСУ и страдащи от самочувствие до небесата. Кандидатите за длъжността адм. ръководител на ОС - Пловдив е типичен пример за това докъде се е докарало "самоуправлението" или по-скоро самоуправството във ВСС. Няма нормални кандидати, а и няма да има ... поради хроничен системен проблем. Изпъкват битовизмите с бюджет достигащ 1 млрд. на фона на всеобщата извънредна инфекциозна картина. За сметка на българския данъкоплатец, който е все по-рехък и все по-неплатежоспособен. Напред към светлото бъдеще!

 4. 36
  | нерегистриран
  10
  -2
  До коментар #9 от "Не Ви поздравявам! | нерегистриран":
  Госпожо Шейтанова, предвид начина на избора Ви, не Ви поздравявам за същия! Не си падам по имитации на демокрация! Съжалявам!

  Не ви поздравявам Шейтанова ,объркахте ми плановете ,аз така исках да ви победя с цената на мъжествеността си даже ,тъпанаркоооо,как сега ще се перча още 10 години и то в ПОС ,как ще се надувам ,как ще правя далавери ,и любовницата адм. Секретар ще ме зареже ! Шейтан /дявол от турски /мръсен ,черен !

 5. 35
  | нерегистриран
  12
  -4
  До коментар #22 от "Шейтанова | нерегистриран":
  Благодаря на чичо , леля и на г-н Калибацев .

  Иване предупредихме те да престанеш да се излагаш , Шейтанова е класи над теб , Имова е човек на Цацо ,но товА не те спаси . Пердета и некадърници като теб ,рано или късно загиват и изчезват ,ти и за редови не ставаш ,че ,,правото ,, ти е ,,криво,, !

 6. 34
  | нерегистриран
  10
  -4
  До коментар #23 от " | нерегистриран":
  Време е за ново начало. Смени посоката. Консервната има нужда от юрист с опит.

  Ако наистина мислиш това ,което си нашарил с празната си глава ,значи е необходим медицински консилиум от психиатри ,понеже се явяваш адски тежък случай Ванка ,всъщност винаги си бил такъв и много некадърен ,обграден със също такива некадърници по твой избор . Престани сам да си пишеш хвалебствия и да се превъзнасяш . От стотици километри те разпознаваме . Колкото до чужбина ,там можеш само пици да разнасяш там !

 7. 33
  Генерала | нерегистриран
  11
  -4
  До коментар #31 от "До 29 | нерегистриран":
  Ще продължи. На него му е толкова ъкъла, че ще се яви и на някой друг конкурс само и само да не е редови съдия. Например за председател на РС Асеновград. Голяма излагация!

  Не съм виждал по голям гьон сурат от Ванко !

 8. 32
  Овощар от Караджови трънки | нерегистриран
  9
  -4
  До коментар #25 от "Нещо не чувам | нерегистриран":
  Съдите от РС Пловдив да празнуват оставането на стария председател на служба. Някакви предложения в тази насока?

  Да бъде дисциплинарно уволнен Калибацев ,причини колкото искаш стига да си отвориш хубаво очите !

 9. 31
  До 29 | нерегистриран
  12
  -4

  Ще продължи. На него му е толкова ъкъла, че ще се яви и на някой друг конкурс само и само да не е редови съдия. Например за председател на РС Асеновград. Голяма излагация!

 10. 30
  | нерегистриран
  14
  -1

  Младостта може и да не е порок, но подлостта е.

 11. 29
  верен фен | нерегистриран
  16
  0

  Г-н. Калибацев, ние вашите хиляди верни фенове, които си скъсахме пръстите да пишем във форумите за вас и най-вече да плюем конкуренцията, което мисля беше наша обща концепция винаги ще стоим зад вас и ще ви подкрепя безрезервно каквото и да напишете и да направите, защото вие сте най-умния, най-красивия, най-добрия и най-концептуалния съдия, за което разбрахме най-случайно просто докато си четяхме в интернет концепции на административни ръководители. Ако обичате може ли да продължите да пишете нови и нови концепции, за да имаме какво да четем в свободното си време. Предварително благодарим.

 12. 28
  ...а да помните случайно как се появиха г-н Хаджиев и г-жа Иванова,г-н Чамбов и т.н. началници в годините.. | нерегистриран
  5
  -14
  До коментар #27 от "... | нерегистриран":
  Някои хора още помним как Иванчо се появи като младши съдия в ОС Пловдив и особено с каква юридическа "подготовка" от ЮЗУ-то беше, как беше протежиран и лансиран на ръководни длъжности в РС Асеновград и РС Пловдив от Цацаров години наред, а накрая и за малко не стана председател на ОС Пловдив, но тогава плюенето по бившия фаворит на бившия главен му изигра лоша шега - 1 глас спирачка от приятел/ка на Весьо... Явно още не му е дошъл акълът в главата на това нахално момченце, за правните познания никой не е таил надежди, а междувременно празното му самочувствие се е напомпало като балон, който най-накрая закономерно беше спукан от ВСС. Иначе на всички е ясно, че при "избора" на административни ръководители, особено пък на съдилищата от Пловдивския съдебен район, случайни неща няма, някои хора са си стиснали ръцете някъде, октоподът - съдебна номенклатура продължава да управлява системата чрез "избрани" кадри, отличаващи се с посредствеността и зависимостите си...

  Не е добре да поддържате такова високо ниво на злоба против Калибацев!
  Калибацев се представи блестящо.Това момче има бъдеще,защото има идеи ,сили и желание да ги осъществява.
  Калибацев не е каблинетен началник.За разлика от други началници в тази сграда Калибацев излиза от кабинета си и разговаря с колегите си.
  Ясно е защо не го искате в ОС.Прекалено работлив и енергичен е...
  Браво ,Калибацев!Горе главата!

 13. 27
  ... | нерегистриран
  22
  -2

  Някои хора още помним как Иванчо се появи като младши съдия в ОС Пловдив и особено с каква юридическа "подготовка" от ЮЗУ-то беше, как беше протежиран и лансиран на ръководни длъжности в РС Асеновград и РС Пловдив от Цацаров години наред, а накрая и за малко не стана председател на ОС Пловдив, но тогава плюенето по бившия фаворит на бившия главен му изигра лоша шега - 1 глас спирачка от приятел/ка на Весьо... Явно още не му е дошъл акълът в главата на това нахално момченце, за правните познания никой не е таил надежди, а междувременно празното му самочувствие се е напомпало като балон, който най-накрая закономерно беше спукан от ВСС. Иначе на всички е ясно, че при "избора" на административни ръководители, особено пък на съдилищата от Пловдивския съдебен район, случайни неща няма, някои хора са си стиснали ръцете някъде, октоподът - съдебна номенклатура продължава да управлява системата чрез "избрани" кадри, отличаващи се с посредствеността и зависимостите си...

 14. 26
  Само минавам | нерегистриран
  6
  -9

  ВСС, ИВСС, ликвидация! Нова Конституция. Без паразити! И без корумпета, защото правосъдие е празна дума.

 15. 25
  Нещо не чувам | нерегистриран
  13
  -3

  Съдите от РС Пловдив да празнуват оставането на стария председател на служба. Някакви предложения в тази насока?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.